Κυριακή, Μαρτίου 03, 2013

ΟΙ 8 ΚΑΥΤΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ) ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΣΑΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ -ΤΡΟΙΚΑ ΑΠΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΤΟΜΣΕΝ


Εφ΄ όλης της ύλης ήταν η πρώτη συζήτηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους της Τρόικα και με μεγάλο απόντα τον Πολ Τόμσεν, ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα τη Τρίτη. Στη συνάντηση που κράτησε κάτι παραπάνω από 2 ώρες, η ελληνική πλευρά έβαλε τα θέματα και η Τρόικα κυρίως άκουσε και σημείωσε, εκφράζοντας όμως και τις πρώτες επιφυλάξεις για τις παρεμβάσεις στη φορολογική διοίκηση, κυρίως ως προς το κατά πόσο διασφαλίζεται η αυτονομία του γενικού γραμματέα. Δημοσίων Εσόδων και το κατά πόσο έχει αποκτήσει τις αρμοδιότητες που θα του επιτρέψουν να εκτελέσει τα καθήκοντα του.


Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε, πάντως, με νόημα ότι άλλο πράγμα η φορολογική πολιτική και άλλο η υλοποίηση της, ενισχύοντας την αίσθηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες, ότι δεν θα διευρυνθούν περαιτέρω οι αρμοδιότητες του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, παρά μόνο εάν θέσει βέτο η Τρόικα.

Ως προς το «αγκάθι» των απολύσεων στο Δημόσιο, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα, παραπέμποντας στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης με τους επικεφαλής της Τρόικα.

Επί της ουσίας, στη συνάντηση αυτή θα κριθεί κατ' αρχήν εάν εκπληρώνεται το βασικό προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου, που είναι τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, το πλεονάζον προσωπικό και τριμηνιαίος προγραμματισμός υποχρεωτικών αποχωρήσεων ως το τέλος του 2014.

Από το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο κ. Μανιτάκης, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς αν η Τρόικα θα θέσει θέμα απολύσεων στην παρούσα φάση.

Εκτενής συζήτηση έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες και γύρω από το θέμα της υψηλής ανεργίας, που έφτασε να απασχολεί την Τρόικα, έστω και καθυστερημένα, αναγνωρίζοντας τη σοβαρή κοινωνική διάσταση του προβλήματος. Όπως σημείωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, θα αναζητηθεί λύση, χωρίς όμως δημοσιονομικό κόστος, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι θα αναζητηθούν λύσεις εντός του πλαισίου του ΕΣΠΑ.

Η ατζέντα της πρώτης συνάντησης ήταν:

Εκτέλεση Προϋπολογισμού - Αναποτελεσματικά μέτρα (π.χ. ΦΠΑ στην εστίαση)
Εκτιμήσεις 2013
Ανεργία
Διαρθρωτικές αλλαγές
Προαπαιτούμενα δόσης Μαρτίου (κυρίως Δημόσιο)
Φορολογική Διοίκηση
Αποκρατικοποιήσεις
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών


Πηγή: Οι 8 καυτοί φάκελοι (εκτός των απολύσεων) που εξέτασαν Στουρνάρας -Τρόικα απόντος του Τόμσεν | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/93173#ixzz2MTt1hch1

ΠΡΕΖΑ TV
3-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: