Δευτέρα, Μαρτίου 18, 2013

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΔΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΒΡΕΦΩΝ ΣΤΟ ‘ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ’


Καταπέλτης είναι το πόρισμα για τους γιατρούς του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία», καθώς από την έρευνα επιβεβαιώθηκαν τόσο η καταγγελθείσα έλλειψη συνεργασίας και οι κάκιστες σχέσεις μεταξύ των ελεγχομένων, οι «ίντριγκες» και οι συνεχείς έριδες, όσο και τα περιστατικά άρνησης των βοηθών γιατρών να πειθαρχήσουν στο πρόγραμμα του συντονιστή τους, που από τον νόμο έχει την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας της ομάδας.


Πρόκειται για τους γιατρούς Γ.Κ., Α.Κ. και τον συντονιστή τους Α.Κ., οι οποίοι, σύμφωνα με το πόρισμα, επιβεβαιώθηκε ότι πρωταγωνίστησαν σε περιστατικό εξαιτίας του οποίου το Κέντρο παραμένει κλειστό εδώ και ενάμιση χρόνο, ύστερα από απόφαση του τότε υπουργού Α. Λοβέρδου για την αναστολή της λειτουργίας του από τις 19/10/2011.
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις γονέων για την επαναλειτουργία του Κέντρου και τις καταγγελίες για ατελείωτη ταλαιπωρία, ακόμα και για θανάτους (!) βρεφών όσο βρίσκονταν σε λίστες αναμονής, μέχρι σήμερα παραμένει κλειστό, ενώ τα περιστατικά με συγγενείς καρδιοπάθειες που χρειάζονται χειρουργείο εξυπηρετούνται έκτοτε στο αντίστοιχο τμήμα του Ωνασείου.
Ειδικότερα, στο συμπληρωματικό πόρισμα της Ιατρικής Υπηρεσίας του «Αγία Σοφία» παρατίθενται λεπτομερή στοιχεία για το περιστατικό που έγινε αφορμή για την αναστάτωση που ακολούθησε. Πρόκειται για την εξωφρενική ιστορία που εκτυλίχθηκε στο χειρουργείο, όπου ένα μικρό παιδί είχε -σύμφωνα με το πρόγραμμα- ήδη ναρκωθεί περιμένοντας την επέμβαση, ωστόσο οι δύο βοηθοί παιδοκαρδιοχειρουργοί ήταν άφαντοι! Ετσι παρήλθε ο χρόνος της νάρκωσης, το παιδί συνήλθε και η εγχείρηση δεν έγινε...
Οι δύο γιατροί άφησαν μόνο του τον συντονιστή πάνω από το προσκέφαλο του ασθενούς παιδιού και δεν προσήλθαν για να προχωρήσει η προγραμματισμένη επέμβαση. Παρά το γεγονός ότι δεν αναλύεται διεξοδικά για ποιο λόγο παρέλειψαν να προσέλθουν στο συγκεκριμένο χειρουργείο ή αν άφησαν μόνο του τον συντονιστή σκόπιμα, δηλώντας έμπρακτα την άρνηση συνεργασίας μαζί του, λόγω των κακών μεταξύ τους σχέσεων -όπως είχε καταγγελθεί τότε-, στο πόρισμα αποτυπώνεται με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι δικαιολογίες που εκ των υστέρων προέβαλαν για την απουσία τους δεν κρίθηκαν ότι ευσταθούσαν.
Αδικαιολόγητα απόντες
Ο ένας από τους δύο γιατρούς, ο Α.Κ., προφασίστηκε κόπωση από τη διήμερη εφημερία του, κάτι που αξιολογήθηκε να μην έχει βάση, καθώς τις δύο εκείνες ημέρες νοσηλεύονταν αρχικά μόνο δύο διασωληνωμένα παιδιά, την επομένη μόνο ένα, ενώ υπήρχαν και δύο ακόμη παιδιά μη διασωληνωμένα που δεν απασχόλησαν το προσωπικό. Δεν αναφέρεται πουθενά στη «λογοδοσία Μονάδας» (στην οποία γίνεται αναφορά ανά 8ωρο) φόρτος εργασίας, κλήση ή κλήσεις του εφημερεύοντος ιατρού.
Ούτε υπήρξε κάποια αιφνίδια επιβάρυνση νοσηλευόμενου παιδιού, ούτε και συνεχείς έκτακτες κλήσεις του εφημερεύοντος ιατρού, και κατά συνέπεια δεν δικαιολογείται η επίκληση, λόγω της άσκησης των καθηκόντων του, της... υπερβολικής κόπωσης! Επίσης, ο ίδιος γιατρός που επέλεξε να απουσιάσει την ώρα που είχε προγραμματισθεί η εγχείρηση του παιδιού προφασιζόμενος κόπωση από την πολλή δουλειά κατά την εφημερία είχε τη δυνατότητα να ζητήσει, όπως προβλέπει ο κανονισμός, αλλά δεν ζήτησε άδεια απαλλαγής και «ρεπό» από τον συντονιστή του για τη συγκεκριμένη ημέρα, επιλέγοντας συνειδητά την αδικαιολόγητη απουσία του.
Ο δεύτερος γιατρός, Γ.Κ., επικαλέσθηκε για την απουσία του «αιφνίδια ασθένεια», που όμως δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει στη συνέχεια. Επίσης, δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τον συντονιστή του, έστω και λίγη ώρα πριν από την προγραμματισθείσα επέμβαση, ότι αδυνατεί να παραστεί.
Στο πόρισμα καταλογίζονται ευθύνες και στον συντονιστή Α.Κ., που ενώ δεν είχε εξασφαλίσει το επιτελείο του για την επέμβαση έδωσε εντολή στην αναισθησιολόγο να «κοιμίσει» το παιδί.
Εριστικοί εμφανίστηκαν οι συγκεκριμένοι γιατροί και απέναντι στους αρμόδιους που διενήργησαν την ΕΔΕ, καθώς δήλωσαν άρνηση να καταθέσουν και να απαντήσουν στα ερωτήματα που έθετε η έρευνα. Ο ένας που κατέθεσε υπόμνημα αρνήθηκε να απαντήσει επί της ουσίας, ισχυριζόμενος ότι η κλήση του ήταν αόριστη, και ο δεύτερος ύστερα από αναβολή που ζήτησε και έλαβε κατέθεσε υπόμνημα όπου αμφισβήτησε τη νομιμότητα της κλήσης του και αρνήθηκε και εκείνος να καταθέσει επί της ουσίας.
Στην Ενορκη Διοικητική Εξέταση κλήθηκαν να καταθέσουν περί τους 40 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων στελέχη από τη διοίκηση του νοσοκομείου, γιατροί, νοσηλευτές και γονείς ασθενών παιδιών. Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε ύστερα από 18 μήνες και συντάχθηκε πόρισμα 28 σελίδων, ενώ ακολούθησε και συμπληρωματική έκθεση-πόρισμα 7 ακόμη σελίδων, που αναζήτησε πιθανές ευθύνες για τις οποίες γινόταν μνεία περαιτέρω διερεύνησης ή δεν είχαν επαρκώς απαντηθεί στο πρώτο πόρισμα.
Αδύνατη η συνεργασία
Ο ένας «έκλεβε» τα χειρουργεία του άλλου...
Ο ένας από τους βοηθούς γιατρούς, ο Γ.Κ., σύμφωνα με το πόρισμα, δεν ενημέρωσε από πριν τη διευθύντρια του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος για τα περιστατικά που εισήγαγε στην Καρδιολογική Κλινική. Επίσης καλούσε περιστατικά από την επαρχία για καθετηριασμό και περαιτέρω χειρουργική αντιμετώπιση χωρίς να έχει εξασφαλισθεί διαθέσιμη ημερομηνία χειρουργείου, με αποτέλεσμα να παραμένουν τα παιδιά νοσηλευόμενα και λόγω της μακρινής διαμονής τους ασκούσαν (οι γονείς τους) πίεση για άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, που καταγράφονται στην ΕΔΕ, ο Γ.Κ. ζητούσε να χειρουργήσει παιδιά τα οποία βάσει εφημερίας αντιστοιχούσαν σε άλλο γιατρό, στον συντονιστή Α.Κ., που είχε ήδη εξετάσει το παιδί και την επομένη εμφανίζονταν γονείς προβάλλοντας το επιχείρημα ότι είναι... γνωστοί του Γ.Κ. και απαιτούσαν να χειρουργηθεί το παιδί τους από εκείνον! Η αντιπαλότητά τους εντάθηκε, με αποτέλεσμα να γίνονται καβγάδες και να είναι αδύνατη η συνεργασία τους. Τέλος, στο πόρισμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «το Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε παιδιά αποτελεί το μοναδικό στην Ελλάδα δημόσιο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο, πρέπει αυτό να επαναλειτουργήσει, αλλά σε καινούργια βάση».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr

ΠΡΕΖΑ TV
17-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: