Του Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ§a.vasilopoulos@eleftherotypia.net
Πάνω από 100.000 άνεργους γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς «κρύβει» το σύστημα της απαγόρευσης της εγγραφής τους στον ΟΑΕΔ, εφ' όσον δεν καταθέτουν την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός τους και παρά το γεγονός ότι επιβαρύνονται με εισφορές υπέρ ανεργίας.Πρόκειται για κατάφωρη αδικία που είχε θεσπιστεί με νόμο του 1985, όταν στα συγκεκριμένα επαγγέλματα η ανεργία ήταν μηδενική.
Σήμερα με την οικονομία σε ύφεση, μόνο στο επίπεδο των άνεργων μηχανικών αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) 25.000 ασφαλισμένοι απόφοιτοι των Πολυτεχνικών σχολών, σύμφωνα με στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).
Ανάλογη είναι και η κατάσταση στους άλλους δύο κλάδους, με το Ταμείο να μην εισπράττει εισφορές της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ εξακολουθεί να τους χρεώνει, γιατί δεν καταθέτουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, την οποία θα χρειαστούν νέα χρήματα και εξετάσεις προκειμένου να ξαναβγάλουν.
Συγκεκριμένα, ο νόμος 1545/1985 προέβλεπε ότι «όσοι ανήκουν στις επαγγελματικές κατηγορίες των ιατρών, μηχανικών και δικηγόρων και είναι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος δεν θεωρούνται άνεργοι και δεν μπορούν να εκδώσουν δελτίο ανεργίας, εκτός εάν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας». Δηλαδή, να είναι μισθωτοί που απολύονται.
Οι συγκεκριμένοι τρεις κλάδοι, πέραν του γεγονότος ότι δεν μπορούν να εγγραφούν ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ και να τύχουν των ευεργετημάτων που προβλέπουν οι νόμοι, πληρώνουν και εισφορά για περισσότερο από ένα χρόνο υπέρ ανεργίας, χωρίς ωστόσο να μπορούν να λαμβάνουν το σχετικό επίδομα όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προς τα επαγγελματικά τους σωματεία, ότι θα «υπάρξει άμεσα σχετική ρύθμιση που θα απλοποιεί την κατάσταση».
Ετσι, οι τρεις κλάδοι μειονεκτούν σε σχέση με τους υπόλοιπους ανέργους σε τρία πολύ σημαντικά θέματα:
-Δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και δεν έχουν τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ένα έτος, υστερούν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, τόσο για θέσεις του Δημοσίου όσο και για τα επιχορηγούμενα προγράμματα θέσεων εργασίας, καθώς χάνουν τα μόρια της ανεργίας τα οποία είναι υψηλά και άρα αναγκαία.
-Εξακολουθούν να «τρέχουν» οι υποχρεώσεις τους προς το ασφαλιστικό τους ταμείο (ΕΤΑΑ), ακόμα και στην περίπτωση που έχουν «κλείσει» τα βιβλία τους για την παροχή υπηρεσιών (ΔΠΥ).
Αν και ο κ. Βρούτσης σε πρόσφατη συνάντηση με τους διοικητές των Ταμείων υποσχέθηκε να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα ξεπερνά ενδεχόμενες ασάφειες της υπάρχουσας νομοθεσίας και δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή του μέτρου, εν τούτοις τρεις μήνες μετά το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ φαίνεται να επιλύεται μόνο η περίπτωση της ανεργίας των αυτοαπασχολουμένων που ασφαλίζει ο ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες).
Νέες περικοπές σε επιδόματα
Στενά είναι από φέτος τα οικονομικά δεδομένα του ΟΑΕΔ, καθώς σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο για κάθε χρόνο θα διατίθεται κονδύλι της τάξης των 35 εκατ. ευρώ ετησίως για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας στους μακροχρόνια ανέργους.
Επίσης από 1.1.2013 καταργούνται οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας που απευθύνονται σε εργαζομένους που έκλεισαν ή πτώχευσαν οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν. Επίσης, καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν την επιδότηση λόγω ανεργίας απολυμένων μισθωτών εξαιτίας συγχώνευσης-μεταφοράς-συνένωσης επιχειρήσεων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
4-2-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου