Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2013

ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ ΤΟΥ CERN


Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC) του CERN «έσβησε» τις συγκρουόμενες ακτίνες των σωματιδίων του, εν όψει της μακράς περιόδου διακοπής της λειτουργίας του, που θα διαρκέσει δύο χρόνια.Ο επιταχυντής είναι γνωστός για τον εντοπισμό, στα τέλη του 2012, ενός σωματιδίου που πιστεύεται ότι είναι το μποζόνιο του Χιγκς, γνωστό και ως «σωματίδιο του Θεού». Μετά όμως από τεχνικά προβλήματα, που παρουσιάστηκαν όταν τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία, το μηχάνημα δεν είχε δουλέψει ποτέ σε πλήρη ενεργειακή ισχύ, έτσι δηλαδή όπως σχεδιάστηκε να λειτουργεί.


Ο επιταχυντής προγραμματίζεται να ξανατεθεί σε λειτουργία το Νοέμβριο του 2014, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες επισκευές και αναβαθμίσεις, ειδικά στις συνδέσεις μεταξύ των μαγνητών, ώστε να αντέξουν τα υπέρογκα ηλεκτρικά φορτία που θα τους διαπεράσουν μελλοντικά. Αναβαθμίσεις θα γίνουν όμως και στους ανιχνευτές του LHC, ενώ θα επισκευαστεί και το σύστημα εξαερισμού στο τούνελ των 27 χιλιομέτρων, που στεγάζει τον δακτύλιο του επιταχυντή. Το μηχάνημα θα είναι πλέον έτοιμο να επαναλάβει τα πειράματά του τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2015.

Ένα σφάλμα το 2008, μόλις εννιά μέρες μετά την πρώτη κυκλοφορία των ακτινών στον LHC, είχε ως αποτέλεσμα αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «σβέση», σε αρκετούς μαγνήτες, με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή υγρού ηλίου.

Οι ακτίνες του LHC έσβησαν σήμερα αλλά το κλείσιμο του επιταχυντή θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, μέχρι οι 1.743 μαγνήτες στο εσωτερικό του υπόγειου τούνελ, που βρίσκονται σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν, να ζεσταθούν και να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Το 2012, το μηχάνημα πραγματοποιούσε συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων με ενέργεια 8 TeV (τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ), έναντι 7 TeV το 2011, ενώ, όταν ξανανεβάσει διακόπτες, η ενέργεια των συγκρούσεων θα ανέβει στα 14 TeV σύμφωνα με το BBC, μακράν οι πιο ισχυρές συγκρούσεις σωματιδίων που έχουν επιχειρήσει ποτέ οι επιστήμονες.

enet,gr
ΠΡΕΖΑ TV
14-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: