Δευτέρα, Μαρτίου 04, 2013

Η ΠΟΛΩΝΙΚΗ «ΚΟΛΑΣΗ» ΤΩΝ ΑΛΟΓΩΝ


Στην πόλη Skaryszew της Πολωνίας των 5.000 κατοίκων γίνεται το μεγαλύτερο παζάρι αλόγων. Η περιοχή θα μπορούσε να είναι μία σημαντική τοπική αγορά, σύμφωνα με την ακτιβίστρια Anna Bednarska, εάν δεν ήταν βουτηγμένη «στον πόνο και στο αίμα».Εδώ καταλήγουν άλογα προς κατανάλωση από τη Ρουμανία, με σκοπό να μεταφερθούν σε σφαγεία της Ιταλίας, με «στρατευμένους» κτηνιάτρους να συντάσσουν -αντί αδράς αμοιβής- «επίσημες» βεβαιώσεις για την υγεία τους.


«Αν η κόλαση υπάρχει, ονομάζεται Ska-ryszew», υποστηρίζουν μέλη της οργάνωσης Stop Skaryszew, που διαμαρτύρεται για όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Ενα παζάρι που προσελκύει όχι εμπόρους, αλλά «αδίστακτους εγκληματίες»-μεσολαβητές, οι οποίοι σπεύδουν να αγοράσουν φθηνό κρέας από οικονομικά εξαθλιωμένους κτηνοτρόφους.

Του γάλακτος

Το 25% των αλόγων σε αυτή την πόλη είναι όμορφα, δυνατά και συμμετέχουν σε αγώνες. Αυτά κανείς δεν τα πειράζει. Το υπόλοιπο 75% είναι γερασμένα, αδύναμα και ανίκανα να προσφέρουν πια στους ανθρώπους, κι έτσι καταλήγουν σε σφαγεία, περιγράφει η Bednarska. Τα μοσχοπουλημένα άλογα στην αγορά του Skaryszew είναι τα πουλάρια 8-9 μηνών. Λένε πως το κρέας τους είναι εξαιρετικό...

Το παζάρι του Skaryszew είναι διάσημο διεθνώς, ένα πανηγύρι με χορούς, τραγούδια, με κυρίαρχη τη μυρωδιά της βότκας, την τσίκνα από τα ψητά λουκάνικα, το λαρδί, τον ιδρώτα των τρομοκρατημένων αλόγων, τις φωνές και τα πιστολίδια στον αέρα επικίνδυνων διακινητών... Είναι η «Γιορτή του Αλόγου»!

Οταν η «γιορτή» τελειώνει και τα φορτηγά ξεκινούν, ακούς τα χλιμιντρίσματα των πουλαριών, που καλούν τις μανάδες τους για βοήθεια. Εκείνες ανταποκρίνονται. Τους ρίχνουν ξύλο (πολύ ξύλο...) και τις φορτώνουν σε άλλα φορτηγά με τον ίδιο προορισμό. Τροφή και νερό δεν δίνονται στο ταξίδι, αυτά έχουν μείνει πίσω στην Πολωνία, τη χώρα που επισήμως ισχυρίζεται πως «σέβεται και αγαπά τα άλογα».

Οσο για τους περήφανους επιβήτορες, γύρω από το λαιμό τους είναι σφιγμένο ένα σκοινί που καταλήγει να σφραγίζει το στόμα. Προσπαθούν να ξεφύγουν, αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να ξεσκίζουν τη σάρκα τους. Κάποτε στην Πολωνία το άλογο ήταν σύμβολο αριστοκρατίας. Τώρα πια ο... λόρδος αγοραστής αλόγων είναι ο Ιταλός σφαγέας! «Πουθενά δεν έχω δει τόση κακία μαζεμένη σε ένα μέρος», περιγράφει η Iwona, μέλος της οργάνωσης Stop Skaryszew.
enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: