Δευτέρα, Ιανουαρίου 07, 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΩΣ ΜΟΡΦΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΕΚΤΙΣΗΣ ΠΟΙΝΗΣ


Ερώτηση, για την κοινωφελή εργασία ως μορφή εναλλακτικής έκτισης ποινής, κατέθεσαν στη Βουλή, προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:
"Επανερχόμαστε στην Ερώτησή μας με αριθμ. πρωτ. 3449/25.10.2012, σχετικά με την κοινωφελή εργασία ως μορφή εναλλακτικής έκτισης ποινής, η οποία παραμένει αναπάντητη από τον αρμόδιο υπουργό, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεσή της. Η Ερώτησή μας είναι η παρακάτω:


Το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ», του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, έχει καταθέσει - μέσω της συσταθείσας το 2010 Διυπουργικής Επιτροπής - πρόταση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να μπορεί να δέχεται καταδικασθέντες οι οποίοι δικαιούνται να εκτίσουν εναλλακτική ποινή μέσω κοινωφελούς εργασίας. Μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση στο αίτημα αυτό, παρόλο που το μέτρο εφαρμόζεται σε άλλους φορείς (π.χ. ΟΤΑ).

Ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο, οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, το θέμα της δυνατότητας έκτισης εναλλακτικής ποινής και της αύξησης των φορέων που θα εφαρμόζουν το μέτρο αυτό γίνεται όλο και πιο επιτακτικό και επίκαιρο, καθώς αφορά μεγάλο μέρος ανθρώπων χαμηλών, λαϊκών εισοδημάτων οι οποίοι έχουν καταδικαστεί επειδή αδυνατούν να καταβάλουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία τους και παραμένουν στη φυλακή γιατί αδυνατούν να εξαγοράσουν την ποινή φυλάκισης.

Επίσης αφορά βεβαρημένα με μικροαδικήματα εξαρτημένα άτομα, για τα οποία μπορεί να προκύψει μεγάλο κοινωνικό όφελος, εφόσον οι άνθρωποι αυτοί θα λειτουργούν σε ένα χώρο αλληλεγγύης και συνεργασίας με ευεργετικά για τη μελλοντική τους συμπεριφορά αποτελέσματα, αντί να στοιβάζονται σε σωφρονιστικά καταστήματα, υφιστάμενοι ένα καταστροφικό, για την ψυχοσύνθεση και την προοπτική απεξάρτησής τους, κλίμα φυλάκισης.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός εάν θα γίνει δεκτή και θα υλοποιηθεί η πρόταση του προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ» για άμεση υποδοχή ατόμων που θα παρέχουν κοινωφελή εργασία ως μορφή εναλλακτικής έκτισης ποινής;

Οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου."
http://www.902.gr
ΠΡΕΖΑ TV
7-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: