Για «λανθασμένες εντυπώσεις» για το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, αποφεύγοντας να σχολιάσει την πρόσφατη αναφορά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι πρόκειται να ζητήσει από το ΔΝΤ διευκρινίσεις σχετικά με επιπτώσεις από «λάθη σε υπολογισμούς» που έχουν συμβεί στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ράις είπε ότι «πρόκειται για ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές» συμπληρώνοντας πως «το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί, με μεγαλύτερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μείωση του χρέους».
Και σημείωσε ότι πέρα από τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, τα οικονομικά αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, όπως η «περίοδος πολιτικής αστάθειας», η «κακή εφαρμογή του προγραμματισμού», η «απώλεια της εμπιστοσύνης» για τις προοπτικές της Ελλάδας εντός του ευρώ και τα γενικότερα προβλήματα στην ευρωζώνη.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε την ελάφρυνση του χρέους, γι' αυτό, καθήκον τώρα είναι η εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί». Απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις, ο Ράις επέμεινε ότι το ΔΝΤ και οι εταίροι του βρίσκονται σε «πλήρη συμφωνία» για το ελληνικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και ότι «πρωταρχικός στόχος» και «για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις», όπως είπε, είναι η εφαρμογή του.
Σχολιάζοντας τα νέα ποσοστά ανεργίας-ρεκόρ στην Ελλάδα, ο Ράις είπε ότι αυτό καθώς και άλλα ζητήματα είναι βασικοί λόγοι που πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα το συμφωνηθέν πρόγραμμα.
Αναφερόμενος στο φορολογικό, είπε ότι το ΔΝΤ ζητά συνέχεια «περισσότερη πρόοδο» από τις ελληνικές αρχές καθώς «δεν έγινε αρκετή πρόοδος» και αναμένεται η συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα για τα Δημόσια Έσοδα.
Κόντρα στη Βουλή για τους πολλαπλασιαστές
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι «αυτό που σύμφωνα με το ΔΝΤ τεκμηριώθηκε, όσον αφορά τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, δεν ήταν το λάθος της ακολουθούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά η ένταση και η χρονική της έκταση».
Νωρίτερα ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση για την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε ψέξει την κυβέρνηση για μη αξιοποίηση της αναγνώρισης του λάθους περί τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, από πλευράς ΔΝΤ. «Ο κ. Ρεν μάς είπε πως δεν πρέπει να συζητήσουμε τον πολλαπλασιαστή, γιατί προέχει η αξιοπιστία της Ελλάδας. Στο χωριό μου, τους γιατρούς που έδιναν φάρμακα χωρίς (ή με λάθος) δραστική ουσία, τους αποκαλούσαν τσαρλατάνους. Κι εσείς κάθεστε και τους ακούτε να λένε πως έχουμε έλλειμμα αξιοπιστίας» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Τεχνοκρατική τεκμηρίωση ζητά ο Χατζημαρκάκης
Διευκρινήσεις για το θέμα ζήτησε και ο ελληνικής καταγωγής, Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες είπε ότι «μια τεχνοκρατική τεκμηρίωση από την πλευρά της Κομισιόν, θα μας έδινε με ακρίβεια μια εικόνα για τις συνέπειες του πολλαπλασιαστή. Δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα διαφάνειας που έχει σημασία για την Ευρώπη, αλλά και θέμα αξιοπιστίας της Ε.Ε. έναντι του ελληνικού λαού που προβληματίζεται, αμφιταλαντεύεται και δεν ξέρει τι να πιστέψει. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας για να πετύχουν, προϋποθέτουν τη συμμετοχή και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Όσο οι απαντήσεις δεν είναι ξεκάθαρες αυτά τα δύο θα δοκιμάζονται.»
Σε επιστολή του στον επίτροπο Όλι Ρεν, ο Γ. Χατζημαρκάκης λέει πως «οι Έλληνες πολίτες έχουν αναλάβει σημαντικό μέρος του βάρους που προέκυψε από την αποτυχία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ως εκ τούτου θα πρέπει όλοι να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω λόγω της προφανούς ανακρίβειας αναφορικά με τη δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα.»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
14-2-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου