Παρασκευή, Φεβρουαρίου 01, 2013

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ


Φορώντας τις ιατρικές τους ποδιές και κρατώντας πανό που ενημέρωναν για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, ιατροί και νοσηλευτές βγήκαν άλλη μία φορά στο δρόμο.
Τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το κτήριο του υπουργείου Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους, καταγγέλλοντας την εσκεμμένη υποβάθμιση του έργου που ασκεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει ευκολότερα στις συγχωνεύσεις και στα λουκέτα στο χώρο της δημόσιας Υγείας, όπως επιτακτικά ζητεί η τρόικα.


Στη συγκέντρωση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Τσικρικά. Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, με τους ιατρούς και νοσηλευτές να ανανεώνουν το ραντεβού τους στο δρόμο, προειδοποιώντας με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους τις επόμενες ημέρες.

Στον ΕΟΠΥΥ

Στο μεταξύ, για δεύτερο 24ωρο σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν την προειδοποιητική επίσχεση προς τον οργανισμό, ζητώντας την καταβολή των παλαιών οφειλών χωρίς «κούρεμα».

Από σήμερα ξεκινούν την επίσχεση επ' αόριστον και οι εργαστηριακοί γιατροί καθώς και τα διαγνωστικά εργαστήρια, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πρέπει να πληρώνουν εξετάσεις και επισκέψεις από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον οργανισμό.

Στο μεταξύ το Μνημόνιο φαίνεται ότι θα νομιμοποιήσει τελικά και το «φακελάκι», καθώς πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν τα μαύρα χρήματα του ΕΣΥ να περάσουν «πάνω στο τραπέζι», νομιμοποιημένα.

Ηδη άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά τέτοιο ενδεχόμενο, έπειτα και από σχετικές εισηγήσεις της Ενωσης Συντονιστών Διευθυντών του ΕΣΥ. Αλλος ένας πανεπιστημιακός, ο Στέφ. Γερουλάνος, καθηγητής Χειρουργικής και Ιστορίας της Ιατρικής και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, μιλώντας σε συνέδριο του ΕΛΙΑΜΕΠ και της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς», πρότεινε μεταξύ άλλων να νομιμοποιηθεί το «φακελάκι» παρακρατώντας το νοσοκομείο ένα 30% και τη δημιουργία μικρών Κέντρων Τραύματος, το κόστος των οποίων θα κάλυπταν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Από την άλλη, η κρίση κάνει τους Ελληνες ασθενείς ακόμη πιο ευάλωτους, καθώς πλέον διατίθενται χρόνο με το χρόνο όλο και λιγότερα χρήματα για την υγεία τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι περικοπές και οι μεταρρυθμίσεις έχουν κάνει την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στην 24η θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ σε κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας, από την 4η που βρισκόταν το 2008.

Και το πρόβλημα εστιάζεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, στις δομές του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά, στις οποίες πρέπει να καταφεύγει ασθενής πριν φθάσει στο νοσοκομείο.

Κονδύλια

Οπως παραδέχτηκε ο πρώην αντιπρόεδρος του οργανισμού, επ. καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, «ενώ ως προς το ΑΕΠ, η Ελλάδα υπερβαίνει τον μέσον όρο του ΟΟΣΑ, σε όρους κατά κεφαλήν δαπάνης υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό από τις υπόλοιπες χώρες».

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Στον ΕΟΠΥΥ διατίθενται εξαιρετικά περιορισμένα κονδύλια, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν. Οπως υπογράμμισε ο κ. Σουλιώτης, «καταγράφεται σταδιακή "απο-ασφάλιση" της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, λόγω του διαρκώς περιορισμένου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, συνθήκη η οποία σε κάποιο βαθμό "ακυρώνει" τη βούληση των εμπνευστών του εγχειρήματος για ενδυνάμωση -μέσω του ασφαλιστικού αυτού μονοψωνίου- της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για την οποία διατίθεται πλέον κάτι λιγότερο από το 6% των εσόδων του οργανισμού ή 8% των δαπανών του».

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, ο οποίος ανέφερε μεν ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης, διευκρίνισε ωστόσο πως έχει ακόμη σοβαρά στοιχεία αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, με πληθωρισμό γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και με εξαιρετικά αδύναμη οργάνωση στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

ΔΗΜ. ΕΥΘ.
ελευθεροτυπια
ΠΡΕΖΑ TV
1-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: