Το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟ.ΜΕ.) στη Θεσσαλονίκη, που αποτελούσε θυγατρική της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, παράγοντας χημικά προϊόντα και οικοδομικά υλικά για τον κατασκευαστικό κλάδο και είχε εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες του από τον Μάιο του 2011 ύστερα από πτώχευση της μητρικής εταιρείας, άνοιξε από χθες και πάλι με πρωτοβουλία των εργαζομένων και υπό τον πλήρη έλεγχό τους.Από τους 120 εργαζομένους στο παρελθόν στη ΒΙΟ.ΜΕ. συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα οι 38.
Οι ιδιοκτήτες οδήγησαν σε πτώχευση τη μητρική εταιρεία απολύοντας τους εργαζομένους, ενώ στη θυγατρική εταιρεία ΒΙΟ.ΜΕ. κήρυξαν σταδιακά στάση πληρωμών, αφήνοντας το εργοστάσιο και τους εργαζομένους στην τύχη τους.
Περίπου 70 εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. με πρωτοβουλία τους από τον Οκτώβριο του 2011 δημιούργησαν έναν εργατικό συνεταιρισμό και σήμερα με τη συναίνεση και του συνδίκου (τις πιστώτριες τράπεζες) οι 38 απ' αυτούς ανέλαβαν οι ίδιοι τη διαχείριση και τη λειτουργία του εργοστασίου.
Οι εργαζόμενοι μάλιστα υπέγραψαν και ιδιωτικό συμφωνητικό για την αυτοδιεύθυνση και τον έλεγχο του εργοστασίου.
Τα δεδουλευμένα
«Μόνο τα δεδουλευμένα καθώς και από τους μήνες που βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας πρέπει να προσεγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι αποζημιώσεις μας. Από τον Μάιο του 2011 βρισκόμασταν σ' αυτήν την κατάσταση άπραγοι», λέει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων της ΒΙΟ.ΜΕ. Μάκης Αναγνώστου και προσθέτει: «Εχουμε φτάσει σε απόγνωση και βλέπουμε πως δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα άλλο περισσότερο από αυτό που έχουμε ήδη χάσει. Ενημερώσαμε πως εμείς ξεκινάμε τη λειτουργία του εργοστασίου και δεν μας ενδιαφέρουν οι συνέπειες όποιες και αν είναι, γιατί θεωρούμε ότι είμαστε στα χειρότερα».
Από την πλευρά του ο εργοδότης ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται να ξανασχοληθεί με το εργοστάσιο, το οποίο όσο καιρό είναι εγκαταλελειμμένο συσσώρευε ακόμα περισσότερα χρέη. Στις πρώτες προτεραιότητες των εργαζομένων είναι να πουλήσουν μέσω πλειστηριασμού το κατασχεμένο στοκ της επιχείρησης στα δύο τρίτα της τιμής των προϊόντων, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά πρώτων υλών.
Σύμφωνα με τον Μ. Αναγνώστου η πώληση των προϊόντων αναμένεται να φέρει στα ταμεία περίπου 200.000 ευρώ. Τα χρήματα που χρειάζονται για την πλήρη επανεκκίνηση της παραγωγής είναι πολύ περισσότερα, αλλά αυτά, όπως και οι προμηθευτές αναμένεται να βρεθούν.
Το εγχείρημα πρόκειται να στηρίξουν έμπρακτα και οργανώσεις από την Ολλανδία, τη Δανία, την Αυστρία και την Ιταλία.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
13-2-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου