Υπόμνημα μέσω του συνηγόρου του υπέβαλε στους οικονομικούς εισαγγελείς ο Ιωάννης Διώτης, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν κατέστη δυνατόν να εμφανιστεί ο ίδιος ενώπιον των κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, λόγω ασθένειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπόμνημα αφορά και τρίτο αδίκημα για την υπόθεση, αυτό της νόθευσης εγγράφου (πλην της υπεξαγωγής εγγράφου και παράβασης καθήκοντος, για τα οποία έχει ήδη παραδώσει υπόμνημα).
Εάν δεν προκύψει κάτι νεότερο από την κατάθεση του κ. Διώτη, η έρευνα των δύο εισαγγελέων ολοκληρώνεται και ο φάκελος θα σταλεί στη Βουλή.
Εξηγήσεις διά υπομνήματος έδωσε τη Δευτέρα και ο Ιωάννης Καπελέρης, ο δεύτερος κληθείς ως ύποπτος για την υπόθεση. Ο κ. Καπελέρης, σύμφωνα με πληροφορίες, εμμένει σε όσα έχει ισχυριστεί από την πρώτη φορά που προσήλθε στο γραφείο των εισαγγελέων.
Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ την περίοδο που ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε το ηλεκτρονικό αρχείο από τις γαλλικές αρχές υποστηρίζει ότι δεν πήρε ποτέ στα χέρια του τη λίστα και τονίζει ότι οποιοδήποτε αδίκημα σε σχέση με αυτό το υλικό δεν τον αφορά.
Ο κ. Καπελέρης επαναλαμβάνει, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο τότε υπουργός του παρέδωσε μία εκτυπωμένη σελίδα υπολογιστή, η οποία δεν μπορούσε να πρωτοκολληθεί ή να αποτελέσει βάση ενδελεχούς ελέγχου και την οποία επέστρεψε στον κ. Παπακωνσταντίνου.
Φέρεται, επίσης, να επισημαίνει ότι ουδέποτε τού δόθηκε εντολή για πλήρη έλεγχο ο οποίος, όπως λέει ο κ. Καπελέρης, δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τα πλήρη στοιχεία της λίστας. Υπογραμμίζει, δε, ότι αν λάμβανε σχετική εντολή ο ίδιος, θα ζητούσε η εντολή αυτή να διαβιβαστεί εγγράφως μαζί με όλο το υλικό.
Τέλος κ. Καπελέρης αναφέρει, επίσης, στο υπόμνημά του ότι δεν υπάρχουν «εξ αντανακλάσεως» ευθύνες και υπογραμμίζει ότι από τις θέσεις που κατείχε ενήργησε στο πλαίσιο των καθηκόντων του και θεωρεί αδιανόητο να του καταλογίζονται ευθύνες που ανήκουν σε άλλους.
Τι κατέθεσε ο συνεργάτης του Γ.Παπακωνσταντίνου
Για την επίμαχη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών το 2011 σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ κατέθεσε ο νομικός σύμβουλος του κ.Παπακωνσταντίνου, Αναστάσιος Μπάνος.
Στο κείμενο της κατάθεσής του που δημοσιεύει Το Βήμα αναφέρει: «Στις 22-1-2011 κλήθηκα να συμμετάσχω σε σύσκεψη, 24-1-2011, στο γραφείο του υπουργού Παπακωνσταντίνου με θέμα "καταθέσεις στο εξωτερικό". Όντως την Δευτέρα παραβρέθηκα σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Πλασκοβίτης, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρης η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού κ. Χατζή και εγώ.
»Κατά τη σύσκεψη προέκυψε ότι είχαν περιέλθει, σε προγενέστερο χρόνο, στην κατοχή του υπουργού, ο οποίος χρόνος δεν ειπώθηκε ή τουλάχιστον εγώ δεν θυμάμαι αν ειπώθηκε, στοιχεία καταθέσεων Ελλήνων φορολογουμένων σε τράπεζα της Ελβετίας. Δεν θυμάμαι αν ειπώθηκε το όνομα της Τράπεζας. Τα στοιχεία ήταν αποθηκευμένα σε ψηφιακό μέσο αποθήκευσης και είχαν εκφύγει του ελέγχου της Τραπέζης χωρίς τη συναίνεσή της. Από τη σύσκεψη προέκυψε ότι σε μέρος των στοιχείων είχε προηγηθεί "Έλεγχος από το Γραφείο" από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη.
»Του είχαν δοθεί δηλαδή κάποια ονόματα προκειμένου να διαπιστωθεί και να αξιολογηθεί αν τα στοιχεία παρουσίαζαν ενδιαφέρον φορολογικό. Δεν του είχε δοθεί το ψηφιακό μέσο αλλά ονόματα, που περιλαμβάνονταν εκεί. Ο έλεγχος που διενήργησε ο κ. Καπελέρης έδειξε ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν δικαιολογούσαν το ύψος των φερόμενων καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα... Δεν θυμάμαι αν ειπώθηκε για κάποιους ή για όλους, δεν ειπώθηκαν ονόματα στη σύσκεψη ούτε αριθμός φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων, του οποίους αφορούσαν τα στοιχεία, ούτε ύψος συνολικό καταθέσεων... ».
Όπως ανέφερε ο κ. Μπάνος «έγινε συζήτηση αν η αξιοποίηση των στοιχείων συνιστά παράβαση περί προσωπικών δεδομένων, δεδομένου ότι εκφράστηκε έντονη ανησυχία μήπως κατά τη διάρκεια του ελέγχου τα στοιχεία διαρρεύσουν στα ΜΜΕ... Συζητήθηκε, επίσης, η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελβετία για να συναφθεί διακρατική συμφωνία αντίστοιχη με αυτήν Ελβετίας - Γερμανίας αλλά και η χρήση που θα γινόταν για τα αποθηκευμένα στοιχεία». Τα στοιχεία κατά τον κ. Μπάνο «δεν μπορούσαν να θεμελιώσουν αίτημα δικαστικής συνδρομής, αλλά ούτε και βάση για επιβολή φόρου». Ο έλεγχος κατά τον κ. Μπάνο μπορούσε να διεξαχθεί από τον ΣΔΟΕ ή από ειδικό κλιμάκιο ελέγχου κατά τον νόμο του 1990. Και συνεχίζει:
«Η απόφαση που ελήφθη από τον υπουργό ήταν ότι ναι θα διενεργηθεί έλεγχος στα στοιχεία και θα αποφάσιζε ο ίδιος από ποιον. Μου ζήτησε να προετοιμάσω, να ενημερώσω, τον γενικό διευθυντή ελέγχου, ο οποίος είχε τοποθετηθεί πριν από έναν ή δυο μήνες... Λίγο πριν φύγει ο κ. Παπακωνσταντίνου και αφού είχε τοποθετηθεί ο κ. Διώτης τον ρώτησα από περιέργεια τι είχε κάνει και μου είπε ότι "θα τα στείλω τα στοιχεία στον κ. Διώτη"».
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
15-1-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου