Του ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΒΑΚΑ
Αν κάτι τρομάζει τους Γερμανούς περισσότερο από τον πληθωρισμό (το ταμπού κατάλοιπο του Μεσοπολέμου), αυτό είναι η ανεργία.Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη πλησίασε το Δεκέμβριο τα 19 εκατομμύρια ανθρώπους, φτάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό από την ίδρυσή της, στο 11,7%.
Στη Γερμανία η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική: το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 7,4% και ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 3 εκατομμυρίων, αλλά όταν ληφθούν υπ' όψιν οι εποχικοί παράγοντες (όπως το έντονο κρύο) που κατά κανόνα επηρεάζουν την απασχόληση, η αγορά εργασίας δείχνει ισχυρή και δυναμική. Τόσο δυναμική, ώστε να μπορεί να απορροφά κάθε χρόνο πολλούς από τους απελπισμένους της υπόλοιπης Ευρώπης.
Θέλει κι άλλους
Πράγματι, η Γερμανία -η μόνη μεγάλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατόρθωσε να αποφύγει την κρίση των τελευταίων ετών- χρειάζεται πολύ περισσότερους εξειδικευμένους εργαζόμενους από όσους η ίδια διαθέτει.
Η πολιτική των «ανοικτών θυρών» που ακολουθεί η κυβέρνηση Μέρκελ προσελκύει σχεδόν ένα εκατομμύριο μετανάστες κάθε χρόνο, κατά κανόνα νέους και μορφωμένους, κυρίως από τη γειτονική Πολωνία και τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Οι εκτιμήσεις, μάλιστα, θέλουν ακόμη τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε τομείς όπως οι κατασκευές, η μεταποίηση και η υγεία, να χρειάζονται «επειγόντως» φρέσκο αίμα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η Ισπανίδα νοσοκόμα και ο Ιταλός μηχανικός είναι συνηθισμένο θέμα στα καθημερινά ρεπορτάζ για τους μετανάστες που φτάνουν στη χώρα αναζητώντας καλύτερη μοίρα.
Φθηνά χέρια
Για τη γερμανική οικονομία, που την τελευταία δεκαετία αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε προσπάθεια αύξησης των αμοιβών, οι νέοι αυτοί είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να ζητήσει ο κ. Σόιμπλε. Εχουν ήδη μορφωθεί στις χώρες τους (χωρίς να έχουν κοστίσει τίποτε στη Γερμανία) και ύστερα από λίγες εβδομάδες εντατικής εκμάθησης της γλώσσας θα μπορέσουν να εργαστούν. Δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και έτσι αυξάνουν τον ανταγωνισμό, πιέζοντας προς τα κάτω τις αμοιβές ή αποτρέποντας την αύξησή τους.
Ποιος Γερμανός θα ζητήσει υψηλότερο μισθό όταν ξέρει ότι υπάρχουν αρκετοί Ελληνες, Ισπανοί, Ιταλοί, Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Ούγγροι που είναι διατεθειμένοι να εργαστούν για λιγότερα απ' όσα ήδη παίρνει ο ίδιος;
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
4-2-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου