Τρίτη, Ιανουαρίου 22, 2013

ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ "ΚΟΥΡΕΨΕ" ΧΡΕΟΣ ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ


«H προθεσμία της αναστολής των πλειστηριασμών, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών, παρατείνεται έως 31-12-2013».


Αυτό επισημαίνεται σε απάντηση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (ΓΓΚ) σε σχετικό αίτημα από πλευράς του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, που ζητούσε να θεσπιστούν ρυθμίσεις με στόχο την προάσπιση των ακινήτων ρεθυμνιώτικων επιχειρήσεων από πλειστηριασμούς για χρέη προς τις τράπεζες.

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, με αφορμή το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι τράπεζες προβαίνουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων επιχειρηματιών και σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις, τα ακίνητα αποκτούνται από τις ίδιες τις τράπεζες σε τιμές που ανέρχονται στο 10% της αντικειμενικής τους αξίας, είχε ζητήσει με σχετικό υπόμνημα προς τους υπουργούς Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, να παρέμβουν έως ότου στην αγορά και την οικονομία υπάρξει μία ισορροπία.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή απάντησε στο αίτημα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, υπενθυμίζοντας στην ουσία το άρθρο 5 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α' 246) από 18-12-2012, με το οποίο ορίστηκε η συγκεκριμένη παράταση για τους πλειστηριασμούς. Εξάλλου, όπως επισημαίνει η ΓΓΚ, οι υπηρεσίες της συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται το σύνολο των προτάσεων όλων των ενδιαφερομένων φορέων σχετικά με το θέμα της υπερχρέωσης. «Όσες εξ' αυτών κρίνονται απαραίτητες ενδέχεται να συμπεριληφθούν σε νεότερη νομοθετική ρύθμιση ή σχετική τροπολογία, εφόσον ληφθεί απόφαση, για τροποποίηση του Ν.3869/2010 «Για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» αναφέρει προς το επιμελητήριο Ρεθύμνου η ΓΓΚ.

Στο μεταξύ με απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης μείωσε το οφειλόμενο ποσό που έπρεπε να πληρώσει εποχιακά εργαζόμενη ως ξεναγός και από τα 113.045 ευρώ θα αποπληρώσει 7.900,32 σε βάθος τετραετίας.

Πρόκειται για μητέρα δύο ανηλίκων παιδιών 13 και 6 ετών, ο μηνιαίος μισθός της οποίας τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε εργάζεται, ανέρχεται σε 900 ευρώ. Η ίδια, τόσο ως οφειλέτης όσο και ως εγγυήτρια για δανειακές υποχρεώσεις του συζύγου της, χωρίς μάλιστα να διαθέτει άλλη πηγή εισοδήματος, έπρεπε να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό για την αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες και αδυνατούσε. Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης, με την απόφασή του αυτή ανοίγει παράλληλα τον δρόμο και δέχεται να εξετάζει ξεχωριστά -ως δύο διαφορετικές υποθέσεις- τις αιτήσεις των δανειζομένων συζύγων, ανεξάρτητα από το εάν μεταξύ τους συνδέονται με εγγυήσεις.

Με την ευκαιρία της απόφασης αυτής, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, σημειώνει: «Οι Τράπεζες πρέπει να συνετιστούν, να εξετάζουν κάθε εξωδικαστική αίτηση των πελατών τους, με τη δέουσα προσοχή, για να αποκτήσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους, ώστε να αποφευχθεί και η δική τους οικονομική αιμορραγία».

Σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης τονίζεται ότι: «Οι Κρητικοί δικαστές έχουν κατανοήσει το πνεύμα του Νόμου, ενός Νόμου που τέθηκε σε εφαρμογή για να ρυθμίσει οφειλές σε πολίτες που λόγω της γενικότερης οικονομικής ύφεσης, αδυνατούν να καλύψουν τα χθεσινά τους χρέη, να ενταχθούν στον Νόμο, ώστε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν μια νέα κοινωνική και οικονομική ζωή».
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: