Δευτέρα, Φεβρουαρίου 18, 2013

ΓΕΜΑΤΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΜΕΙΑ-ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;;;;


Των ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ, ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ
Η παρέλαση επιχειρηματιών και VIPs μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου από τον ανακριτή δεν έχει αποδώσει σε... ευρώ
Τα αστυνομικά τμήματα γεμίζουν, οι δικογραφίες στοιβάζονται, αλλά το ταμείο είναι πάλι μείον. Μπορεί οι συλλήψεις για χρέη προς το Δημόσιο να ανέρχονται, κατά μέσο όρο, σε δύο το 24ωρο, όμως ούτε η Δικαιοσύνη μπορεί να υποχρεώσει τους οφειλέτες να πληρώσουν.


Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Αστυνομίας για όλη την Ελλάδα, τόσο για τις πρώτες 46 ημέρες του 2013 όσο και για το έτος που πέρασε. Από 1ης Ιανουαρίου του 2013 έως 15 Φεβρουαρίου οι συλλήψεις έφτασαν ήδη τις 241 για συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο και άλλα φορολογικά αδικήματα, ύψους 983.505.272,69 ευρώ.

Ολόκληρο το 2012 οι συλλήψεις της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. ανήλθαν στις 1.758 για χρέη που ξεπερνούν τα 2.117.000.000 ευρώ. Το «κάθε πέρσι και καλύτερα» ισχύει και στην περίπτωση των οφειλών, αφού το 2011 οι συλλήψεις δεν ξεπερνούσαν τις 94 και οι συνολικές οφειλές τα 80.803.850 ευρώ.

Συλλήψεις

Από την ημέρα που θεσπίστηκε ο νόμος, το 2011, μέχρι σήμερα έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη 2.093 κατηγορούμενοι για χρέη προς το Δημόσιο. Ο Μ. Καρούζος, γιος του ιδρυτή αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης, ο επιχειρηματίας Μπάμπης Βωβός, ο Π. Πανούσης, διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, ο Λάκης Γαβαλάς, ο Νίκος Παπακωνσταντίνου-Τζιβανάκης, ο γνωστός κομμωτής «Νίκολας», είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που έχουν απασχολήσει τις αρχές για οφειλές.

Ο νόμος 2943/2011, που καθιέρωσε την αυτόφωρη σύλληψη για οφειλέτες προς το Δημόσιο, φαίνεται πως δεν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η πράξη της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, με την οποία κατηγορείται η συντριπτική πλειονότητα των συλληφθέντων, διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει τρόπος να υποχρεωθούν οι οφειλέτες στην καταβολή των χρημάτων.

Μοχλός πίεσης

Σύμφωνα -δε- με νομικές πηγές, μοναδικός μοχλός πίεσης για να εισπραχθούν τα χρέη είναι η ποινή φυλάκισης που μπορεί να επιβληθεί και αυτή δεν ξεπερνά τα τρία με πέντε χρόνια. «Ακόμη και αυτή η ποινή συνήθως δεν εκτίεται πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης και σε δεύτερο βαθμό, καθώς ο νόμος δίνει τη δυνατότητα αναστολής», εξηγούν στην «Κ.Ε.», προσθέτοντας ότι το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο δεν μπορεί να επιβάλει στους υποδίκους που παραπέμπονται να δικαστούν ούτε περιοριστικούς όρους ούτε εγγυοδοσία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος νόμος έχει καταφέρει να γεμίσει τα αστυνομικά τμήματα, τα δικαστήρια, όχι όμως και τα δημόσια ταμεία. «Ουσιαστικά, αυτό που έχει επιτευχθεί είναι να ρυθμιστούν ορισμένες οφειλές, κι αυτές υπό το φόβο της διαπόμπευσης».
enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
18-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: