Παρασκευή, Ιανουαρίου 25, 2013

WSJ: Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΙΣΩΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ «ΜΑΞΙΛΑΡΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ


Το μεγαλύτερο στοίχημα του 2013 για την Ευρωζώνη είναι η επιστροφή των δύο χωρών σε δανεισμό αποκλειστικά από τις αγορές πριν εξαντληθούν τα δεσμευμένα κεφάλαια, το Δεκέμβριο για την Ιρλανδία και το Φθινόπωρο του 2014 για την Πορτογαλία. Για την Ελλάδα, βέβαια, ούτε λόγος...
Η χώρα μας, η πρώτη που μπήκε στο Μνημόνιο, δεν είναι ούτε κατά διάνοια κοντά στο σημείο να δανειστεί ξανά από τις αγορές, καθώς τα προγράμματα ανάκαμψης βγήκαν εκτός στόχων επανειλημμένα, γράφει η εφημερίδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αξιωματούχοι ΕΕ και τρόικας «χρειάζεται» να επιστρέψουν στις αγορές, ώστε να μειωθεί η κριτική ότι οι μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν τις χώρες σε οδυνηρές επιλογές χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο ακόμη και η Ιρλανδία, που θεωρείται εκτενώς ως η πλέον επιτυχημένη περίπτωση εφαρμογής των μέτρων, θα χρειαστεί κάποιο στήριγμα από την Ευρωζώνη όταν θα... βάλει για πρώτη φορά το πόδι της στα νερά των αγορών. Ασχετα με το πόσο ευχάριστη θα είναι η θερμοκρασία, τίποτε δεν εξασφαλίζει ότι οι δύο χώρες μπορούν να ποντάρουν ασφαλώς στο ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα τους παράσχουν αρκετή ρευστότητα την ημέρα που θα βγουν από το Μνημόνιο.
Και οι δύο θα είναι βαρύτατα υπερχρεωμένες και η εξυπηρέτηση αυτού του χρέους θα είναι τεράστια τροχοπέδη στα δημοσιονομικά μεγέθη τους. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ρυθμό ανάπτυξης που θα επιτύχουν και οι ενδείξεις είναι κάθε άλλο παρά θετικές: το ιρλανδικό ΑΕΠ αυξήθηκε με το ανεμικό 0,4% πέρυσι και εκτιμάται ότι θα φτάσει μόλις το +1% φέτος. Πολύ χειρότερα, η Πορτογαλία έμεινε σε ύφεση 3% πέρυσι και το 2013 θα χάσει άλλο ένα 1% του ΑΕΠ της.
Τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και το Δουβλίνο και η Λισαβόνα έχουν αντιληφθεί το επερχόμενο αδιέξοδο και έχουν αρχίσει να καταστρώνουν σχέδια λιγότερο επικίνδυνης επιστροφής στις αγορές, ξεκινώντας με τα «κόλπα» της Ελλάδας.
Την προηγούμενη Δευτέρα ο ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον πορτογάλο ομόλογό του Βίτορ Γκασπάρ ζήτησαν επισήμως από την Ευρωζώνη επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των μνημονιακών τους υποχρεώσεων, λίγες εβδομάδες μετά την παράταση που δόθηκε στην Ελλάδα.
Αρχικά, και οι δύο χώρες τηρούσαν τη στάση «δεν είμαστε Ελλάδα» και όταν η Αθήνα πήρε την παράταση, έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους. «Η ελληνική παράταση δεν έχει να κάνει με τα ιρλανδικά και πορτογαλικά αιτήματα» υποστηρίζει ανωνύμως πηγή της WSJ στις Βρυξέλλες. Αυτοί θα πληρώσουν κάθε ευρώ των δανείων τους, δεν ζητούν παράταση στην αποπληρωμή τόκων ή και μείωση επιτοκίων. Απλώς χρειάζονται λίγο χρόνο ακόμη.
Μία ημέρα μετά, ο Ολι Ρεν είπε ότι αντιμετώπισε θετικά το αίτημα και προχώρησε παρακάτω αφήνοντας περιθώριο Ιρλανδία και Πορτογαλία να στηριχθούν στα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ μετά την λήξη της μνημονιακής κάλυψης της χρηματοδότησής τους. Ακόμη κι αν το αρνούνται σήμερα, όπως ο κ.Νούναν που -δίπλα στον κ.Ρεν εκείνη τη στιγμή- ένευσε αρνητικά και είπε ότι δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση.
Το πρόγραμμα αυτό έχει σχεδιαστεί από τον Ντράγκι και την ΕΚΤ ως εργαλείο χρηματοδότησης χωρών της Ευρωζώνης πριν αναγκαστούν να μπουν σε Μνημόνιο, και όχι μετά, ειδικά για την Ισπανία. Ακόμη και η Μαδρίτη που εξέτασε την πιθανότητα δεν το έχει ζητήσει ακόμη.
Ετσι, μένει στον Ντράγκι να διευκρινίσει εάν αφορά και την στήριξη των μνημονιακών χωρών στην φάση επιστροφής τους στις αγορές, τόσο για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όσο και -προφανώς- για την Ελλάδα.
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
25-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: