Παρασκευή, Μαρτίου 29, 2013

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ - ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ


Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (με δύο διαρροές), αλλά όχι της ΔΗΜΑΡ, η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τις κατευθύνσεις στα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ολομέλεια του Σώματος έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν 148 βουλευτές, «όχι» δήλωσαν 125 βουλευτές, ενώ δύο βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Ειδικότερα, υπέρ της ρύθμισης ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κώστας Μαρκόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Μίμης Ανδρουλάκης, ενώ κατά της τροπολογίας ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, όπως επίσης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη και Θάνος Μωραΐτης. «Παρών» δήλωσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Κασαπίδης.
Παρά τα όποια... ρήγματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η τρικομματική κυβέρνηση φαίνεται πως ξεπέρασε ακόμη έναν σκόπελο σε σχέση με τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία. Θα πρέπει να σημειωθεί πως με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας και κατάργησης εισαγωγικών κατευθύνσεων αλλά και κατευθύνσεων προχωρημένου εξαμήνου σε τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με τα Προεδρικά Διατάγματα τα οποία προβλέπονται για την ίδρυση, συγχώνευση, μετονομασία σχολών και τμημάτων Πανεπιστημίων κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4009/2001 (τα ΠΔ για την προώθηση του σχεδίου «Αθηνά»).Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε αποσυρθεί από τον αρμόδιο υπουργό, έγιναν κάποιες βελτιώσεις έπειτα από παρατηρήσεις όλων των πλευρών της Βουλής και επανακατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, κατά την πρόσφατη συζήτηση επί του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούνται με το σχέδιο «Αθηνά» χαρακτηρίζοντάς τες ως «το αναγκαίο βήμα για να ανταποκριθεί η Πολιτεία στις ανάγκες μιας σημαντικής και αναγκαίας διόρθωσης στον εκπαιδευτικό χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
«Προτεραιότητα»
Απαντώντας δε στις αιτιάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι δεν ήταν ο κατάλληλος χρόνος για να γίνουν αυτές οι αλλαγές, τόνισε πως «αντιθέτως, είναι επείγουσα προτεραιότητα η υλοποίηση του σχεδίου ώστε οι φοιτητές τον Σεπτέμβριο να μη φοιτούν σε ''ιδρύματα-πουκάμισα αδειανά'', αλλά και να έχουν πτυχία ανταγωνιστικά».
«Επειγόμαστε από τον χρόνο. Ο διάλογος δεν ήταν προσχηματικός, είδαμε τις αστοχίες και τις διορθώνουμε. Θέλουμε να συνδέσουμε τον αναπτυξιακό χάρτη με τον ακαδημαϊκό. Και πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα. Δεν θεωρώ ότι ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση, αλλά είναι το πρώτο βήμα μιας αναγκαίας διόρθωσης», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος και εξήγησε πως ακολουθείται κατά γράμμα η διαδικασία, όπως νομοθετήθηκε από τον νόμο 4009 που ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία βουλευτών και που προβλέπει την έκδοση ΠΔ.
ΠΟΡΕΙΕΣ
Διαμαρτυρία φοιτητών
Συλλαλητήρια και πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν χθες φοιτητές και σπουδαστές, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο «Αθηνά».
Στη 1.00 το μεσημέρι φοιτητές και σπουδαστές από αρκετούς συλλόγους της Αθήνας, που ανήκουν στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.
Λίγο αργότερα ξεκινούσε άλλη πορεία από τα Προπύλαια στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, φοιτητές από συλλόγους του Παντείου, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου.
Λίγο μετά τις 4 μικρή ομάδα αριστεριστών φοιτητών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό στη Βασ. Σοφίας, πετώντας αντικείμενα προς τους αστυνομικούς. Οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
29-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: