Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2013

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ- ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ


«Ξεσπάθωσαν» για μία ακόμα φορά οι δικαστικοί λειτουργοί κατά της εκτελεστικής εξουσίας και της τρόικας για τα τραγικά κοινωνικά αδιέξοδα, τη λεηλασία αποδοχών και συντάξεων, τις απαξιωτικές δηλώσεις - παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώ καταλόγισαν στη νοσούσα κρατική μηχανή την κύρια ευθύνη για την «εκρηκτική» εκκρεμότητα σχεδόν μισού εκατομμυρίου υποθέσεων στον χώρο της διοικητικής Δικαιοσύνης.Στη γενική συνέλευση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών υπογραμμίστηκε με έμφαση ότι τα μνημονιακά μέτρα που θίγουν εκατομμύρια πολίτες αυξάνουν δραματικά τις εισερχόμενες υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια, με συνέπεια να μην είναι πλέον διαχειρίσιμος ο όγκος των εκκρεμοτήτων και το πρόβλημα καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης, υπογραμμίζοντας ότι «η κοινωνία χειμάζεται δεινά, υποφέρει, στενάζει», κάλεσε τους δικαστικούς λειτουργούς να είναι κοντά στους 1,5 εκατ. ανέργους και τους 2 εκατ. νεόπτωχους και να υπερασπιστούν τη σχέση τους με την κοινωνία που τους έχει ανάγκη.
Οι διοικητικοί δικαστές επέκριναν δριμύτατα το πολιτικό σύστημα για την τεράστια κρίση και τη διαφύλαξη των προνομίων του, τους «ξένους πάτρωνες», υπογραμμίζοντας την προσπάθεια και τον κίνδυνο να μετατραπεί ο δικαστής σε αλλοτριωμένο γραφειοκράτη.«Διανύουμε περίοδο ανατροπής πολλών δεδομένων και βεβαιοτήτων στη δημόσια και ιδιωτική ζωή -τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδάκος-, περίοδο αναίρεσης κατακτήσεων οικονομικών και θεσμικών, απώλειας κεκτημένων που φαίνονται αδικαιολόγητα, αλλά και εκείνων που είναι αυτονόητα, ακόμα και σε μία φτωχή ευρωπαϊκή χώρα».
Η οικονομική αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων που έγιναν τα εύκολα θύματα της δημοσιονομικής προσαρμογής -σημείωσε η γενική επίτροπος διοικητικών δικαστηρίων Ελ. Διακομανώλη-, η κοινωνική αναστάτωση και λαϊκή δυσαρέσκεια από τα μνημονιακά μέτρα που θίγουν τους πολίτες, προκαλούν μαζικά νέες διαφορές που επιβαρύνουν τα διοικητικά δικαστήρια, παρά την υπερπροσπάθεια των δικαστών που μείωσαν τις 460.800 εκκρεμείς υποθέσεις του 2011, σε 437.023 στο τέλος του 2012.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Γ. Φαλτσέτος καταλόγισε στην κυβέρνηση αδιάφορη και εχθρική στάση απέναντι στους δικαστές σημειώνοντας ότι μετέτρεψε τις αποδοχές του Πρωτοδίκη σε μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη (50-60 ευρώ ημερησίως), ενώ οι συνταξιούχοι μετά 35ετή υπηρεσία, «πετιούνται ως σκύβαλα προς βρώσιν πτηνών και ερπετών και οδηγούνται στην απόλυτη πενία».
Για τις οικονομικές διεκδικήσεις των δικαστών ο Α. Ρουπακιώτης είπε ότι δεν είναι αυτήν τη στιγμή εφικτή η ένταξη της πάγιας αποζημίωσής τους στον βασικό μισθό (χωρίς να έχει κλείσει το θέμα) και ότι τις επόμενες μέρες θα λυθεί το πρόβλημα με την καταβολή των αναδρομικών τους.
«Εκρηκτικό» χαρακτήρισαν όλοι το πρόβλημα των εκκρεμών υποθέσεων, ενώ ο υπουργός σημείωσε ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει καμφθεί η αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος σχετικά με το παραγόμενο έργο απέναντι στην κοινωνία, καλώντας τους δικαστές να την ανεβάσουν. Ο πρόεδρος ΣτΕ χαρακτήρισε ως βασική αιτία της δημιουργίας δικαστικών διαφορών την κακοδιοίκηση που προϋποθέτει ριζικές μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, η εφαρμογή των οποίων συναντά, όμως, σοβαρές εγγενείς δυσχέρειες.
Η αρεοπαγίτης Β. Θάνου (πρόεδρος ΕΔΕ) επανέφερε ζήτημα συνάντησης με τον πρωθυπουργό, μίλησε για δήθεν πρόβλημα στην καταβολή των αναδρομικών, καλώντας την κυβέρνηση να μην υποτιμά τη νοημοσύνη τους, ενώ ο αντεισαγγελέας ΑΠ Ρ. Παπαδάκης (πρόεδρος Ενωσης Εισαγγελέων) έκανε λόγο για παρελκυστική τακτική του οικονομικού επιτελείου και βουλιμική επίθεση στις αποδοχές.
Ο Γ. Φαλτσέτος εξέφρασε ανησυχία ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση για ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα επιδιωχθεί να περιοριστεί η Δικαιοσύνη σε διεκπεραιωτικό μόνο ρόλο, κάτι που θα αποτελέσει κατάλυση του κράτους δικαίου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
11-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: