Τρίτη, Μαρτίου 19, 2013

ΚΟΒΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΤΕΚΝΩΝ


Με τις διατάξεις του N.3232/2004 θεσπίστηκε η δυνατότητα συνταξιοδότησης από τους οργανισμούς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, με την πραγματοποίηση 7500 ημερών εργασίας ή 25 ετών ασφάλισης και ανεξάρτητα από όριο ηλικίας στους γονείς ασφαλισμένους που έχουν παιδιά ανάπηρα.


Με το Ν. 3996/2011 και την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας Φ80000/οικ. 18562/1230/17- 8 – 2011,  τέθηκαν οι εξής επιπλέον περιορισμοί: Ο έτερος γονέας πρέπει, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης του γονέα που ασκεί το δικαίωμα, να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 2.400 ημέρες ή 8 έτη πραγματικής ασφάλισης σε φορείς κύριας ασφάλισης ή/και το δημόσιο, εκ των οποίων οι 600 ημέρες ή τα 2 έτη να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 4 χρόνια και να μη λαμβάνει ή να μην έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το δημόσιο.

Κατά την προσφιλή της τακτική, η Κυβέρνηση 1,5 χρόνο μετά την εφαρμογή του νόμου, προβαίνει σε νέες οδηγίες περιορισμού του δικαιώματος με το Γενικό Έγγραφο Σ40/295/14-11-2012 ερμηνεύοντας αυθαίρετα το Νόμο και ορίζοντας ότι «η αληθινή έννοια της προϋπόθεσης περί μη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος του έτερου γονέα είναι αυτός να μην έχει δικαίωμα να λάβει πλήρη ή μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας σε κάθε περίπτωση, και όχι απλώς να έχει κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Επιπροσθέτως, για άλλη μια φορά, δίδεται με Γενικό Έγγραφο αναδρομική ισχύς σε δυσμενείς για τους ασφαλισμένους διατάξεις.

H αντίφαση των διατάξεων είναι σκανδαλώδης, όπως και η τακτική των Υπουργών να παραποιούν ακόμη και τους μνημονιακούς Νόμους προς το χειρότερο, με ψευδοερμηνευτικές Εγκυκλίους και Γενικά Έγγραφα. Από τη μία ο Νόμος απαιτεί ο έτερος γονέας να εργάζεται ήδη για 8 έτη και από την άλλη ένα Γενικό Έγγραφο αποκλείει, με αυθαίρετες ερμηνείες όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για συνταξιοδότηση μειωμένη ή πλήρη! Οι οδηγίες δηλαδή αποκλείουν ασφαλισμένους που έχουν μεν θεμελιώσει δικαίωμα, αλλά συμπληρώνουν το όριο ηλικίας μετά από αρκετά έτη. Αποκλείουν επίσης ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη, το οποίο όμως πιθανώς να μην επιλέξουν να ασκήσουν. 



Επειδή, με την αυθαίρετη ερμηνεία που εισάγει το ως άνω Γενικό Έγγραφο αποκλείονται, και μάλιστα αναδρομικά, εκατοντάδες γονείς αναπήρων από την άσκηση του δικαιώματός τους να φροντίζουν τα παιδιά τους.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Σκοπεύει να αποσύρει το απαράδεκτο Γενικό Έγγραφο Σ40/295/14-11-2012;

2.    Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να προστατεύσει το δικαίωμα των γονέων αναπήρων τέκνων να φροντίζουν τα παιδιά τους; 


ΠΡΕΖΑ TV
19-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: