Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2013

ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ


Αψηφώντας τη βροχή, περίπου 4.000 άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στην ιστορία της Σιγκαπούρης διαμαρτυρόμενοι εναντίον της μεταναστευτικής πολιτικής του κυβερνώντος Κόμματος της Λαϊκής Δράσης και της αυξανόμενης εισοδηματικής ανισότητας.


Το κοινοβούλιο ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα χάρτα σύμφωνα με την οποία ο πληθυσμός των 5,3 εκατομμυρίων του νησιωτικού κράτους μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 30% φτάνοντας τα 6,9 εκατομμύρια μέχρι το 2030, κυρίως μέσω των ξένων εργαζόμενων, προκειμένου να αντισταθμιστεί το χρόνια χαμηλό ποσοστό γεννήσεων.

Οι γηγενείς αποτελούν το 62% των κατοίκων, από 75% το 2000, και αν εφαρμοστεί το κυβερνητικό σχέδιο θα μειωθούν στο 55% μέχρι το 2030. Η κυβέρνηση σκοπεύει να δίνει την υπηκοότητα σε 15.000 έως 25.000 αλλοδαπούς κάθε χρόνο.

Ο Ταν Τζι Σέι, πρώην ανώτατος δημόσιος υπάλληλος που συντάχθηκε με την αντιπολίτευση και απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για εμμονή με την οικονομική ανάπτυξη και παραγνώριση του κοινωνικού κόστους της μεταναστευτικής του πολιτικής.

Οι επικριτές θεωρούν ότι το νησί είναι ήδη πολύ πυκνοκατοικημένο, ακόμη περισσότερο και από το ανταγωνιστικό ασιατικό επιχειρηματικό κέντρο του Χονκ Κονγκ. Κατηγορούν το κύμα αλλοδαπών κατά την τελευταία δεκαετία για τη στασιμότητα των μισθών, τα γεμάτα συνωστισμό τρένα και την άνοδο των τιμών που έθεσαν το στεγαστικό κόστος εκτός των δυνατοτήτων του μέσου κατοίκου. Υποστηρίζουν ότι με την έλευση κι άλλων ξένων θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του νησιού.

Ο Ταν Κιν Λιάν, πρώην στέλεχος της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Σιγκαπούρης δήλωσε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ότι οι πολίτες χρειάζονται "ικανοποιητικούς μισθούς και αξιοπρέπεια στην εργασία σε όλους τους τομείς. Οι μισθοί οφείλουν να επαρκούν για να συντηρηθεί μια οικογένεια".

Η Σιγκαπούρη σε έκταση 714 τετραγωνικών χλμ, είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 50.000 δολαρίων. Από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της, το 1965, στην κυβέρνηση βρίσκεται το Κόμμα Λαϊκής Δράσης, που έχει τα εύσημα για το μετασχηματισμό του νησιού από προκεχωρημένη βρετανική αποικία σε παγκόσμιο επιχειρηματικό κέντρο με μια αποτελεσματική διοίκηση και τη μεγαλύτερη στον κόσμο συγκέντρωση εκατομμυριούχων στα εδάφη της. Ωστόσο η εισοδηματική ανισότητα είναι από τις μεγαλύτερες στον αναπτυγμένο κόσμο. 

Πηγή: Reuters
ΠΡΕΖΑ TV 
13-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: