Στην απελευθέρωση ομήρων προχώρησαν οι δύο μεγαλύτερες αριστερές ομάδες ανταρτών της Κολομβίας, οι FARC και ο ELN.
Συνολικά αφέθηκαν ελεύθεροι επτά όμηροι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί. Οι τελευταίοι επρόκειτο να απελευθερωθούν την Τετάρτη, ωστόσο, οι FARC αποφάσισαν να τους αφήσουν ελεύθερους το βράδυ της Παρασκευής.
Οι υπόλοιποι πέντε όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι δύο από το Περού και τρεις Κολομβιανοί εργαζόμενοι σε ορυχεία. Είχαν απαχθεί στις 18 Ιανουαρίου.
Όμηρος εξακολουθεί να κρατείται ένας Καναδός, όπως και δύο ηλικιωμένοι Γερμανοί, που είχαν απαχθεί πριν από τρεις μήνες.
Το Βερολίνο επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο ότι πρόκειται για δύο τουρίστες που έκαναν το γύρο της Νοτίου Αμερικής και όχι για κατασκόπους, όπως ισχυρίζονται οι αντάρτες τoυ ΕLN.
Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-ανταρτών για το τέλος της δράσης των FARC.
Πέντε είναι τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώνονται οι συνομιλίες, οι οποίες γίνονται στην Κούβα:
το τέλος της ένοπλης αντιπαράθεσης, οι μεταρρυθμίσεις στο θέμα της γης (ένα από τα βασικά και πρώτα αίτημα του ξεσηκώματος των ανταρτών FARC τη δεκαετία του 1960), οι εγγυήσεις για την άσκηση αντιπολίτευσης και συμμετοχής των πολιτών, η διακίνηση ναρκωτικών και τα δικαιώματα των θυμάτων του εμφυλίου.
To κίνημα FARC ιδρύθηκε το 1964 ως στρατιωτικό σκέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας. Αριθμούσε στην περίοδο της μεγάλης της ακμής τουλάχιστον 18 χιλιάδες μέλη και είχε καταφέρει να ελέγχει μεγάλο μέρος της επικράτειας της χώρας.
Από τις πιο ηχηρές περιπτώσεις ομηρείας υπήρξε η υποψήφια για την προεδρία της Κολομβίας Ίνγκριντ Μπετανκούρτ, η οποία απήχθη το 2002 και απελευθερώθηκε το 2008.
Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός ELN είναι μία ακόμα μαρξιστική οργάνωση που δρα στην Κολομβία από το 1964. Είναι μικρότερη από τις FARC με δύναμη έως 5 χιλιάδων.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
16-2-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου