Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22, 2013

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ… ΜΕΙΝΕΙ


 Του Κώστα Μοσχονά
Το μαχαίρι φτάνει στο κόκαλο για τις μνημονιακές χώρες και ιδίως για την Ελλάδα με την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών και του Συμβουλίου Υπουργών επί της Κοινοτικής Νομοθεσίας που σφραγίζει τη δημοσιονομική πειθαρχία την οποία επέβαλε με το έτσι θέλω η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.


Πρόκειται για δύο καθαρά «αποικιοκρατικούς» κανονισμούς οι οποίοι προβλέπουν μεταξύ άλλων τη συνέχιση της δημοσιονομικής επιτήρησης για τις χώρες που λαμβάνουν στήριξη μέχρι αυτές να ξοφλήσουν το 75% της βοήθειας… Με άλλα λόγια, οι χώρες, όπως η Ελλάδα, που έτυχαν της κοινοτικής «αλληλεγγύης» δεν αναμένεται να σηκώσουν κεφάλι για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Αυτό πέρασε στα ψιλά για τον επίτροπο Ολι Ρεν ή «κύριο Κουράγιο», ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει την πολιτική συμφωνία «αποφασιστικό βήμα». Το βασικό δίπτυχο των εν λόγω κανονισμών που εισηγήθηκε ο Φινλανδός στα τέλη του 2011 για να ικανοποιήσει τις ορέξεις της Α. Μέρκελ είναι το εξής:

* Ενισχυμένη παρακολούθηση και αξιολόγηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων των χωρών της ευρωζώνης, ιδίως όσων υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

* Ενισχυμένη εποπτεία των χωρών κρατών-μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες ή αιτούνται χρηματοδοτικής βοήθειας.

Οι χώρες της ευρωζώνης, λοιπόν, υποχρεούνται να διαβιβάζουν κάθε χρόνο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στο Συμβούλιο Υπουργών και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια του επόμενου εθνικού προϋπολογισμού τους. Για τις χώρες, όμως, που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες και βρίσκονται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λαμβάνοντας χρηματοδοτική στήριξη, προβλέπεται ιδιαίτερη «μεταχείριση», υπό την έννοια ότι η αξιολόγηση θα είναι πιο λεπτομερής και η παρακολούθηση πιο στενή, λαμβάνοντας υπόψη την προθεσμία διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος και τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης.

Η Επιτροπή θα έχει το δικαίωμα αναθεώρησης του σχεδίου προϋπολογισμού και να το επιστρέφει στις κυβερνήσεις, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις εντολές της, πάντα με γνώμονα το «μερκελικό» Σύμφωνο Σταθερότητας. Επίσης, για τις χώρες που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος επί συνεχούς βάσης (π.χ. η Ελλάδα) προβλέπεται ακόμη πιο στενή επιτήρηση καθ” όλη τη διάρκεια του κύκλου του εθνικού προϋπολογισμού.

Επιπλέον, προβλέπεται αυστηρότερη επιτήρηση (ενισχυμένη επιτήρηση) με την έκδοση συστάσεων για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από σοβαρή χρηματοπιστωτική αστάθεια. Τα κράτη-μέλη που έχουν ενταχθεί σε Μνημόνιο και λαμβάνουν χρηματοδοτική στήριξη θα βρίσκονται σε δημοσιονομική επιτήρηση μέχρι να αποπληρώσουν το 75% των δανείων.

Από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίχτηκε ότι εξασφαλίστηκαν εγγυήσεις για αποφυγή περικοπών δημόσιων δαπανών για ανάπτυξη στις χώρες υπό επιτήρηση. Παρηγοριά στον άρρωστο…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΠΡΕΖΑ TV
22-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: