Ο Αλί Γκιουλμπόλ είναι 41 ετών, μπογιατζής στο επάγγελμα και μεγάλωσε στο σπίτι, στον αριθμό 8 της οδού Λαουζίτσερ, στο Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου με τους Τούρκους μετανάστες γονείς του.Εκεί έστησε το 1999 τη δική του οικογένεια. Με τη γυναίκα του τη Νατσμιγέ έχουν δύο γιους και μία κόρη. Είναι όλοι Γερμανοί πολίτες και μέχρι πρότινος ήταν ένα ζωντανό παράδειγμα της «ενσωμάτωσης» των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία. Τώρα μετατράπηκαν σε σύμβολο της κοινωνικής έντασης που συνδέεται με την κερδοσκοπία της γερμανικής αγοράς ακινήτων.
Το κτήριο στο οποίο κατοικούσαν μέχρι την Πέμπτη το αγόρασε το 2006, από μια τράπεζα, ένας επίσης Βερολινέζος, επικεφαλής εταιρειών διαχείρισης ακινήτων, έναντι 660.000 ευρώ. Στην αρχή ήρθε σε επαφή με τους ενοίκους, προσπαθώντας να τους πουλήσει τα διαμερίσματα, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, εφόσον η προσπάθεια αυτή ήταν άκαρπη, ξεκίνησε δικαστική διαμάχη για να αυξήσει τα ενοίκια.
Τον Οκτώβριο του 2011 ο ιδιοκτήτης εξασφάλισε ευνοϊκή δικαστική απόφαση, η οποία υποχρέωνε την οικογένεια Γκιουλμπόλ να πληρώσει αναδρομικά αυξήσεις 3.500 ευρώ. Το ποσόν καταβλήθηκε ολόκληρο, αλλά στις αρχές του 2012, λίγο μετά τη δίμηνη διορία που δίνει ο νόμος. Ετσι κατόρθωσε ο ιδιοκτήτης να εξασφαλίσει απόφαση έξωσης, παρά το γεγονός ότι ο Γκιουλμπόλ πλήρωνε πάντα εγκαίρως το νοίκι.
Δεύτερη απόπειρα
Η πρώτη απόπειρα να εκτελεστεί η έξωση, τον περασμένο Οκτώβριο, αποτράπηκε από εκατοντάδες διαδηλωτές, καθώς ο δικαστικός επιμελητής που κλήθηκε να την εκτελέσει είχε πάει μόνος του. Την Πέμπτη είχε τη «στήριξη» περίπου 500 αστυνομικών και ο Αλί Γκιουλμπόλ τού παρέδωσε τα κλειδιά.
Στους δρόμους της περιοχής είχαν μαζευτεί περίπου 1.000 άνθρωποι που προσπαθούσαν να αποτρέψουν την έξωση και διαδήλωναν κατά της ραγδαίας αύξησης των ενοικίων στο Βερολίνο και του εξαναγκασμού πολλών κατοίκων να μετακομίσουν σε άλλες, φθηνότερες γειτονιές. «Ειρήνη στις καλύβες, πόλεμος στα παλάτια» έγραφε ένα από τα πανό, αποτυπώνοντας την οργή εκείνων που δεν δέχονται ότι στο Βερολίνο μπορείς να παραμείνεις στη γειτονιά σου μόνο αν έχεις πολλά λεφτά.
Υστερα από συγκρούσεις με τους αστυνομικούς και πολλές συλλήψεις οι διαδηλωτές διαλύθηκαν και η οικογένεια Γκιουλμπόλ βρήκε καταφύγιο στο σπίτι συγγενών της.
Θ.Κ.
enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
15-2-2013
1 σχόλιο:
Aυτά τα ωραία θέλουν να μας φέρουν.Αυτές είναι οι μεταρυθμύσεις που ονειρεύονται οι Ελληνάρες.Στην Γερμανία υπάρχει σαφέστατος ρατσισμός ,διαχωρισμός φτωχών και πλούσιων.στην παιδεία επίσης οι φτωχοί πρέπει να μείνουν αμόρφωτοι.
Δημοσίευση σχολίου