Κυριακή, Φεβρουαρίου 24, 2013

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ


Σαράντα πέντε άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν μετά τη μαζική διαδήλωση του Σαββάτου στη Μαδρίτη, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρόμενοι κατά τις λιτότητας και των σκανδάλων διαφοράς.


Η ειρηνική, στο μεγαλύτερο μέρος της, πορεία άρχισε το απόγευμα του Σαββάτου από το κέντρο της Μαδρίτης μπροστά από το Κοινοβούλιο, με παρατεταγμένα μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που απαγόρευσαν την πρόσβαση στη Βουλή, το ξενοδοχείο Ritz και το Χρηματιστήριο.

Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι διαδηλωτές διαλύθηκαν μετά την πορεία, ακολούθησαν επεισόδια τη νύχτα και νωρίς την Κυριακή γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, Ατότσα . Εννέα από τους συλληφθέντες, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι κάτω των 18 ετών.

Περίπου 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 12 αστυνομικοί, αλλά κανένας σοβαρά, όπως δήλωσαν την Κυριακή αξιωματούχοι της αστυνομίας.

Η μαζική πορεία εντάσσεται σε μια σειρά διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας, της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών και των αποκαλύψεων για διαφθορά στον πολιτικό χώρο, ακόμη και στο Παλάτι.

Οι διαδηλώσεις στην Ισπανία έχουν γίνει συχνό φαινόμενο, καθώς η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προωθεί μέτρα με στόχο την συρρίκνωση ενός από τα υψηλότερα ελλείμματα προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη.

Επιπλέον, σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και ένα δεύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο γαμπρός του βασιλιά Χουάν Κάρλος, Ινιάκι Ουρδανγαρίν, έχουν επίσης υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των ισπανών προς τους ηγέτες τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό
ΠΡΕΖΑ TV
24-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: