Κυριακή, Ιανουαρίου 27, 2013

ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ ΚΡΑΤΟΣ, ΕΤΕ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ «ΑΣΤΕΡΑ»


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΕΤΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΠΛΑΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ, ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ, ΙΣΧΥΡΑ ΔΙΕΘΝΗ REAL ESTATE, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΟΙ
---ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΤΟΥΣ---
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ c.ioannou@eleftherotypia.net
Οχι μόνο η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και η Εκκλησία αναζητά πρόθυμους επενδυτές να συμμετάσχουν στο μεγάλο και πολυσύνθετο πρότζεκτ πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης και αξιοποίησης της έκτασης, αφού οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα να γκρεμίσουν και να χτίσουν από βίλες μέχρι ξενοδοχεία.Εδώ και μερικές ημέρες, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), που κατέχει το 85,35% του Αστέρα Βουλιαγμένης δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ιδιοκτήτη των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων «Αρίων Resort & Spa» και «The Westin Athens» στο Μικρό Καβούρι, χτισμένα σε συνολική έκταση 193 στρεμμάτων, καθώς και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της παραλίας και της μαρίνας.


Πέραν των εκτάσεων και ακινήτων στην περιοχή της Βουλιαγμένης που του ανήκουν, ο Αστέρας Βουλιαγμένης μισθώνει από τον ΕΟΤ έκταση 116 στρεμμάτων επί της οποίας έχει ανεγερθεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αφροδίτη», που όμως βρίσκεται εκτός λειτουργίας και χρήζει ανακατασκευής. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο του ΕΟΤ πρόκειται να «περάσει» στο ΤΑΙΠΕΔ, οι δύο ιδιοκτήτες (ΕΤΕ και ΤΑΙΠΕΔ) έχουν συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) με σκοπό την από κοινού εκμετάλλευση του συνόλου των εκτάσεων και ακινήτων στη Βουλιαγμένη.


Στην κατεύθυνση αυτή, αναζητούν επενδυτές πρόθυμους να εξαγοράσουν, σε μια ή περισσότερες φάσεις, πλειοψηφικό ποσοστό στον Αστέρα Βουλιαγμένης και κατόπιν να υλοποιήσουν επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης στην περιοχή, ακολουθώντας όμως τις χωροταξικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές άδειες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Στο «κόλπο» είναι και η Εκκλησία της Ελλάδος. Κατέχει γειτονική έκταση 87 στρεμμάτων, την οποία επίσης σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί ξεχωριστά, αλλά όμως σε παράλληλη κατεύθυνση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, με το πλάνο των ΕΤΕ και ΤΑΙΠΕΔ. Είναι εξαιρετικά πιθανό οι επενδυτές που τελικά επιλεγούν από ΕΤΕ και ΤΑΙΠΕΔ να καταλήξουν σε συμφωνία και με την Εκκλησία της Ελλάδος, οπότε μιλάμε για συνολική έκταση περίπου 400 στρεμμάτων σε ένα από τα πιο προνομιούχα οικόπεδα όλης της Μεσογείου.

Υποχρεωτική πρόταση;

Οπως περιγράφεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, ο επενδυτής που θα επιλεγεί θα εξαγοράσει από την ΕΤΕ το πλειοψηφικό ποσοστό του Αστέρα Βουλιαγμένης σε διαδοχικά στάδια. Βέβαιο είναι ότι καταρχήν θα υπάρξει μεταβίβαση πλειοψηφικού ποσοστού, ώστε ο επενδυτής να αποκτήσει τη δυνατότητα ανάληψης του management και λήψης στρατηγικών αποφάσεων. Με βάση τη νομοθεσία, ο νέος βασικός μέτοχος πρέπει να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους.

Λέμε «πρέπει» διότι αποτελεί υποχρέωση. Ομως στην Ελλάδα οι νόμοι ερμηνεύονται κατά περίσταση και πολλές φορές αυθαιρέτως. Ετσι, αν, για παράδειγμα, η «αξιοποίηση» του «Αστέρα» θεωρηθεί «αποκρατικοποίηση» (όπως έγινε στην περίπτωση του ΟΤΕ), τότε δεν θα γίνει δημόσια πρόταση.

Τέλος πάντων, στην περίπτωση που υποβληθεί δημόσια πρόταση το τίμημα που θα προσφερθεί στους μετόχους μειοψηφίας πρέπει να είναι τουλάχιστον μεγαλύτερο από αυτό που θα δοθεί στην ΕΤΕ για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου. Επομένως, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της ΕΤΕ πρόκειται να προσδιορίσει και το ελάχιστο τίμημα που θα προσφερθεί στους υπόλοιπους μετόχους.

Σε κάθε περίπτωση, δεν διευκρινίζονται με ακρίβεια τα βήματα μείωσης του ποσοστού της ΕΤΕ μέχρι αυτό να μηδενιστεί και προφανώς αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με τους υποψήφιους επενδυτές.

Επανειλημμένως στο παρελθόν έχει εκδηλωθεί αρχικό ενδιαφέρον (προς την ΕΤΕ, την κυβέρνηση και την Εκκλησία) από αρκετούς επενδυτές για την ευρύτερη παραθαλάσσια ζώνη της Βουλιαγμένης. Από ελληνικής πλευράς, είναι γνωστό ότι ισχυροί εφοπλιστές έχουν αγοράσει πολλά οικόπεδα και ακίνητα φιλέτα στην ευρύτερη παραλιακή ζώνη (Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Σαρωνίδα, Λαγονήσι κ.λπ.). Αλλωστε αρκετοί εφοπλιστές έχουν επιλέξει την ευρύτερη περιοχή ως τόπο κατοικίας, συχνά και εγκατάστασης των γραφείων τους.

Υπενθυμίζουμε ότι μέλος του Δ.Σ. και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου του Αστέρα Βουλιαγμένης είναι ο γνωστός εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος (Eastern Medi-terranean Maritime), του οποίου η κόρη, Γεωργία Μαρτίνου, είναι βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία. Επίσης, μέχρι πρόσφατα (30/10/2012) μέλος Δ.Σ. του «Αστέρα» ήταν και ένας άλλος γνωστός εφοπλιστής, ο Γεώργιος Προκοπίου (Dynacom).

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, διατηρεί στενούς δεσμούς με Ελληνες εφοπλιστές λόγω της μακράς θητείας του στο ναυτιλιακό τμήμα της τράπεζας.

Από το 2006 τη διαχείριση των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων «Αρίων Resort & Spa» και «The Westin Athens» έχει αναλάβει η Starwood, χωρίς όμως ικανοποιητικά αποτελέσματα για τον ιδιοκτήτη ΕΤΕ (λειτουργικές ζημίες σε όλες τις τελευταίες χρήσεις 2008, 2009, 2010 και 2011).

Καλύτερα αποτελέσματα

Αντίθετα, η Starwood δείχνει να επιτυγχάνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα όταν συνεργάζεται με Ελληνες εφοπλιστές, όπως, για παράδειγμα, στο ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρεταννίας», που ανήκει στην εταιρεία Λάμψα (συμφερόντων των εφοπλιστών Πάνου και Θανάση Λασκαρίδη) και στο «Costa Navarino» της ΤΕΜΕΣ (όμιλος Κωνσταντακόπουλου). Ισως ήρθε η ώρα να συνεργαστεί η Starwood με εφοπλιστές για την εκμετάλλευση και του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλωθεί και από την πλευρά του Κατάρ. Ιδιαίτερα μετά την απόσυρσή του από τη διαδικασία διεκδίκησης του Ελληνικού, πολλοί ισχυρίζονται ότι θα στραφεί προς τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ενδεχομένως το ενδιαφέρον αυτό να συνδέεται και με την επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Κατάρ τον Οκτώβριο του 2011, δεδομένου ότι, όπως αναφέραμε, η γειτονική έκταση της Εκκλησίας συνδέεται έμμεσα με τη διαδικασία πώλησης του «Αστέρα».

Σημειώνουμε επίσης ότι, όπως είχε τότε δημοσιεύσει η «Ε», στο ταξίδι αυτό παρών ήταν και ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Γνώστες όμως του τρόπου που προσεγγίζει τέτοιου είδους επενδύσεις το Κατάρ ισχυρίζονται ότι δεν ενθουσιάζεται με διαδικασίες ανοικτών διεθνών διαγωνισμών, όπως αυτή που ξεκίνησε η ΕΤΕ, αλλά αντίθετα προτιμούν τις περιπτώσεις των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Αναμένεται όμως έντονο ενδιαφέρον και από άλλους διεθνείς επενδυτές, αφού η Ελλάδα και η Βουλιαγμένη θεωρούνται από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Ισχυρά ονόματα του διεθνούς real estate (Carlton Group, ΝΑΙ Global, Fairfax Financial Holdings κ.λπ.) έχουν κατά καιρούς εμφανιστεί ως ενδιαφερόμενοι, όπως επίσης και επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες ανά τον κόσμο και το τελευταίο διάστημα έχουν βάλει την Ελλάδα στο περισκόπιό τους, όπως η κινεζική Fosun, που έχει ήδη επενδύσει στη Folli Follie και συμμετέχει στη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
27-1-2013

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η εκκλησία έχει ξεκαθαρίσει ότι πουλάει μόνο σε Έλληνες την γη οπότε δύσκολο να κάτσει το πακέτο.