"Καταπέλτης" για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά ήταν χθες ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας σχετικά με τον ακριβή συνολικό αριθμό των φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία έχουν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά.
Ενώ ο Μάριος Σαλμάς διαβεβαιώνει μονίμως και μονότονα ότι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων στην ελληνική αγορά φαρμάκου, ο Γιάννης Τούντας ανέφερε σε συνέδριο με θέμα τα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα ότι οι αιτήσεις για απόσυρση φαρμακευτικών προϊόντων το 2012 ήταν 223, τελικά αποσύρθηκαν... 203! Από αυτά που εξαφανίστηκαν τελικά από την Ελλάδα, τα 25 ήταν αναντικατάστατα, ενώ με 3 - 4 δημιουργήθηκε θεραπευτικό πρόβλημα για ασθενείς και εισήχθησαν στη χώρα μας και σε πολλαπλάσιες τιμές μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, το 2011 99 φάρμακα βγήκαν από την ελληνική αγορά, ενώ ήδη μέσα στο 2013 έχουν κατατεθεί 25 αιτήσεις για απόσυρση φαρμάκων.
Υπενθυμίζεται ότι η "Αυγή" έχει αποκαλύψει ότι πολύ μεγάλη και πολύ γνωστή πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται ευρέως και στη χώρα μας, έχει προειδοποιήσει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ότι, μετά από σχετική εντολή της μητρικής εταιρείας, είναι έτοιμη να αποσύρει... 72 φαρμακευτικά σκευάσματά της από την ελληνική αγορά, εάν δεν έχει λάβει μέχρι την Παρασκευή 15 Μαρτίου ικανό μέρος των οφειλομένων προς αυτήν!
Σήμερα η τρόικα στο υπ. Υγείας
Την ίδια στιγμή, τις πόρτες του υπουργείου Υγείας θα περάσουν σήμερα το πρωί οι επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της "Αυγής", οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να θέσουν μετ' επιτάσεως θέματα σχετικά με την κατάσταση στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να ζητήσουν με έμφαση τον ουσιαστικό και όχι απλώς τυπικό έλεγχο της συνταγογράφησης για τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και την απομείωση κατά 10% του αριθμού των συμβεβλημένων γιατρών του Οργανισμού, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιχειρεί να εξηγήσει στους επικεφαλής της τρόικας ότι, με τον σημερινό αριθμό συμβεβλημένων γιατρών, πολλές ιατρικές ειδικότητες λείπουν από δεκάδες περιοχές της χώρας, οι ιδιαιτερότητες της οποίας επιβάλλουν αυξημένο αριθμό συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας του νησιωτικού και του ορεινού χαρακτήρα της Ελλάδας.
Επίσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα υποχρεωθεί να δώσει άλλη μία μάχη, αυτή τη φορά για το ακριβές ύψος της μείωσης των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών για το 2012. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί μειώθηκαν κατά 30% μέσα στο 2012, δηλαδή απομακρύνθηκαν πολύ περισσότεροι συμβεβλημένοι γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ σε σχέση με τα προβλεπόμενα από το Μνημόνιο 3, αλλά οι επικεφαλής της τρόικας επιμένουν να αμφισβητούν τα συγκεκριμένα στοιχεία και απαιτούν... περαιτέρω και αναδρομική για το 2012 μείωση τώρα!
Τέλος, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να ζητήσουν τη ριζική τροποποίηση της μεθόδου με την οποία προκύπτει η τιμή αναφοράς για τα φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς τονίζουν ότι ο σημερινός τρόπος υπολογισμού της είναι περίπλοκος, ακατανόητος και οδηγεί σε πολλά και σοβαρά λάθη.
Του Βαγγέλη Βενιζέλου
Πηγή: Αυγή
ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου