Σάββατο, Φεβρουαρίου 02, 2013

ΘΟΡΥΒΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ


Ανησυχία για το γεγονός ότι ελάχιστοι εξ όσων έχουν πραγματοποιήσει ρατσιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και ακόμη λιγότεροι έχουν καταδικαστεί εξέφρασε ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουίζνιεκς, κλείνοντας εβδομαδιαίο κύκλο επαφών στη χώρα μας.


Ο Λετονός επίτροπος διαπίστωσε ακόμη ατιμωρησία στις περιπτώσεις αστυνομικών που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους σε αυτόν τον τομέα, ζήτησε να σταματήσει η πολιτική συστηματικής κράτησης μεταναστών και να ληφθούν μέτρα ενσωμάτωσή τους, ενώ παράλληλα εξέφρασε προβληματισμό για τη δράση και το λόγο της Χρυσής Αυγής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις επαφές που είχε με κρατικούς αξιωματούχους, ο επίτροπος έθεσε το ερώτημα εάν η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει την ύπαρξη κομμάτων που υποκινούν ή συμμετέχουν σε ρατσιστική βία. Η απάντηση ήταν αρνητική και επιπλέον ότι για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος.

Την Παρασκευή ο κ. Μουίζνιεκς είχε συνάντηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι.Τέντε και τον εισαγγελέα, αρμόδιο για τα εγκλήματα μισαλλοδοξίας, Ν.Ορνεράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επίτροπος ζήτησε από τους εισαγγελικούς λειτουργούς την ευαισθητοποίηση του δικαστικού σώματος στα ρατσιστικά φαινόμενα και τη διάπραξη αδικημάτων, όπως επίσης ζήτησε κατά την επιβολή ποινών για ρατσιστικά εγκλήματα να εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου.

Επίσης, ο κ. Μουίζνιεκς ζήτησε να καταγράφεται στην καταδικαστική δικαστική απόφαση ότι πρόκειται για ρατσιστική περίπτωση, έτσι ώστε να υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει. Ακόμη ζήτησε να καταργηθεί το παράβολο των 100 ευρώ που πρέπει να πληρώνουν τα θύματα ρατσιστικής βίας, προκειμένου να μπορούν να καταγγείλουν τα φαινόμενα αυτά.

Από την πλευρά του ο κ. Τέντες τόνισε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ευαισθητοποιημένη στα ρατσιστικά φαινόμενα, αναφέροντας σειρά πραγμάτων που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή. Με αφορμή ρατσιστικά επεισόδια με τη συμμετοχή βουλευτών (Ραφήνα, κ.λπ.) ο κ. Τέντες είπε ότι έχει εκδώσει εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η σύλληψη βουλευτών για αυτόφωρα αδικήματα, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ζητηθεί η άρση ασυλίας βουλευτών, οι οποίοι εμπλέκονται σε ρατσιστικά περιστατικά.

Εξάλλου, ο κ. Τέντες αναφερόμενος στο παράβολο των 100 ευρώ πρότεινε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Από την πλευρά του ο ο κ. Ορνεράκης σημείωσε ότι εκτός του ότι είναι αρμόδιος για τα εγκλήματα μισαλλοδοξίας, ασκεί κανονικά και τα υπόλοιπα οργανικά καθήκοντά του, θίγοντας με αυτόν τον τρόπο το ζήτημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
2-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: