ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΧΟΡΗΓΟ....
Την υποστήριξή του στις γαλλικές επιχειρήσεις στο Μάλι, μετά από αίτημα της εκεί κυβέρνησης και σε συμφωνία με τα προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ενώ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα το Παρίσι απέσπασε, σύμφωνα με το ίδιο, την «κατανόηση και την υποστήριξη» των υπόλοιπων μελών του σώματος. Σε 30.000 υπολογίζει ο ΟΗΕ τους εκτοπισμένους από τις συγκρούσεις με τους ισλαμιστές αντάρτες· στον έλεγχο των ισλαμιστών πέρασε πόλη στο κεντρικό τμήμα της χώρας· επίσπευση της αποστολής στρατευμάτων στο Μάλι σχεδιάζουν αφρικανικές χώρες.
Το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Νέας Υόρκης) ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε πως «καλωσορίζει την ανταπόκριση των διμερών εταίρων, μετά το αίτημα και τη συναίνεση του Μάλι, στην έκκλησή του για βοήθεια στην αντιμετώπιση της ανησυχητικής προέλασης προς το νότια ένπολων και τρομοκρατικών ομάδων».
«Χώρες με δυνατότητα να συνδράμουν το Μάλι παρέχουν βοήθεια» συμπλήρωσε. Η γενική γραμματεία του ΟΗΕ σημείωσε την προσδοκία της «αυτές οι δράσεις να βοηθήσουν στην ανάσχεση των τελευταίων επιθέσεων ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 2085 για την πλήρη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και της εδαφικής ακεραιότητας του Μάλι».
Μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ, ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρώ ανέφερε ότι το Παρίσι «έχει την κατανόηση και την υποστήριξη» των άλλων 14 μελών του Συμβουλίου. Τόνισε ότι η Γαλλία επιδιώκει η ανάπτυξη των υπόλοιπων δυνάμεων των γειτονικών αφρικανικών χωρών -στο πλαίσιο των αποφάσεων της ECOWAS- να ολοκληρωθεί το «συντομότερο δυνατό».
Ενισχύσεις από τις γειτονικές χώρες
Την Τρίτη, οι υπουργοί Άμυνας χωρών της δυτικής Αφρικής αναμένεται να εγκρίνουν την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων προς ενίσχυση της κυβέρνησης στο Μάλι.
Τόσο οι γειτονικές χώρες όσο και οι δυνάμεις της Δύσης ανησυχούν πως η προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών -στους οποίους η επιρροή της AQIM, του βορειοαφρικανικού «βραχίονα» της Αλ Κάιντα, θεωρείται τεράστια- θα κάνει το Μάλι εφαλτήριο για επιθέσεις.
Ο αρμόδιος αξιωματούχος της ECOWAS είπε στο Reuters ότι «σε μία εβδομάδα, οι στρατιώτες θα βρίσκονται στο έδαφος του Μάλι». Ο ίδιος δεν ανέφερε τη δύναμη των στρατευμάτων που θα σταλούν, αν και το αρχικό σχέδιο του ΟΗΕ προέβλπε ανάπτυξη 3.300 ενστόλων. Δυνάμεις έχουν ήδη προσφέρει η Σενεγάλη, η Μπουργκίνα Φάσο, ο Νίγηρας, η Νιγηρία και η Γουνιέα.
Παράλληλα, τις γαλλικές δυνάμεις έχουν ήδη συμφωνήσει να συνδράμει το Λονδίνο -στέλνοντας μόνο αεροσκάφη και άλλα μέσα, και όχι στρατιώτες.
Οι ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα, ήδη δίνει πληροφορίες στις γαλλικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί και εξετάζει την παροχή επιτελικής και αεροπορικής υποστήριξης.
Το ψήφισμα 2085 του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Μάλι είχε εγκριθεί ομόφωνα το Δεκέμβριο από τα μέλη του και προέβλεπε την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης 3.300 στρατιωτών από χώρες της Δυτικής Αφρικής με επιτελική και οικονομική υποστήριξη από τις δυτικές χώρες.
Αν και το ψήφισμα ενέκρινε ξένη στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι, στο χρονοδιάγραμμά του δεν προβλέποταν η πλήρης ανάπτυξη των ξένων δυνάμεων πριν το Σεπτέμβριο.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
15-1-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου