Στην σκιά της οικονομικής κρίσης και του επερχόμενου μνημονίου που κυριάρχησαν στην προεκλογική περίοδο προσέρχονται την Κυριακή οι ψηφοφόροι στην Κύπρο για την εκλογή νέου προέδρου. Τρεις οι βασικοί υποψήφιοι από τους οποίους θα προέλθει το ζευγάρι του δεύτερου γύρου της επόμενης Κυριακής -αν και δεν αποκλείεται η εκλογή από τον πρώτο γύρο.
Ο νέος πρόεδρος, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας του, θα βρεθεί εκ των πραγμάτων αντιμέτωπος με το καυτό ζήτημα της οικονομίας, χωρίς φυσικά το εθνικό θέμα του Κυπριακού να βγαίνει από το προσκήνιο, πόσο μάλλον που, σύμφωνα με κάποια σενάρια, θα διαπλεχθούν.
Η ιδιάζουσα περίπτωση της διάσωσης ενός τραπεζικού τομέα με κεφάλαια συγκρίσιμα με το ΑΕΠ της Κύπρου απαιτεί και από τις δύο πλευρές (ΕΕ και Λευκωσία) προσεκτικούς χειρισμούς που παραπέμφθηκαν εξάλλου για τους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις μεγάλες προοπτικές εσόδων και ανάπτυξης που ανοίγονται για τη χώρα, οι υποψήφιοι εξέφρασαν διαφορετικές θέσεις για τον καλύτερο δυνατό τρόπο εκμετάλλευσης. Σημαντικοί και απρόβλεπτοι παράγοντες στον περίπλοκο αυτό γρίφο, η στάση της Τουρκίας αλλά και το προωθούμενο σενάριο λύσης-πακέτο του οικονομικού με το Κυπριακό.
Σε ό,τι αφορά το ανοιχτό εδώ και τέσσερις δεκαετίες Κυπριακό, όλες οι πλευρές συγκλίνουν στην ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής αλλά οι προσεγγίσεις διαφέρουν. Πάντως, η κυβέρνηση Χριστόφια είχε ανοίξει τον διάλογο με την τουρκοκυπριακή πλευρά: έγιναν αρκετές συναντήσεις και αλλά ελάχιστη πρόοδος σε κρίσιμες πτυχές, όπως το περιουσιακό.
Στην αναμέτρηση που γίνεται εν μέσω της οικονομικής κρίσης με σταθερό φυσικά το φόντο του Κυπριακού επικεντρώνονται εξάλλου και ξένα μέσα ενημέρωσης.
«Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια η κρίση επισκίασε τις προσπάθειες για την επανένωση του νησιού», σημειώνει το Associated Press και προσθέτει ότι η ύφεση, η υψηλή ανεργία και η προοπτική του μνημονίου θάμπωσαν τη λάμψη της ευημερίας που «εν μέρει χτίστηκε πάνω στον υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα της Κύπρου.
Στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και την τεράστια αξία τους επικεντρώνεται και το Reuters: «οι Κύπριοι προετοιμάζονται για χρόνια λιτότητας και για το άγχος και σφίξιμο στο στομάχι ότι στο βυθό της Μεσογείου κρύβονται δισεκατομμύρια».
Με το βλέμμα (κυρίως) στην οικονομία
Κοινή συνισταμένη των τελευταίων δηλώσεων των τριών βασικών διεκδικητών της προεδρίας, του Νίκου Αναστασιάδη, του Σταύρου Μαλά και του Γιώργου Λιλλήκα, είναι η οικονομία και οι τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης τα επόμενα χρόνια. Και οι τρεις, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τονίζουν ότι απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση και ομοψυχία, κάτι που δηλώνουν ότι θα επιδιώξουν αν εκλεγούν.
Έμφαση στην επίτευξη συναίνεσης και στην επιλογή της υπευθυνότητας που θα δώσει λύσεις έδωσε ο Νίκος Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ που επισήμανε την κρισιμότητα των στιγμών. Η οικονομία πρέπει να περάσει σε πορεία ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να περιοριστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις, επισήμανε, και πρόσθεσε ότι επιλογή του ίδιου, αν εκλεγεί είναι να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς, τονίζει και αυτός την ανάγκη για μια κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού για την επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας. Πρέπει να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών και πρέπει να υπάρξει και σωστή διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κύπρου, υποστηρίζει, φέρνοντας στο προσκήνιο την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ένα από τα μείζονα ζητήματα της προεκλογικής περιόδου.
Από την πλευρά του, ο υποστηριζόμενος από το ΕΔΕΚ Γιώργος Λιλλήκας ζήτησε από τους συμπολίτες του να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές και τονίζει ότι η ανατροπή δεν έρχεται με την αποχή αλλά με τη συμμετοχή. Έχουμε τη δυνατότητα να παραμείνουμε οικονομικά και πολιτικά ανεξάρτητοι, σημειώνει και απορρίπτει μια λύση-πακέτο του οικονομικού προβλήματος με το Κυπριακό.
Σενάρια για τη νίκη και την επόμενη ημέρα
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές (δημοσιεύτηκαν λόγω σχετικής απαγόρευσης την περασμένη Κυριακή) έδιναν στον Ν.Αναστασιάδη που στηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, σαφή πλειοψηφία με ποσοστό 45-48%. Από το επιτελείο του εκτιμούν ότι, αν είναι συνθήκες είναι ευνοϊκές (κυρίως από την υψηλή συμμετοχή και αναποφάσιστους), θα μπορούσε να κερδίσει και από τον πρώτο γύρο.
Μάχη για τη δεύτερη θέση δίνουν ο Στ.Μαλάς με τον Γ.Λιλλήκα, με τον πρώτο να διατηρεί ελαφρό προβάδισμα (23-26% έναντι 21-23%). Αμφότεροι ευελπιστούν στην υψηλή συσπείρωση και συμμετοχή αλλά και στους αναποφάσιστους, μια μάλλον μικρή ομάδα (5,9%) που ίσως κρατά στα χέρια της την τελική έκβαση του αποτελέσματος.
Αν χρειαστεί προσφυγή σε δεύτερο γύρο, το αποτέλεσμα της Κυριακής σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των Μαλά και Λιλλήκα θα κινήσει και εσωκομματικές εξελίξεις, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της ηγεσίας.
Στις κάλπες 545.000 εκλογείς
Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ανέρχεται στις 545.180, ενώ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των νέων που εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους για πρώτη φορά.
Η εκλογική διαδικασία θα αρχίσει στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα, με διακοπή μιας ώρας το μεσημέρι. Θα λειτουργήσουν 1.139 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και 40 σε πόλεις του εξωτερικού, από τα οποία τα 10 θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα.
Γύρω στις οκτώ το βράδυ αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
16-2-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου