Τρίτη, Μαρτίου 12, 2013

Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΨΗΦΙΣΕ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ


Την τέταρτη αμφιλεγόμενη τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο ψηφίστηκε πριν από 14 μήνες, υπερψήφισε σήμερα εν μέσω έντονων επικρίσεων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από την πλευρά της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.


Οι τροποποιήσεις αφαιρούν δικαιοδοσίες από το Συνταγματικό Δικαστήριο, απαγορεύοντάς του να εκδίδει τελεσίδικες αποφάσεις και να αναφέρεται σε δεδικασμένες υποθέσεις πριν από την έναρξη της εφαρμογής του νέου Συντάγματος, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Επίσης επανέρχονται σε ισχύ διατάξεις που είχαν ακυρωθεί παλαιότερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο, που αφορούν θέματα όπως ο περιοριστικός ορισμός του τι εστί οικογένεια, η απομάκρυνση των αστέγων από τους δημόσιους χώρους και η επιβολή ποινών φυλάκισης σε αυτούς, η άσκηση ελέγχων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις πολιτικές διαφημίσεις σε προεκλογικές περιόδους στην κρατική τηλεόραση κ.ά. ζητήματα.

Από την πλευρά της ΕΕ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ, σε κοινή ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι οι τροποποιητικές διατάξεις “εγείρουν ανησυχίες όσον αφορά την αρχή της προεξάρχουσας θέσης του δικαίου, του δικαίου της ΕΕ και των κανόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης” και πως πρόκειται πλέον να προβούν “σε μία λεπτομερή αξιολόγηση των τροποποιήσεων”.

Νωρίτερα η αστυνομία συνέλαβε 20 μαθητές του γυμνασίου που προσπάθησαν να εμποδίσουν την ψηφοφορία στο ουγγρικό κοινοβούλιο πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία ενώ χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν για το θέμα το Σαββατοκύριακο.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
12-3-2013

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ετσι για να το ξερουμε, στην Ελλαδα δεν υπαρχει σε λειτουργια Συνταγματικο Δικαστηριο, κ ετσι, οι νομοι που ψηφιζονται δεν μπορουν να κριθουν ακυροι λογω αντισυνταγματικοτητας, παρα μονο μεσα απο διαδικασιες εκδικασης στα πλαισια του δικαιου