Τετάρτη, Φεβρουαρίου 20, 2013

ΚΟΙΝΟ ΜΠΛΟΚΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ


Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. 
Τον ΠΑΘΕ, στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας στη Λάρισα, έχουν κλείσει εκατοντάδες αγρότες αλλά και εργαζόμενοι άλλων επαγγελματικών κλάδων. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτηρίους.


Οι αγρότες συμμετείχαν το πρωί στο συλλαλητήριο που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και επέλεξαν στη συνέχεια να μην κάνουν πορεία εντός της πόλης. Μαζί με άλλους συμμετέχοντες, και με λεωφορεία που έθεσε στη διάθεσή τους το Εργατικό Κέντρο, πήγαν στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία.

Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κατά την πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο της Κρήτης, όταν νεαροί προξένησαν φθορές και αναποδογύρισαν περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ., στη συμβολή των οδών Γερωνυμάκη και Δημοκρατίας. Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές. 

Νεαροί πέταξαν πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς, οι οποίοι επιχείρησαν να τους απωθήσουν από τους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου και το ίδιο κλίμα με ένταση και μικροεπεισόδια υπήρξε στην οδό Αργυράκη και στην περιοχή του Αγίου Μηνά όπου συνεχίσθηκε ο «κλεφτοπόλεμος» και πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. τραυματίστηκε στο πρόσωπο, ενώ πολλοί καταστηματάρχες έκλεισαν τα καταστήματά τους. Επίσης, ομάδα νεαρών κατέλαβε το κιόσκι στην πλατεία Ελευθερίας ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες, ενώ νωρίτερα είχε επιτεθεί σε ενεχυροδανειστήριο.

Στα Χανιά, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις με δύο συγκεντρώσεις, μια από το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Παράρτημα της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, και μια από το ΠΑΜΕ στην πλατεία 1866.

Μετά και τις δυο συγκεντρώσεις, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν δύο διαφορετικές πορείες στους δρόμους των Χανίων.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και αγρότες οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους, ζητώντας τη λήψη μέτρων για στήριξη του εισοδήματός τους και δηλώνοντας αντίθετοι στη φορολόγηση της αγροτικής γης.

Οι αγρότες, μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Ενότητα» εγκατέλειψαν το μπλόκο στη θέση «Πλατάνι» της Εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου και προχώρησαν σε αποκλεισμό της εφορίας Χανίων όπου, παρά την απεργία της ΑΔΕΔΥ, είχε προσέλθει αριθμός υπαλλήλων.

Αντίθετα, οι αγρότες μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, επέστρεψαν με μηχανοκίνητη πορεία στο μπλόκο στη θέση «Μεγάλα Χωράφια», όπου παραμένουν.

Στις σημερινές κινητοποιήσεις συμμετείχαν ακόμα παραγωγοί και έμποροι των λαϊκών αγορών με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η λαϊκή αγορά στην συνοικία «Παχιανά», ενώ κανονικά λειτούργησαν εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις.

Στη Δράμα το συλλαλητήριο έγινε με τη συμμετοχή αγροτών και την παρουσία τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων από τα τρία «μπλόκα» της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Οι αγρότες, με τα τρακτέρ, απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο της Δράμας που οδηγεί στην πλατεία Ελευθερίας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκίνητων στο κέντρο της πόλης.

Μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποιήθηκε μαζικό συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους της Δράμας.

Η πορεία που οργανώνεται στη Λάρισα θα καταλήξει στο μπλόκο των αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται επίσης στην Πάτρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
20-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: