Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2013

ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΡΖΑΙ ΣΕ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ


Απαγόρευση στις αφγανικές δυνάμεις να ζητούν τη συνδρομή ξένων αεροπορικών δυνάμεων (δηλαδή της ΝΑΤΟϊκής ISAF) για κατοικημένες περιοχές μέσα στο Αφγανιστάν πρόκειται να επιβάλει ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι, στον απόηχο της οργής για το θάνατο δέκα αμάχων εξαιτίας αεροπορικής επιχείρησης στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν. 


Ο Αφγανός πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε, θα εκδώσει την Κυριακή σχετικό διάταγμα που θα απαγορεύει «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» να ζητείται «η βοήθεια ξένων δυνάμεων για επιχειρήσεις στα σπίτια και στα χωριά μας».

Οι ξένες δυνάμεις πρόκειται να ολοκληρώσουν την αποχώρησή του μέχρι το τέλος του 2014, σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό -παραδίδοντας εξ ολοκλήρου στις αφγανικές δυνάμεις τις αρμοδιότητές τους.

Ωστόσο, η αφγανική αεροπορία έχει τις πιο περιορισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες στο σύνολο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Η αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων αναμένεται έτσι να δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις για την Καμπούλ.

Ενδεικτικά, ο διοικητής των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγός Τζον Άλλεν είχε αναφέρει πρόσφατα πως «οι αφγανικές δυνάμεις θα πρέπει να συνηθίσουν χωρίς το πλεονέκτημα της ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής συνδρομής», λέγοντας πως οι συμμαχικές δυνάμεις μπορούν να επέμβουν από αέρος σε διάστημα 12 λεπτών από την κλήση τους.

Το ζήτημα του θανάτου αμάχων όμως, ιδιαίτερα στις αεροπορικές επιχειρήσεις, έχει προκαλέσει τις εντονότερες τριβές μεταξύ Καμπούλ και ΝΑΤΟ.  Η ISAF δεν έχει ακόμη αντιδράσει στις εξαγγελίες Καρζάι, με εκπρόσωπό της να προαναγγέλλει απάντηση αφού εκδοθεί το διάταγμα Καρζάι.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

ΠΡΕΖΑ TV 
13-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: