Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21, 2013

ΜΕΞΙΚΟ: ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ» 149 ΑΤΟΜΑ ΣΕ 6 ΧΡΟΝΙΑ


Οι δυνάμεις ασφαλείας στο Μεξικό απήγαγαν και δολοφόνησαν δεκάδες άτομα τα τελευταία έξι χρόνια, στο πλαίσιο ενός αποτρόπαιου πολέμου με τα καρτέλ ναρκωτικών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).
Ο πόλεμος εναντίον των λαθρεμπόρων ναρκωτικών στοίχισε τη ζωή σε 70.000 άτομα, τα έξι χρόνια της προεδρίας του Φελίπε Καλντερόν, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2006 που ανέλαβε εξουσία, ανέπτυξε 50.000 στρατιωτικούς και χιλιάδες ομοσπονδιακούς αστυνομικούς κατά των καρτέλ. 


Η οργάνωση αναφέρει ότι από το 2007 έχει καταγράψει 149 περιπτώσεις ατόμων που εξαφανίστηκαν, αφότου βρέθηκαν στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ερευνήσει σωστά τις «εξαφανίσεις». 

Επισημαίνει ότι στις «καταναγκαστικές εξαφανίσεις» ενέχονται ο στρατός, το πολεμικό ναυτικό, η ομοσπονδιακή αστυνομία, οι αστυνομίες των πολιτειών ή οι αστυνομίες των δήμων, και καλεί τον νέο μεξικανό πρόεδρο, Ενρίκε Πένια Νιέτο, που ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο, να αναμορφώσει το στρατιωτικό σύστημα δικαιοσύνης. 

Σύμφωνα με τον Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, διευθυντή της HRW αρμόδιο για την Αμερική, ο Νιέτο «κληρονόμησε μια από τις χειρότερες κρίσεις, όσον αφορά τις εξαφανίσεις, που έχει συμβεί στη διάρκεια της ιστορίας στη Λατινική Αμερική». Εκτιμά πως, παρά την ανακοίνωση από τη νέα κυβέρνηση μέτρων αρωγής προς τα θύματα, πρέπει «να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να εξασφαλισθεί πως οι υπεύθυνοι γι' αυτά τα φρικτά εγκλήματα θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Η νέα κυβέρνηση εισήγαγε τον περασμένο μήνα έναν νέο νόμο για τον εντοπισμό των θυμάτων του πολέμου των καρτέλ. «Θεωρητικά, υπάρχει μία βάση δεδομένων με περισσότερα από 27.000 άτομα», είπε στο Reuters η Λία Λιμόν, αναπληρώτρια γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο υπουργείο Εσωτερικών του Μεξικό. 

Ωστόσο, η ατιμωρησία είναι εκτεταμένη. Οι ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν περίπου 5.000 έρευνες για παράνομες συμπεριφορές από το 2007 έως το 2012, με μόλις 38 να καταλήγουν σε καταδίκη, σύμφωνα με τη HRW. 

Η οργάνωση επισημαίνει ιδιαίτερα περίπου 20 «καταναγκαστικές εξαφανίσεις», στις οποίες προχώρησαν οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2011 στις πολιτείες Νουέβο Λεόν και Ταμολίπας, στο βόρειο Μεξικό, οι οποίες φέρεται να ήταν «σχεδιασμένες και συντονισμένες». Σε 60 άλλες περιπτώσεις, διαπίστωσε ότι «πράκτορες μεξικανικών πολιτειών συνεργάσθηκαν άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα για να εξαφανίσουν πρόσωπα ή να εκβιάσουν συγγενείς τους». 

Επισημαίνει ακόμα πως μια έκθεση του μεξικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, που χρονολογείται από το Νοέμβριο του 2012 και έχει διαρρεύσει στον Τύπο, κάνει λόγο για περίπου 25.000 ανθρώπους που έχουν εξαφανιστεί από το 2006.

Οι καταναγκαστικές εξαφανίσεις στα χέρια κρατικών δυνάμεων ασφαλείας θεωρούνται από την 1η Ιουλίου 2002 έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV 
21-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: