Παρασκευή, Μαρτίου 22, 2013

25% ΚΟΎΡΕΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡ. ΚΎΠΡΟΥ, ΆΘΙΚΤΕΣ ΟΙ ΥΠΌΛΟΙΠΕΣ ΤΡΆΠΕΖΕΣ-ΤΟΥ ΜΟΥΝΙΟΥ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΕΜΕ!


Νέες πληροφορίες θέλουν 25% κούρεμα στην Τρ. Κύπρου, ή 11% κούρεμα σε όλες τις τράπεζες. Και τα δύο για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Συζητείται από όλους.
Αν δεν το δεχτούν, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να κληθούν Αναστασιάδης και πολιτικοί Αρχηγοί στις Βρυξέλλες αύριο.
Η συζήτηση πηγαίνει τώρα προς περιορισμό του κουρέματος στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου με σκοπό την εξασφάλιση του απαιτούμενου ποσού για ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κούρεμα της τάξης του 25% άνω των 100.000 ευρώ.


Η κατάθεση του νομοσχεδίου για το κούρεμα της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται αύριο εκτός και εάν προκύψει έγκριση από πλευράς της Τρόικας σύντομα απόψε.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η «καλή» Λαϊκή και η Τράπεζα Κύπρου πιθανό θα οδηγηθούν σε συγχώνευση

Τα υπόλοιπα νομοσχέδια συμπεριλαμβανομένης και την εξυγίανση της Λαϊκής φαίνεται πως έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και ότι τα κόμματα έχουν φτάσει σε συμφωνία σχετικά με τους τρόπους για διασφάλιση των ταμείων Προνοίας

Θα υπάρχει μικρό κούρεμα γύρω στο 1% και στις υπόλοιπες Τράπεζες για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, το οποίο θα ονομαστεί «Συνεισφορά Αλληλεγγύης» για να εξασφαλιστούν τα Ταμεία προνοίας των υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων στην πρόταση της κυβέρνησης 
Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβούλευση τόσο με την Τρόικα όσο και με την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά απευθείας με Ευρωπαίους ηγέτες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ βλέπου θετικά τις προτάσεις της κυβέρνησης, αντιδρά όμως και διαφωνεί το ΔΝΤ

Ανώτατος Ευρωπαίος Αξιωματούχος που μίλησε με την κυβέρνηση εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τις προτάσεις αλλά ζήτησε χρόνο μέχρι αύριο για το τελικό ΟΚ της Τρόικας

Ως εκ τούτου η Βουλή θα προχωρήσει σε ψήφιση όλων των νομοσχέδιων πλην εκείνου για το κούρεμα, αναμένοντας την απάντηση της Τρόικας

O Αβέρωφ βλέπει «σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση τη θετική» 
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε στη Βουλή ότι «υπάρχουν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση τη θετική ενώ η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση».

Πρόσθεσε ότι «η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει σε λίγο και θα συζητήσει για να εγκρίνει – θα φανεί εάν θα εγκριθεί από την πλειοψηφία – τόσο το nομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, το Ταμείο Αλληλεγγύης και τους περιορισμούς όσον αφορά την εκροή καταθέσεων που είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να περιοριστούν σημαντικές εκροές τις πρώτες μέρες που θα ανοίξει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «έμεινε μόνο μια εκκρεμότητα που είναι το ποσοστό των καταθέσεων που θα μετατραπεί σε μετοχές για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα 5,8 δις ευρώ που χρειαζόμαστε».

«Αλλά έχουμε καλά νέα, ότι τα 5,8 δις που προβλέπονται να παρθούν απόψε αλλά και με το κλείσιμο της συμφωνίας της πώλησης παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, περιορίζεται από τα 5,8 δις σε περίπου στα 3 δις, άρα αντιλαμβάνεστε ότι αύριο, γιατί σήμερα υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα, κάποιες προσεγγίσεις που υπάρχουν, θα έχουμε να βρούμε μόνο τα μισά λεφτά από ότι τα αρχικά αναγκαία», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα εξελίσσονται θετικά, υπάρχουν δυσκολίες, είμαστε στον καλό δρόμο, και θέλω να πιστεύω ότι θα καταφέρουμε στο τέλος, έστω και πάρα πολύ δύσκολα, να σώσουμε την Τράπεζα Κύπρου και παράλληλα με την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας να σώσουμε 361 χιλιάδες καταθέτες που δεν θα επηρεαστούν ούτε κατά ένα σεντ από τις 371 χιλιάδες και θα διασφαλιστούν οι περισσότερες θέσεις εργασίας».

Πρόσθεσε ότι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αύριο είναι «να διαφυλάξουμε, επίσης, τα Ταμεία Συντάξεων των εργαζομένων στην Λαϊκή Τράπεζα που είναι περίπου 270 εκατομμύρια ευρώ».

«Τα πράγματα, επαναλαμβάνω, παραμένουν δύσκολα μέχρι να ολοκληρώσουμε τα πάντα, κινούμαστε προς την σωστή πορεία και συστήνω υπομονή, ψυχραιμία και ευχαριστούμε τον κόσμο και την κοινωνία και όλους αυτούς που με αγωνιώδη τρόπο έστελναν τα δικά τους μηνύματα σε εμάς. Σε αυτούς λέμε ότι πήραμε τα μηνύματά τους και η πολιτική ηγεσία τόπου εκτιμά ότι υπεύθυνα θα σώσουμε τον τόπο μας και θα διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας», είπε ο κ. Νεοφύτου.


Δραματικές στιγμές στη Βουλή 
Η Τρόικα δεν έχει αποδεχθεί ακόμη ούτε το δραματικό κούρεμα του 15% που προκρίνεται σε όλες τις καταθέσεις και ζητά την ένταξη και της Τράπεζας Κύπρου στη διαδικασία εξυγίανσης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο του Σώματος Γιαννάκη Ομήρου, για εξεύρεση συμφωνημένης βάση που θα ικανοποιεί τις προσεγγίσεις της Τρόικας.

Αναμένεται ότι μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης να συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής για να τοποθετηθεί επί των αποφάσεων που θα ληφθούν και των νομοσχεδίων και κανονισμών που υπέβαλε η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ).

Τα νομοσχέδια για την Κεντρική Τράπεζα δίνουν τα κατάλληλα νομοθετικά εργαλεία στην Τράπεζα για να διαχειριστεί την κρίση την οποία αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με τον Διοικητή της ΚΤ Πανίκο Δημητριάδη


Από το Eurogroup πρέπει να περάσουν οι αποφάσεις
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες της «Κ» φαίνεται να υπάρχει πλειοψηφική συναίνεση για την ψήφιση των νομοσχεδίων εξυγίανση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν είναι η ψήφιση του νόμου - πλαισίου για την έκδοση του διατάγματος εξυγίανσης της Λαικής Τράπεζας. Ακολούθως, θα υπάρξει αν συμφωνεί η τρόικα νομοσχέδιο για εφάπαξ κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000. Ακολούθως τα όλα θα κατατεθούν για έγκριση στο eurogroup.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου διαψεύδει ότι ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει πρόταση νόμου για γενικό κούρεμα, ενώ άλλος βουλευτής του ΔΗΣΥ κάνει λόγο για κατάθεση νομοσχεδίου.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για «ράδιο αρβύλα», όταν κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει φήμη που μεταδίδουν ΜΜΕ για επαναφορά του γενικού κουρέματος των καταθέσεων με πρόταση νόμου που θα καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.

«Εχουμε να ασχοληθούμε με άκρως σοβαρότερα ζητήματα από αυτά που μεταδίδονται από το ράδιο αρβύλα», είπε. 
Στο μεταξύ, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών διέκοψε τη συζήτηση των εννέα νομοθετημάτων και θα επαναρχίσει σε λίγο.

Βουλευτής του ΔΗΣΥ που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε στο ΚΥΠΕ ότι θα καταθέσει η Κυβέρνηση νομοσχέδιο

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις με την Τρόικα για ολοκλήρωση του πακέτου διάσωσης που προνοεί 
- Την διάσωση της Λαϊκής Τράπεζας
- Συν κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, το οποίο δεν έχει συμφωνηθεί αλλά εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 5% - 7%

Επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις σήμερα από πλευράς κυβέρνησης είναι ο Χάρης Γεωργιάδης, εν απουσία του ΥΠΟΙΚ Μιχάλη Σαρρή ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για Κύπρο από Μόσχα

Το tweet του Προέδρου
Η Βουλή θα κληθεί σε λίγο να πάρει μεγάλες & δύσκολες αποφάσεις, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

«Θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί», τόνισε ο Πρόεδρος


Αβέρωφ: Να βρούμε μια συμφωνημένη βάση
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε δήλωση του από τη Βουλή, τόνισε μετ’ επιτάσεως ότι έγιναν και γίνονται πολλές δηλώσεις και πρόσθεσε: Εμείς σιωπήσαμε διότι προσπαθούσαμε να βρούμε λύση. Κάθε λεπτό ήταν και είναι πολύτιμο για να μπορέσουμε στις επόμενες ώρες να βρούμε μια συμφωνημένη βάση για να μπορούμε απόψε, μέσα από την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συνεννόηση, να ψηφίσουμε τα νομοσχέδια για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις, το πλαίσιο και στόχοι που τέθηκαν στο τελευταίο Eurogroup».

Εξάλλου πληροφορίες από τη Βουλή αναφέρονται σε προσπάθειες που γίνονται στο παρασκήνιο, οι οποίες στοχεύουν και σε προτάσεις νόμου από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, και οι οποίες θα περιλαμβάνουν και κούρεμα. 

Ενταση στην Επ. Οικονομικών 
Με εντάσεις, ιδίως μετά το σχόλιο του Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πως όσοι βουλευτές κατέχουν καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, θα πρέπει να το δηλώσουν, συνεχίζεται ακόμα η συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή. 

Σύμφωνα με πληροφόρηση, εκπρόσωποι της Λαϊκής Τράπεζας θέτουν στο τραπέζι αίτημα για διαμοιρασμό των επιπτώσεων μεταξυ της τράπεζάς τους, και της Κύπρου, απαιτόντας, ουσιαστικά η διαδικασία αναδιάρθρωσης να συμπεριλάβει και την Τρ. Κύπρου, και να οδηγηθούν και οι δύο τράπεζες σε οργανωμένο διαχωρισμό ενεργητικών και κλείσιμο των προβληματικών τους εργασιών. 

Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, ο διαχωρισμός ενεργητικών που θα προκύψει στην Λαϊκή, δεν συνεπάγεται και απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ με την κίνηση αυτή θα εξασφαλιστούν εξοικονομήσεις της τάξης των 3.6 δισ. ευρώ. Αυτή η εξοικονόμηση προκύπτει από το γεγονός ότι στην Λαϊκή Τράπεζα θα παραμείνουν μόνο οι εργασίες που είναι υγιείς με αποτέλεσμα οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της «Υγιούς Λαϊκής» να είναι κατά πολύ μικρότερες.

Σημειώνεται επιπλεόν πως, αν οι βουλευτές δεν εγκρίνουν την πρόταση, τότε η Λαϊκή δεν μπορεί πλέον να ανοίξει τις πόρτες της για εργασίες. 

Σύμφωνα με πληροφόρηση, οι βουλευτές αποφεύγουν να τοποθετηθούν, ενώ αρνήθηκαν να δηλώσουν ποιοί έχουν προσωπικά συμφέροντα στην εν λόγω τράπεζα, μέ προσωπικές καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ. 

Σε περίπτωση έγκρισης του νομοσχεδίου, τότε οι καταθέτες με ποσά κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ θα έχουν εγγυημένες καταθέσεις, αλλα οι υψηλότερες καταθέσεις θα υποστούν κούρεμα, ενδεχομένως μέχρι και 40%. 

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών πως εάν δεν θα περάσουν τα νομοσχέδια, τότε η Κύπρος κηρύσσει πτώχευση 

Παπαδόπουλος: «Δεν θα μας υποβάλετε πως θα λειτουργήσουμε»
Η αναφορά του Διοικητή προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλο που υπέδειξε στον Διοικητή ότι «δεν θα μας υποβάλετε πως θα λειτουργήσουμε», διατυπώνοντας τη θέση ότι μπορούμε να φύγουμε από το ευρώ.

Το πρόγραμμα εξυγίανσης της Λαϊκής εξοικονομούνται τα 3,6 δις από τα 5,8 δις που ζητά το Eurogroup και θα απομένει να εξευρεθούν τα άλλα 2,2 δις. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης στη Λαϊκή την Τρίτη θα παρασχεθεί ρευστότητα από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας.

Κατά τη συνεδρία τέθηκε το ερώτημα εάν είναι δυνατό να επιστρέψουμε στο γενικό κούρεμα καταθέσεων με κούρεμα και καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φοίβος Αθανασίου ανέφερε ότι το κούρεμα όλων των καταθέσεων δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων με Eurogroup και τυχόν επαναφορά του θα γίνει μόνο από την κυπριακή Κυβέρνηση.

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει το διαχωρισμό των εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας και τη μεταφορά των ανασφάλιστων καταθέσεων  (πέραν των 100.000 ευρώ) και  των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην τράπεζα γέφυρα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή με αυτό τον τρόπο η Λαϊκή Τράπεζα αποξενώνεται από τις ζημιές που υπέστη στην Ελλάδα.

Σε άμεση και ως έχει ψήφιση των νομοθετημάτων καλεί ο Δημητριάδης
Να ψηφιστεί άμεσα και ως έχει η δέσμη των νομοθετημάτων, καλεί τη Βουλή ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα σταλεί έτσι θετικό μήνυμα προς τα έξω και πως είναι απαραίτητο να έχει στη διάθεσή της η Κεντρική τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστεί την κρίση.

Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος από τη Βουλή, όπου είχε παρευρεθεί στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι «αναμένουμε ότι όλη η δέσμη των νομοσχεδίων και κανονισμών που υπέβαλε η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα και ως έχει για δύο βασικούς λόγους».

Πρώτον, είπε, «για να σταλεί ένα πολύ θετικό μήνυμα προς τα έξω γεγονός που θα διευκολύνει τη σύντομη συμφωνία με την Τρόικα».

Και δεύτερον, πρόσθεσε, «είναι άκρως απαραίτητο η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να έχει τα κατάλληλα νομοθετικά εργαλεία που θα της επιτρέψουν να διαχειριστεί την κρίση την οποία αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία».

Αργά το απόγευμα η συνεδρία της Ολομέλειας
Αργά το απόγευμα φαίνεται ότι θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει κατορθώσει να διεξέλθει του τεράστιου όγκου των κυβερνητικών νομοθετημάτων που αφορούν στην εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και στο Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Εγκυρη πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ήταν προγραμματισμένη να συγκληθεί στις 10.00, θα καθυστερήσει, με πιθανό χρονικό ορόσημο «αργά το απόγευμα».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα να αναβληθεί για αύριο η κρίσιμη Ολομέλεια, η ίδια πηγή απάντησε αρνητικά.

Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό σήμερα το πρωί πως τα νομοσχέδια για την εξιχνίαση του τραπεζικού συστήματος, ήταν κατατεθειμένα από τις 15 Ιανουαρίου στο Υπουργικό Συμβούλιο (της κυβέρνησης Χριστόφια)

Η Λαϊκή Τράπεζα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει μόνο 58 εκατομμύρια ευρώ σε ρευστότητα και όπως έχει γίνει γνωστό από χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κλείνει  την στρόφιγγα από την Δευτέρα και δεν αναμένεται να υπάρχουν χρήματα στη Λαϊκή από την Τρίτη


Καθοριστική ψηφοφορία 
Καθοριστική για το μέλλον της οικονομίας του τόπου χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής, ενώπιον της οποίας θα τεθούν εννέα νομοσχέδια με τις εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης, μετά την απόρριψη από τη Βουλή της απόφασης του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων.

Τα νομοσχέδια στάληκαν με τη μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή η οποία συνέρχεται εκτάκτως στις 10.00 το πρωί.
Στις 8.30 το πρωί συνήλθε η επιτροπή Οικονομικών για να εξετάσει εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνηση και να τα επαναπροωθήσει στην ολομέλεια για την τελική συζήτηση και ψηφοφορία.

Δύο νομοσχέδια για την αναδιάρθρωση της Λαϊκής 
Δύο από τα νομοσχέδια αφορούν την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας και γενικότερα του τραπεζικού συστήματος και υποβλήθηκαν με εισήγηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη.

Σε δηλώσεις ο κύριος Δημητριάδης ανέφερε ότι με τη διαδικασία της εξυγίανσης, αποτρέπεται ο κίνδυνος τραπεζικής χρεοκοπίας και προστατεύονται στο σύνολο τους όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις, μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ.

Δημιουργούνται επίσης οι προϋποθέσεις ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος και διασφαλίζονται θέσεις εργασίας.

Η εξυγίανση, συνέχισε ο κύριος Δημητριάδης, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας οικονομικής στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, θα εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα, ούτως ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες της.

Προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση η Λαϊκή Τράπεζα θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία και τερματισμό των εργασιών της, με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζομένους, τους καταθέτες στο σύνολο τους, το τραπεζικό μας σύστημα και την οικονομία της χώρας.

Τα νομοσχέδια 
Τα εννέα νομοσχέδια που τίθενται προς ψήφιση έχουν τους ακόλουθους τίτλους:
- Ο περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης νόμος.
- Ο περι επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης .
- Ο περι εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος
- Ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος.
- Ο περί Ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος 
- Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος
- Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος
- Η περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθεσεων και εξυγίανσης πιστωτικων και άλλων ιδρυμάτων  κανονισμοί  και τέλος
- Ο περι συνεργατικων εταιρειών τροποποιητικός νόμος


Η ολομέλεια του νομοθετικού σώματος ψήφισε ομόφωνα χθες το βράδυ τρία από τα τέσσερα νομοσχέδια τα οποία περιλάμβανε η ημερήσια διάταξη.

Τα νομοσχέδια αυτά είναι ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και ο περί Προϋπολογισμού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκαταστάσης Ατόμων με Αναπηρίες.

Ψηφίστηκε επίσης ο νόμος για τον Προϋπολογισμό του ΧΑΚ με 52 ψήφους υπέρ και μία (Οικολόγων Περιβαλλοντιστών) εναντίον.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127184
ΠΡΕΖΑ TV
22-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: