Σάββατο, Μαρτίου 23, 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ-ΨΗΦΙΣΤΙΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ-ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΤΟΤΕ ΤΗΝ ΠΟΥΤΣΙΣΑΝ

ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ, ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ 
Εγκρίθηκαν από το κυπριακό κοινοβούλιο και τα εννέα νομοσχέδια. Ειδικότερα εγκρίθηκε ο περί ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης νόμος, το νομοσχέδιο για την Επιβολή Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης.
Ο νόμος αυτός έχει σκοπό, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας, την ανάθεση εξουσιών στον υπουργό Οικονομικών ή, κατά περίπτωση, στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για τη δυνατότητα λήψης και επιβολής προσωρινών περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.
Η Βουλή έδωσε το «πράσινο φως» στο νόμο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων που αφορά και την Λαϊκή Τράπεζα.
Ακόμη εγκρίθηκαν:
- Ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος.
- Ο περί ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος.
- Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος.
- Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.
- Οι περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί και τέλος
- Ο περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος.Τι ειπώθηκε στην συνεδρία:


Α. Κυπριανού: Οι εταίροι μας έχουν πάρει αποφάσεις για να μας οδηγήσουν στην καταστροφή.

Αντί να αποφασίσουν με οικονομικά κριτήρια, στην δική μας περίπτωση αποφάσισαν με πολιτικά κριτήρια για α μας αποδυναμώσουν από χρηματοπιστωτικό κέντρο και να μας αποξενώσουν από παραδοσιακούς φίλους μας.
Συζητούμε για ένα θέμα που θα επηρεάσει τη ζωή, αρκετών χιλιάδων εργαζομένων. Αυτή η προσπάθεια που ξεκινά απόψε θα είναι η απαρχή νέων δεινών για τη χώρα και το λαό μας.

Οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε αλυσιδωτά νέα μέτρα, ως αποτέλεσμα των νέων αναγκών που θα υπάρξουν. Δεν έγιναν συλλογικοί χειρισμοί απόψε και θα τα συζητήσουμε την κατάλληλη στιγμή.

Η έλλειψη συλλογικών χειρισμών έχει φέρει την πατρίδα μας σε δύσκολη θέση. Το τι θα πράξει το ΑΚΕΛ, θα το αποφασίσουμε αύριο. Αλλά δεν θα υποσκάψουμε ούτε θα αποδυναμώσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γι’ αυτό το λόγο θα τηρήσουμε αποχή

Γ. Περδίκης: Προσέξτε, το λούκι που μας έχουν βάλει οδηγεί στην καταστροφή και έχουμε διαπιστώσει τις αρνητικές τους προσεγγίσεις

Το πρώτο νομοσχέδιο για ίδρυση Εθνικού Ταμείου Ανάπτυξης, προσδοκούμε ότι θα αναπτυχθεί πατριωτική δυναμική στους κύπριους επιχειρηματίες. Εκατομμύρια, έως και δισεκατομμύρια θα βρεθούν σε αυτό το ταμείο.

Εάν ακολουθούσαμε τις επιταγές του Eurogroup δεν θα είχαμε αυτό το ταμείο σήμερα και όμως οι φίλοι μας και συνεργάτες μας της Τρόικα, αποφάσισαν ότι αυτό το ταμείο δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς, όταν όλοι αποφάσισαν εδώ μέσα ότι δεν θα έχει εισπράξεις αυτό το ταμείο και πως η κυρία Λαγκάρντ χωρίς καμία έρευνα αποφάσισε ότι είναι πεπαλαιωμένη και αποφάσισαν ότι χρειάζεται ακόμη δυόμιση δις.

Η θέση μας είναι ότι πρέπει η λύση να είναι εκτός Τρόικας, δεν έγιναν αποδεκτές, λυπούμαστε γι’ αυτό, μέχρι και σήμερα δεν γίνονταν αποδεκτές.

Το ίδιο συμβαίνει και για το νομοσχέδιο για τις εκροές κεφαλαίων. Εάν ψηφίζαμε την Δευτέρα την Τρίτη που θα άνοιγαν οι τράπεζες, δεν θα είχαμε αυτά τα κεφάλια, γιατί αυτοί δεν σκέφτηκαν αυτό το εργαλείο;
Λυπούμαι να πως ότι δεν θα ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο για το τρίτο νομοσχέδιο, επειδή περιέχει ασάφειες είναι αποκρουστικό και απαράδεκτο. Θεωρούμε υπεύθυνο τον Διοικητή γιατί με τις άστοχες του δηλώσεις έκλεισε τη Λαϊκή, ζητούμε από αυτό το βήμα την παραίτηση του και την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών.

Να σταματήσουν να λένε ψέματα στο λαό, να δώσουν στη δημοσιότητα τα κεφάλαια που έφυγαν τις τελευταίες ημέρες από την Κύπρο. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, εμείς αναλάβαμε τις δικές μας.

Δ. Συλλούρης: Δώσαμε το 1,8 δις, τα 6 δις, έχει πάρει η Λαϊκή 10 δις. ΤΟ μεγάλο μας μειονέκτημα είναι ότι μια χώρα που έχει 70 δις και έπρεπε να δανείζουμε άλλους δανειζόμαστε από άλλους

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για μένα, ότι αυτούς τους εταίρους στους οποίους ζητήσαμε βοήθεια, παρόλο που είναι συνένοχοι για ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος, με το τι έγινε στην Ελλάδα, δεν έχουν διάθεση να μας βοηθήσουν, απλά βρήκαν ευκαιρία για να χτυπήσουν τον βασικότερο πυλώνα της κυπριακής οικονομίας.

Είναι σκόπιμη η ενέργεια τους να φέρουν τον Πρόεδρο σε σημείο να του ζητήσουν κούρεμα και ευτυχώς που το έκαναν Σάββατο πρωί και μέσα στην αργία είχαμε το χρόνο να σκεφτούμε και να καταλαγιάσουμε τον πανικό που δημιούργησαν, διαφορετικά σήμερα θα συζητήσουμε την πλήρη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας και της Κύπρου και των 26 άλλων τραπεζών.

Ενώ φύγαμε οι αρχηγοί των κομμάτων από το Προεδρικό, δεν πέρασε ενάμιση ώρα που συγκάλεσε Υπουργικό και σύσκεψη αρχηγών κομμάτων ο Διοικητής για να μας πει ότι κλείνει η Λαϊκή για να μας πει ότι δεν έχει λεφτά επειδή αφήσαμε ανοικτά τα ΑΤΜ, 

Εμείς πιστεύουμε σε αυτό το Ταμείο Αλληλεγγύης, φτάνει να το διαμορφώσουμε σωστά, να το στηρίξουμε με επαγγελματισμό αλλά και λίγο πατριωτισμό.

Ν. Νικολαΐδης: Η πατρίδα μας βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας,δέχεται εδώ και μήνες επίθεση από φίλους και εταίρους. 

Μας έσπρωξαν από τον γκρεμό, ίσχυσαν σκοπιμότητες, κυριάρχησαν τα συμφέροντα.Να σκεφτούμε πολύ σοβαρά κατά πώς θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά για πολ΄λα πράγματα. Δυστυχώς ήδη η πατρίδας μα υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η κυρία Μέρκελ, είπε ότι το οικονομικό μοντέλο της χώρας μας έχει τελειώσει. Αυτή τη δύσκολη ώρα δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις. Αυτή τη στιγμή αναζητείται μία λύση, μία βάση που να αποτρέπει την καταστροφή της πατρίδας μας και να μας οδηγήσει σε λύση, μέσα από μία σειρά από νομοσχέδια.

Η ΕΔΕΚ θα ψηφίσει τα 8 από 9 νομοσχέδια, για το νομοσχέδιο θα τηρρήσουμε αποχή για τον Περί Εξυγίανσης, δεν θα το υπερψηφίσουμε γιατί δεν τέθηκαν κάποιες αρχές δεοντολογίας.

Ζητήσαμε να υπάρξει η διασφάλιση των ταμείων και όχι η δυνατότητα να προστατευθούν έτσι το νομοθέτημα αυτό είναι ελλιπές.

Εκφράζουμε την απογοήτευση μας για ένα ακόμη θέμα. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαμε μάρτυρες μίας αντιμετώπισης κατώτερης των περιστάσεων από κυβέρνηση και Διοικητή. Η Κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου να συντονιστούν μεταξύ τους.

Καμία Τρόικα, η εχθρός της Κύπρου δεν μπορεί να γονατίσει το λαό μας. Η Κύπρος θα επιβιώσει όσα και αν χρειαστεί.


Ποια νομοσχέδια έχει ενώπιον της η Βουλή

Ο περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης νομός του 2013

Ο περί της επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωσης έκτακτης ανάγκης νομός του 2013

Ο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νομός τους 2013

Ο περί τραπεζικών εργασιών (τροποποιητικός ) νομός του 2013

Ο περί ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος (τροποποιητικός) νομός του 2013

Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων (τροποποιητικός) νομός του 2013

Ο περί συνεργατικών εταιρειών (τροποποιητικός) νομός του 2013

Ο περί σύστασης και λειτουργιάς σχεδίου προστασίας καταθέσεων και άλλων ιδρυμάτων νομός του 2013

Ο περί της λειτουργιάς σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων κανονισμοί του 2013
http://www.newsit.com.cy/ http://www.newsit.com.cy/ http://www.naftemporiki.gr

ΠΡΕΖΑ TV
23-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: