Τρίτη, Μαρτίου 26, 2013

ΕΛΛΑΔΑ:Η ΤΡΟΙΚΑ ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Η τρικομματική κυβέρνηση ελπίζει, ωστόσο, σε επιείκεια μία «επιβράβευση» της κυβέρνησης για τη «στάση υπευθυνότητας» που τήρησε αυτό το δεκαήμερο, κυρίως σε σχέση με την Κύπρο
Σκλήρυνση της στάσης της τρόικας, με την επιστροφή της στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, αναμένει η κυβέρνηση, μετά την αδιαλλαξία που επέδειξαν οι εταίροι στην υπόθεση της Κύπρου, ενώ παράλληλα ανησυχεί και για τα ασφυκτικά πλαίσια και τα κριτήρια επιδόσεων που προβλέπει το μνημόνιο.
Οι ξένοι ελεγκτές έρχονται το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να ολοκληρώσουν τον έλεγχο που έμεινε στη μέση λόγω διαφωνιών και κυρίως επειδή η ελληνική πλευρά διστάζει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου για τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, η τρόικα ζήτησε να εφαρμοστεί και το 2013 το ΕΕΤΗΔΕ, αντί του νέου ενιαίου τέλους που προτίθετο να εφαρμόσει η κυβέρνηση, φοβούμενη αστοχίες και υστέρηση εσόδων.


Με αναπάντητα όλα τα ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της ευρωζώνης, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να «υποδεχθεί» εκ νέου τους εκπροσώπους της τρόικας, για να κλείσει η διαπραγμάτευση που έμεινε ανοικτή πριν από δύο εβδομάδες.
Είδατε τι έγινε στην Κύπρο;

Σε κάθε περίπτωση, ετοιμάζουν επικοινωνιακή αντεπίθεση για να κάμψουν τις κοινωνικές αντιδράσεις και να αντιμετωπίσουν την κριτική της αντιπολίτευσης – κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το capital.gr.

Ενδεικτική αυτ ής της προσπάθειας είναι η επωδός των ανακοινώσεων που εξέδωσαν χθες για τις εξελίξεις στην Κύπρο: Είδατε τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ή, όπως ανέφερε ωμά η ΔΗΜΑΡ, «η περιπέτεια της Κύπρου ακυρώνει τους προπαγανδιστικούς μύθους για μονομερείς λύσεις που οδηγούν εκτός ευρωζώνης».

Με αυτό το «όπλο» θα πορευτεί η κυβέρνηση συνεργασίας στο επόμενο διάστημα «αξιοποιώντας» το κυπριακό αδιέξοδο και υποχρεώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να περνά από κόσκινο την κάθε αντιπρόταση για κάθε θέμα που ανακύπτει.

«Ξεχάστε νέο χαράτσι»

Αυτά ως προς τον αντίπαλο, διότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι διαφορές που μπλόκαραν τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν έχουν ξεπερασθεί.

Ο Φώτης Κουβέλης παραμένει αντίθετος στην παράταση του «χαρατσιού» εμμένοντας στη θέση του ότι «νέο ‘χαράτσι’ ίσον νέο μέτρο και νέο μέτρο δεν δεχόμαστε». Παρότι την παράταση την ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη Παρασκευή (μετά τη Σύνοδο Κορυφής) ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται αμετακίνητος από τη δική του θέση να αντικατασταθεί το μέτρο από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αρχίσει να εισπράττεται από την πρώτη ημέρα του 2014. «Δικαίως η τρόικα θέτει θέμα ανέτοιμου εισπρακτικού μηχανισμού, αλλά έχουμε τα χρονικά περιθώρια να τον ετοιμάσουμε», η παρατήρηση.

Σε αντίθετη περίπτωση, συνεργάτες του κ. Κουβέλη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταψηφίσει η ΔΗΜΑΡ την παράταση του «χαρατσιού» - ή να δηλώσει «παρόν» όπως είχε συμβεί και με τα εργασιακά.

Άρνηση προβάλλει και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο υπάρχουν και φωνές στην Ιπποκράτους που βλέπουν θετικά τη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά για «μικρότερη επιβάρυνση σε σχέση με τις προηγούμενες δύο χρονιές». (σ.σ. Όπως έχει αναφέρει εδώ και καιρό το Capital.gr μελετάται μειωμένο «χαράτσι» έως και κατά 30% σε σχέση με τα δύο προηγούμενα).

Για το Δημόσιο, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δείχνουν να έχουν ταμπουρωθεί πίσω από το «όχι απολύσεις». Από τη ΔΗΜΑΡ ειδικά, προβάλλεται η βεβαιότητα πως «θα τρέξει και θα αποδώσει το σχέδιο Μανιτάκη».

Και τα τρία επιτελεία, πάντως, συμφωνούν πως πρέπει να υπάρξουν άμεσα («στις επόμενες εβδομάδες») απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων με πλαστά δικαιολογητικά και οι επίορκοι των οποίων οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει.

Tα ανοιχτά ζητήματα

«Πρέπει να μείνει η Ελλάδα στην γωνία του κάδρου» ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος περιγράφοντας την -δύσκολη λόγω των καθυστερήσεων- πολιτική που επιχειρεί να χαράξει η Ελλάδα απέναντι στην τρόικα, μετά τα γεγονότα στην Κύπρο. Οι «δανειστές» μας είχαν δώσει 2 εβδομάδες διορία να τα «βρούμε» και ο χρόνος λήγει αμέσως μετά το καθολικό Πάσχα της 31ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, δεν υπάρχει – προς το παρόν – ενημέρωση για αναβολή της Καθόδου λόγω των εκκρεμοτήτων με την Κύπρο ή άλλης αιτίας. Οπότε, αναφέρουν, η κυβέρνηση επιδίδεται από σήμερα σε μία διπλή επιχείρηση:
- Αναστροφής κλίματος για το θέμα Κύπρου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να έχει προγραμματίσει διαδοχικά ραντεβού ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια αλλά και των αρχηγών των κομμάτων, αλλά και
- Ετοιμασίας «εκκρεμοτήτων» στην διαθεσιμότητα, στους φόρους, στις αποκρατικοποιήσεις, στις τράπεζες αλλά και στο ζήτημα «δημοσιονομικό κενό» για να μην δοθούν «αφορμές» στην τρόικα.
«Δεν πρέπει να δοθούν αφορμές ούτε σε αυτή, ούτε καν στην επόμενη αξιολόγηση» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος. Εξηγεί ότι πλέον δεν φοβούνται μόνο το «ακραίο» σενάριο της πιθανής εμπλοκής που θα οδηγούσε σε «μοντέλο» Κύπρου ή έστω Ισπανίας στην Ελλάδα αλλά ακόμη και μία νέα καθυστέρηση που μπορεί πλέον να προκαλούσε φυγή κεφαλαίων υπό τις νέες συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας που έχουν διαμορφωθεί γενικότερα για τον Ευρωπαϊκό Νότο.
Σημειώνεται ότι ουσιαστικά η νέα αξιολόγηση είναι ήδη σε καθυστέρηση:
- Για τα 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου (τελευταίο υπόλοιπο αξιολόγησης Δεκεμβρίου 2012) εκκρεμεί το ορόσημο των νέων οργανογραμμάτων, της αξιολόγησης του προσωπικού και του προγραμματισμού «υποχρεωτικών αποχωρήσεων» έως το τέλος του 2014. Στόχος της κυβέρνησης είναι το θέμα να πάει στο «κοντινότερο» Euro Working Group του Απριλίου, αφού όμως πρώτα εκπληρωθεί ο όρος…
- Για τα 6 δισ. ευρώ της δόσης Α τριμήνου, πλέον ο χρόνος περνά και «μπαίνουν» στην αξιολόγηση και οι επιδόσεις Μαρτίου. Πληροφορίες θέλουν την τρόικα να αποχώρησε από την Αθήνα με σκληρή στάση, υπολογίζοντας «κενό» στα μέτρα του 2013 ειδικά στο πεδίο των εσόδων και ζητώντας αποδείξεις – νέα μέτρα που να το καλύπτουν.
«Η κυβέρνηση πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με τις ευθύνες της για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ολοκλήρωση των νομοσχεδίων για το νέο φορολογικό σύστημα και των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο, στις αποκρατικοποιήσεις και στις τράπεζες αν θέλει να μην δώσει αφορμές» αναφέρει πολιτικός παράγοντας που κάνει λόγο -για μία ακόμη φορά στα 3 έτη του μνημονίου- για τις γνωστές καθυστερήσεις. «Η λύση στα πιο πολλά θέματα θα είναι πολιτική» προσθέτει.
Εξηγεί ότι τις επόμενες ημέρες θα επιχειρηθεί να κλείσουν μέτωπα, να αναπτυχθούν επιχειρήματα αλλά και να ανιχνευθούν οι «προθέσεις» των δανειστών. Αν δηλαδή μετά την Κύπρο θα έχουν πιο σκληρή στάση ή αν (όπως κάποιοι εύχονται) θα αφήσουν ένα μικρό περιθώριο ελιγμών στην ελληνική πλευρά για ως «άλλοθι» για τη στάση τους στο ζήτημα Κύπρος και εγγύηση καταθέσεων.

Σχεδόν σίγουρη η μείωση του κατώτερου μισθού

Μόνιμα ανοικτός για παρεμβάσεις και περαιτέρω μειώσεις θα είναι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα του capital.gr, καθώς ο νέος μηχανισμός καθορισμού του που ήδη παραδόθηκε στην Τρόικα από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προβλέπει μια σειρά από παραμέτρους οι οποίες δύσκολα θα βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, περιλαμβάνει ρήτρες διασφάλισης, οικονομικούς δείκτες και αυστηρά κριτήρια τα οποία εκτιμάται ότι δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των κατώτατων μισθών, ακόμη και μετά την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος μηχανισμός υπολογισμού του κατώτατου μισθού που θα «περάσει» με τον συνήθη τρόπο της υπογραφής μιας πράξης υπουργικού συμβουλίου, οφείλει να «υπακούει» στις γνωστές συστάσεις της Τρόικας για τους μισθούς στην Ελλάδα. Βάσει αυτών, ο κατώτατος μισθός και οι ωριμάνσεις θα πρέπει να μείνουν παγωμένα μέχρις ότου η ανεργία πέσει κάτω του 10%, κάπου κοντά στο σωτήριο έτος 2027 σύμφωνα με την ΓΣΕΕ.
Παράλληλα, οι δανειστές πιέζουν ώστε να υπάρξει «μέριμνα» για τους νέους. Στην πράξη και με πρόσχημα την υψηλή ανεργία, ο κατώτατος δικός τους μισθός να είναι κατά τι, μειωμένος από τον κατώτατο των μεγαλύτερων, ενώ αντίστοιχη διαφοροποίηση να μπορούν να έχουν οι μισθοί σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας…
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τελικό κείμενο που κατατέθηκε την προηγούμενη επίσκεψη των επικεφαλής της Τρόικας των δανειστών στην Ελλάδα, προκειμένου να ληφθεί το οριστικό Ο.Κ. και να προχωρήσει η θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού κατώτατου μισθού θα διαδραματίσουν εκτός από την ανεργία και την γενικότερη οικονομική συγκυρία, ο αριθμός κάθε φορά αυτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, η σχέση αυτού του μισθού ως καθαρό διαθέσιμο εισόδημα με τον μέσο μισθό, το όριο της φτώχιας, το όριο ελάχιστης διαβίωσης, αλλά και διάφορες κοινωνικές παροχές που δίνονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια...
Συμπληρωματικά, θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από παράμετροι, που δύσκολα θα οδηγήσουν σε αύξηση του κατώτατου μισθού. Για παράδειγμα, θα λαμβάνεται υπόψη η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η εισφοροδιαφυγή, οι εικονικοί μισθοί και το μέγεθος των ατομικών συμβάσεων έναντι των συλλογικών, κλαδικών ή και επιχειρηματικών.
Και βέβαια, σημαντικό ρόλο θα παίζουν μια σειρά από γενικές οικονομικές παραδοχές, όπως η ανεργία που προαναφέρθηκε, ο ρυθμός ανάπτυξης, η παραγωγικότητα της οικονομίας, η συνδρομή του κόστους εργασίας στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και η αναλογική σχέση του κόστους εργασίας προς λοιπούς παράγοντες ανταγωνιστικότητας όπως είναι το φορολογικό σύστημα και η γραφειοκρατία.
Σε επίπεδο διαβούλευσης, στο σχέδιο προβλέπονται δύο μήνες συζητήσεων, πιθανότατα χωρίς τη ΓΣΕΕ που έχει αποφασίσει να απέχει από τη διαδικασία, καταγγέλλοντας την αντισυνταγματική κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

(με πληροφορίες από το capital.gr)
http://www.thepressproject.gr/article/40608/I-troika-tha-epanaferei-meiosi-katotatou-misthou-kai-apoluseis-sto-Dimosio
ΠΡΕΖΑ TV
26-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: