Παρασκευή, Μαρτίου 29, 2013

ΣΚΛΗΡΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση του Μνημονίου της Κύπρου από την τρόικα και στόχος είναι να παρουσιασθεί στο Eurogroup Working Group στις 4 Απριλίου στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου αναφέρθηκε σήμερα Παρασκευή στην ανάγκη να σχεδιασθεί και να υλοποιηθεί ο απεγκλωβισμός της Κύπρου από τα δεσμά της τρόικας


Στις 4 Απριλίου το μνημόνιο της Κύπρου στο Eurogroup
Ο υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι το συμφωνημένο μνημόνιο της Κύπρου πρέπει να παρουσιαστεί στη σύνοδο της ομάδας Εργασίας του Eurogroup στις 4 Απριλίου.
Όπως ανέφερε, με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσει να αρχίσει η διαδικασία της επικύρωσής του από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αφού σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε την ανάγκη η Κύπρος να πάρει την πρώτη δόση το συντομότερο δυνατό, δεδομένων των άσχημων οικονομικών της κυβέρνησης.

Προς ολοκλήρωση οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Σημειώνεται πως η τρόικα βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης του Μνημονίου που θα επιτρέψει τη συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης της Κύπρου στα πλαίσια του μηχανισμού διάσωσης των 10 δισ. ευρώ.
Χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις τόνισε ότι τα μέλη της τρόικας (ΕΕ, EKT και ΔΝΤ) βρίσκονται στη Λευκωσία για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών της συμφωνίας και αναμένεται να αναχωρήσουν στις αρχές Απριλίου. Στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα αποφασίσει για το χρηματικό ποσό της συμμετοχής του Ταμείου στη δανειακή συμφωνία με τη Λευκωσία και όπως είπε ο Ράις, εκτιμά ότι αυτό δεν θα γίνει πριν το τέλος Απριλίου.
Ο Κύπριος υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι το συμφωνημένο Μνημόνιο της Κύπρου πρέπει να παρουσιαστεί στο Eurogroup Working Group στις 4 Απριλίου. Όπως ανέφερε, με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσει να αρχίσει η διαδικασία της επικύρωσής του από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αφού σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.
Η τρόικα, αναφέρει το in.gr, κατηγοριοποιεί τα μέτρα προσαρμογής της Κύπρου σε παρεμβάσεις που σχετίζονται με την περικοπή δαπανών, με την αύξηση των εσόδων αλλά και μέτρα διαρθρωτικής φύσης, όπως οι αποκρατικοποιήσεις.
Συγκεκριμένα έχει ζητήσει την πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, την επέκταση του παγώματος των μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και της προσωρινής εισφοράς επί των μικτών αποδοχών για δύο ακόμη χρόνια, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015, την κατάργηση του 13ου μισθού για τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των κυβερνητικών αξιωματούχων και την μείωση της 13ης σύνταξης κατά 50% για τους συνταξιούχους.
ΕΕ, EKT και ΔΝΤ ζητούν την περαιτέρω μείωση του κρατικού μισθολογίου στην Κύπρο κατά τρόπο ώστε η σωρευτική μείωση των δαπανών για μισθούς και ημερομίσθια να ανέρχεται στο 15%. Ακόμη, έχει ζητήσει μείωση κατά 10% των δαπανών για κοινωνικές παροχές και μείωση των συνολικών επιδομάτων όπως το πασχαλινό και το χριστουγεννιάτικο επίδομα, το επίδομα θέρμανσης, κ.α..
Στις απαιτήσεις της τρόικα περιλαμβάνονται οι μειώσεις του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων την περίοδο 2013-2015 κατά επιπρόσθετα 250 άτομα το χρόνο, δηλαδή σύνολο 1.250 άτομα, η μεταρρύθμιση του συστήματος βάρδιας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και η μείωση των επιδομάτων υπερωρίας κατά 20% το 2013 και κατά επιπρόσθετα 10% το 2014.
Επίσης, έχει ζητήσει αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, αύξηση των τελών δημοσίων υπηρεσιών ώστε τα έσοδα από τέλη να αυξηθούν κατά 30 εκατ. ευρώ και αύξηση εισοδημάτων από τη φορολογία της περιουσίας κατά τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ.
Πάντως, δεδομένης της πίεσης που έχει δεχθεί η Κύπρος από την τραπεζική κρίση υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν πως η δημοσιονομική προσαρμογή της κυπριακής οικονομίας πρέπει να επιδιωχθεί σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα. Όπως τονίζουν πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές ώστε οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές να μην είναι μεγάλοι και επιτείνουν την ύφεση.
Εξάλλου, μιλώντας στο 50ο Ετήσιο Συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων, ο κ. Ομήρου είπε ότι «μεταξύ αποδοχής της ταπεινωτικής και εξουθενωτικής μεταχείρισης που θα οδηγεί σε συνεχή υποδούλωση το λαό και τη χώρα μας και της εξέτασης μιας άλλης στάσης και θέσης της Κύπρου, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας δισταγμός και καμιά αμφιταλάντευση».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαρτίου είναι εξοντωτική για την Κύπρο καθώς επιβάλλει την εξουθένωση των δύο «πνευμόνων» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες, ενώ είπε ότι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα της Τρόικας, υπάρχει ο κίνδυνος η κυπριακή οικονομία να οδηγηθεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων, φτώχεια και κοινωνική δυστυχία. Συμπλήρωσε ότι αυτή τη συμπεριφορά δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με τη μελλοντική διαχείριση του φυσικού πλούτου και τη λύση του Κυπριακού.

Ανεργία στο 15%

Οι επιπτώσεις της απόφασης του Εurogroup θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς, γιατί, όπως επισημαίνουν στη βελγική πρωτεύουσα, συρρικνώνεται στο μέγιστο βαθμός ο ένας από τους δύο πυλώνες που στήριζαν την οικονομία, ο χρηματοπιστωτικός (ο άλλος είναι ο τουρισμός). Οι περισσότερες ξένες επιχειρήσεις που για φορολογικούς λόγους είχαν έδρα την Κύπρο θα φύγουν, διότι δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη στο κυπριακό μοντέλο. Οι εγχώριες επιχειρήσεις, εξαιτίας των απωλειών που θα έχουν από το κούρεμα των καταθέσεων, θα αποδυναμωθούν.

Από την άλλη, η εφαρμογή του μνημονίου από τον περασμένο Νοέμβριο, έστω κι αν δεν είχε ακόμη συμφωνηθεί επισήμως με την τρόικα, έχει ήδη πλήξει το εισόδημα των νοικοκυριών. Ωστόσο, το μνημόνιο που εφαρμόστηκε μονομερώς από την Κύπρο, τώρα θα επικαιροποιηθεί, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και στην αναμενόμενη σφοδρή ύφεση.

Με άλλα λόγια, σημειώνει η «Ναυτεμπορική», σηματοδοτούνται νέα μέτρα και στην Κύπρο κάνουν λόγο για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ολα αυτά θα εκτοξεύσουν την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα. Τον Ιανουάριο είχε φτάσει στο 15% του ενεργού πληθυσμού, οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες κάνουν λόγο για έκρηξη της ανεργίας, η οποία μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα ελληνικά επίπεδα (27%).

Αναστασιάδης: Δεν πρόκειται να φύγει η Κύπρος από το ευρώ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να φύγει η Κύπρος από το ευρώ, προσθέτοντας ότι στη δημόσια υπηρεσία απαιτούνται μεταρρυθμίσεις με δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας της.
Μιλώντας στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει και μείωση μισθών και ωφελημάτων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία περιήλθε το κράτος, λέγοντας ότι παρέλαβε ένα κράτος χρεοκοπημένο και πρέπει αυτοί που διαχειρίζονταν την οικονομία να κάνουν αυτοκριτική.
Για εννέα μήνες, είπε, γνώριζαν ότι η Λαϊκή Τράπεζα χρεοκοπούσε και ανέβαλλαν να πάρουν αποφάσεις μέχρι να αναλάβει η νέα Κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι έφθασε μάλιστα να έχει χρέος 11 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως είπε, μια τράπεζα έχει ανάγκη χρηματοδότησης όσο ένα κράτος.

(με πληροφορίες από το in.gr, «Ναυτεμπορική», Εuro2day)

ΠΡΕΖΑ TV
29-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: