Τετάρτη, Φεβρουαρίου 27, 2013

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ MEGA-ΔΑΝΕΙΟ


Των ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ - ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ
Ο «πόλεμος ανακοινώσεων» μεταξύ της «Τηλέτυπος Α.Ε.» (Mega Channel) και του ΣΥΡΙΖΑ, το τραπεζικό δάνειο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η εταιρεία, καθώς και τα συνεχή δημοσιεύματα, έφεραν το ζήτημα στο επίκεντρο της Δικαιοσύνης, η οποία παρήγγειλε τη διεξαγωγή έρευνας.
Την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, για να ερευνήσουν ανάμεσα σε άλλα και τις καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το κοινό ομολογιακό δάνειο που έλαβε η «Τηλέτυπος Α.Ε.».


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν ήδη συγκεντρώσει το απαραίτητο υλικό, το οποίο και θα εξετάσουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, αναμένεται να σταλούν οι πρώτες κλητεύσεις, προκειμένου να καταθέσουν μάρτυρες από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Τα 98 εκατομμύρια

Η «διαμάχη» ανάμεσα στην «Τηλέτυπος Α.Ε.» και στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου, όταν η πρώτη σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο ανέφερε ότι συνήψε κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 98 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για αναχρηματοδότηση του συνολικού υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού, αλλά και για χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου του 2012, η εταιρεία εμφανίζει βραχυπρόθεσμο δανεισμό 155 εκατ. ευρώ και μακροπρόθεσμο 35 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το επίμαχο δάνειο των 98 εκατ. ευρώ και για την παρουσία του βασικού μετόχου του Mega στη λίστα Λαγκάρντ, ενώ τέθηκε το ερώτημα αν την ίδια δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό τέτοιου ύψους την έχει ισοτίμως και κάθε άλλη ελληνική επιχείρηση.

Η απάντηση ήρθε μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Mega, όπου διευκρινίστηκε πως δεν υπάρχει ζήτημα 98 εκατ. ευρώ, καθώς το δάνειο αφορούσε μόλις 10 εκατ. ευρώ. Οπως υποστηρίχθηκε, «προκειμένου να εξασφαλίσει το δάνειο, ο σταθμός έχει δώσει εγγυήσεις των περιουσιακών του στοιχείων ύψους 140 εκατ. ευρώ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε, ζητώντας να αναγνωστεί η δική του ανακοίνωση στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού ή να υπάρξει τηλεφωνική παρέμβαση, αλλά -όπως υποστηρίζει- εισέπραξε αρνητική απάντηση.

Λίγες μέρες αργότερα, δημοσιεύτηκε ένα σχετικό κείμενο του «Εθνους» και κείμενο του Σταύρου Ψυχάρη στα «Νέα». Με το πρώτο εγκαλούνταν ο ΣΥΡΙΖΑ για στοχοποίηση της «Πήγασος Α.Ε.» και του Mega, κάνοντας λόγο για προσπάθεια υποκατάστασης της Δικαιοσύνης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι η διατήρηση λογαριασμών στο εξωτερικό δεν αποτελεί «έγκλημα». Αντίστοιχα, ο Στ. Ψυχάρης έγραψε μεταξύ άλλων: «Η Κουμουνδούρου υιοθετεί εμμέσως πλην σαφώς την εκδοχή διαφόρων μπλογκ ότι το δάνειο είναι 98 εκατ. ευρώ. Αν με ρωτούσε, θα μάθαινε την αλήθεια».

Η διαμάχη στο ΕΣΡ

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προσφεύγει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, υποστηρίζοντας ότι ο τηλεοπτικός σταθμός δεν μετέδωσε την ανακοίνωσή του. Δύο μέρες αργότερα, την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, το Mega «απάντησε» στο ΕΣΡ ότι διατηρεί το δικαίωμα να προβάλλει μια είδηση με βάση δημοσιογραφικά κριτήρια.

Αργότερα, σε συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «το δάνειο που έλαβε το σύστημα προπαγάνδας και των δημόσιων έργων από την τραπεζοκρατία του τόπου, με κυβερνητική εντολή, λίγες μέρες πριν από την τοποθέτηση επιτρόπου σε αυτές».

Εν τω μεταξύ, το Mega εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Επί της από 3 Ιανουαρίου 2013 ανακοινώσεως της εταιρείας "Τηλέτυπος Α.Ε." διευκρινίζεται ότι εκ των 98 εκατ. ευρώ μόνο τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν την αύξηση του δανεισμού. Τα υπόλοιπα 88 εκατ. ευρώ αφορούν αναχρηματοδότηση του προϋφιστάμενου ισόποσου τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας».

enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
27-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: