Κυριακή, Ιανουαρίου 27, 2013

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ


Συνταγματικό και σύμφωνο με τα ανθρώπινα δικαιώματος κρίθηκε το Προεδρικό Διάταγμα του 2008 για το Πειθαρχικό Δίκαιο του Αστυνομικού Προσωπικού, καθώς το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.


Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε τις εντάσεις των αστυνομικών για διατάξεις του διατάγματος, οι οποίες προβλέπουν ότι οι πειθαρχικές διαδικασίες για τα σοβαρότερα παραπτώματα συνεχίζονται και μετά την έξοδο του αστυνομικού από το σώμα.

Η πειθαρχική αυτή διαδικασία, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας «έχει ως συνέπεια για τον αστυνομικό που έχει ήδη αποχωρήσει από την υπηρεσία, τη διαγραφή του από τα στελέχη της εφεδρείας» στις περιπτώσεις που «επιβάλλεται η ποινή της απόταξης».

Επίσης, οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι είναι αντισυνταγματική η πρόβλεψη του διατάγματος που προβλέπει απόταξη για «τέλεση κάθε εγκλήματος που στρέφεται κατά ανωτέρου και σχετίζεται με την εκτέλεση της υπηρεσίας».

Συνταγματική κρίθηκε και η πρόβλεψη που ορίζει ως πειθαρχικό παράπτωμα τη «ροπή στη χρήση οινοπνευματωδών ποτών». Το παράπτωμα αυτό επίσης επισύρει την ποινή της απόταξης.

Ακόμη, απορρίφθηκε ο ισχυρισμός των δύο Ομοσπονδιών για διάταξη που αναφέρει ότι η παραγραφή του πειθαρχικού παραπτώματος αναστέλλεται με την άσκηση πειθαρχικής δίωξης μέχρι να εκδοθεί η πρωτοβάθμια απόφαση, ενώ ο χρόνος αναστολής δεν μπορεί να υπερβεί τα δύο έτη.

Παράλληλα, απορρίφθηκε από την Ολομέλεια ο ισχυρισμός των αστυνομικών ότι είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση του εν λόγω Π.Δ. που προβλέπει ότι πειθαρχικό παράπτωμα το οποίο μπορεί να επισύρει την ποινή της αργίας με απόλυση, αποτελεί η δημόσια (προφορικώς ή εγγράφως) άσκηση κριτικής των πράξεων της ιεραρχίας με τη χρήση ψευδών ή αβάσιμων επιχειρημάτων.

Τέλος, απορρίφθηκαν όλοι οι ισχυρισμοί των αστυνομικών ότι συγκρούονται με το Σύνταγμα οι διατάξεις του επίμαχου διατάγματος που αναφέρονται στην επιβολή προστίμου στις περιπτώσεις ψευδούς αναφοράς, κατάθεσης ή δήλωσης από πρόθεση και κακόβουλου υπαινιγμού ή χαρακτηρισμού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
27-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: