Τετάρτη, Φεβρουαρίου 06, 2013

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΒΑΖΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ


Με βασικό θέμα την ενίσχυση της παρουσίας στου ΣΥΡΙΖΑ στις κοινωνικές αντιδράσεις και κυρίως την συμμετοχή στην απεργία της 20ης Φεβρουαρίου συνεδριάζει την Τετάρτη το άτυπο εννεαμελές συντονιστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στον απόηχο της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής και έπειτα από την χθεσινή συζήτηση στην ΚΟ, όπου εξετάστηκε το θέμα της συμμετοχής στις μαζικές κινητοποιήσεις, υπό το πρίσμα και της «κυριαρχίας» του ΚΚΕ στα ανοιχτά μέτωπα των αγροτικών κινητοποιήσεων και της απεργίας των ναυτεργατών.


Όπως αναφέρει Το Βήμα, εν όψει αυτών και έπειτα από ένα διάστημα παρασκηνιακών συνεννοήσεων, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου αφενός επιχειρεί να συγκεράσει τις τάσεις, αφετέρου τίθενται με ξεκάθαρο τρόπο περιορισμοί στις δημόσιες εμφανίσεις στελεχών, καθώς και ζητήματα συνεννόησης με την Κουμουνδούρου σε ζητήματα γραμμής και δημόσιων τοποθετήσεων.

Στην απόφαση γίνεται μεν λόγος για «γόνιμη κριτική που αναπτύχθηκε στην ΚΕ γύρω από την ανάγκη συλλογικής λειτουργίας και δημοκρατικής οργάνωσης, την ανάγκη γείωσης στην κοινωνία και στα κοινωνικά κινήματα και κυρίως την ανάγκη περιφρούρησης της αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με την επιμονή στους πολιτικούς στόχους», η οποία όπως σημειώνεται, «θα αποτελέσει τη βάση για την παραπέρα πορεία μας».

Αναγνωρίζεται επίσης ότι «δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη περί της μεταβατικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ» και «για το λόγο αυτό υπάρχουν περιπτώσεις όπου εκδηλώνονται μια ανυπόμονη προσπάθεια λειτουργίας ως ένα κόμμα και περιπτώσεις που ανθίστανται υπέρ του συμμαχικού χαρακτήρα».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται πως «χρειάζεται για άλλη μια φορά να τονίσουμε πως σ' αυτή τη φάση, αλλά και πάντοτε, η επιδίωξη είναι η συναίνεση, συναίνεση που δεν βλάπτει τη δημοκρατική έκφραση, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα στη δράση».

«Η συγκρότηση των πολιτικών οργάνων και η τακτική και έκτακτη λειτουργία τους διήρκεσε πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι έπρεπε. Αποτέλεσμα είναι να μην έχει εμπεδωθεί ως αυτόματη λειτουργία η σχέση πολιτικού κέντρου - Τμημάτων επεξεργασίας - Οργανώσεων», σημειώνεται στην απόφαση και συμπληρώνεται πως «ακόμη λειτουργούμε με τον παλιό τρόπο και τις παλιές συνήθειες του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην πρακτική δράση. Επικοινωνιακά δεν ήταν λίγες οι φορές που αμυνόμαστε αν και έχουμε ισχυρά χαρτιά επίθεσης».

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς επαφές, τονίζεται πως ήταν «ανεπαρκώς προετοιμασμένες» και ότι «εκτίμησή μας είναι πως ενώ το αποτέλεσμα είναι θετικό, εσωτερικά, αλλά και μέσα στις οργανώσεις δεν αναδείξαμε επαρκώς τη σημασία τους και τα στρατηγικά ζητήματα των διεθνών σχέσεων».

Σχετικά με τις εμφανίσεις στελεχών του κόμματος στα ΜΜΕ αναφέρονται τα εξής υπό μορφήν ρητών περιορισμών:

α) Το Γραφείο Τύπου είναι αυτό που συντονίζει και αξιοποιεί τις παρεμβάσεις όλων των στελεχών του Κόμματος.

β) Οι προσκεκλημένοι σύντροφοι/σσες σε τηλεοπτικές συζητήσεις ή δελτία ειδήσεων πανελλαδικής εμβέλειας ενημερώνουν και συνεννοούνται εκ των προτέρων με το Γραφείο Τύπου.

γ) Για λόγους ισότητας κανένα στέλεχος του Κόμματος, πλην του εκπροσώπου τύπου, δεν μπορεί να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές πανελλαδικής εμβέλειας πάνω από 2 φορές την βδομάδα, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος (πολύ εξειδικευμένο θέμα, έκτακτο γεγονός κλπ.).

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
6-2-2013

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

για να μην ακούγονται τα ανεκδιήγητα που λένε κάθε φορά τα στελέχη του