Τρίτη, Μαρτίου 19, 2013

ΟΙ ΕΒΡΑΊΟΙ ΖΗΤΟΎΝ ΝΑ ΤΕΘΕΊ ΕΚΤΌΣ ΝΌΜΟΥ Η Χ.Α.


Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ s.apostolakis@eleftherotypia.net
Να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου (WJC), Ρόναλντ Λόντερ. Ο Αντώνης Σαμαράς απέφυγε να την κατονομάσει. Περιορίστηκε να μιλήσει για «ελάχιστες μεμονωμένες φωνές που προσπαθούν να αναβιώσουν το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό». 
Ο Ρ. Λόντερ τόνισε ότι οι εβραίοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τον εξτρεμισμό, τη φανατική ιδεολογία. Και πρόσθεσε: «Μιλώ για τη Χρυσή Αυγή». Είπε ότι οι εξτρεμιστές δεν έχουν καμιά θέση στην Ελλάδα ή αλλού, αλλά υπάρχουν, χρησιμοποιούν το χιτλερικό χαιρετισμό και τη σβάστικα στις συγκεντρώσεις του κόμματός τους, μιλούν για «αίμα και τιμή», τιμούν τους ηγέτες της ναζιστικής Γερμανίας, αμφισβητούν ανοιχτά το Ολοκαύτωμα και αρνούνται την ύπαρξη των θαλάμων αερίων. «Μιλούν όπως οι ναζί. Συμπεριφέρονται όπως οι ναζί. Είναι ναζί», είπε ο Ρ. Λόντερ στην εκδήλωση μνήμης για τα 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου τρένου με Θεσσαλονικείς εβραίους για το στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς-Μπιρκενάου.


Με νόμο

Ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι αυτοί είναι λίγοι, «αλλά και λίγοι προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού». Υποσχέθηκε ότι η βία και ο ρατσισμός θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται «με νομοθετικά μέτρα, όποτε χρειάζεται, να δείχνουμε μηδενική ανοχή» και πρόσθεσε: «Ο αντισημιτισμός είναι ξένος και εχθρικός προς την Ελλάδα, τους Ελληνες και τον πολιτισμό μας».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στη συναγωγή Μοναστηριωτών στη Θεσσαλονίκη, στην τελετή μνήμης του Ολοκαυτώματος και της εξόντωσης 50.000 εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους ναζί, με αφορμή τα 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου τρένου με εβραίους της πόλης για το στρατόπεδο Αουσβιτς-Μπιρκενάου. Την επομένη συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη η διευρυμένη εκτελεστική επιτροπή του WJC.

Σε ψήφισμά της ζήτησε από την Ελλάδα να εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης της λειτουργίας πολιτικών κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή, «που συνιστά πραγματική απειλή για μια φιλελεύθερη δημοκρατία». Εκφράζεται η ανησυχία των μελών του WJC για τις «αυξανόμενες εκφράσεις αντισημιτισμού και την άνοδο του εξτρεμιστικού και βίαια ρατσιστικού κινήματος της Χρυσής Αυγής», αλλά και για το γεγονός ότι ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας μοιάζει να μην έχει θορυβηθεί αρκετά για το «πού μπορεί να οδηγήσει μια τέτοια ιδεολογία μίσους».

Ζητείται από τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν πιο σοβαρή και συντονισμένη δράση κατά της άρνησης του Ολοκαυτώματος, του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να ενωθούν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις για να μη «βυθιστεί» στο σκοτάδι του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Με το ψήφισμα ζητείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση η συντονισμένη αντιμετώπιση των κρατών-μελών σε πολιτικά κινήματα που ενστερνίζονται εθνικές ή θρησκευτικές διακρίσεις και η στήριξη των αρχών για την προστασία των πολιτών από ρατσιστικά και εθνικιστικά εγκλήματα.

Στη συναγωγή Μοναστηριωτών τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, Νατάν Σαράνσκι, που είναι πρόεδρος του Jewish Agency του Ισραήλ, αναφέρθηκαν στις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ. Ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου, Μοσέ Κάντορ, υπογράμμισε τις μεγάλες προσδοκίες του για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την Ελλάδα, ώστε να είναι ισχυρή και να σταματήσει την εξάπλωση των φασιστικών κινημάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε μήνυμά του, το οποίο ανέγνωσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Τάσος Κουράκης, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ζητεί να ξηλωθούν από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα ονόματα συνεργατών των ναζί και τονίζει ότι πρέπει «να μην επιτρέψουμε να εκκολαφθεί το "αβγό του φιδιού" και να ισχυροποιηθούν οι οπαδοί της ναζιστικής θηριωδίας».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είπε ότι η ιστορική μνήμη της πόλης είναι ζωντανή και παρούσα και πρόσθεσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί την επιστροφή των αρχείων της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, την επανίδρυση της έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την αποκατάσταση της ιθαγένειας όχι μόνο σε όσους επέζησαν από το Ολοκαύτωμα, αλλά και σε όσους από τους απογόνους τους το επιθυμούν.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαβίδ Σαλτιέλ, τόνισε ότι η οικογένεια του Αντώνη Σαμαρά διέσωσε εβραίους στη διάρκεια της Κατοχής και ότι έχει τιμηθεί γι' αυτό, ενώ έκανε λόγο για πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που φαίνεται όχι μόνο να έχει ξεχάσει, αλλά και να μην κατανοεί το Ολοκαύτωμα.

Στην εκδήλωση μνήμης και τη δέηση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος παραβρέθηκαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, οι υπουργοί Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος, οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας, Γιώργος Ορφανός, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι πρυτάνεις του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιάννης Χατζηδημητρίου, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Μηνάς Σαμαντζίδης και πρόξενοι.

Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης. Το «παρών» έδωσαν επιζήσαντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης και του Ολοκαυτώματος.

Με το μνημόσυνο κορυφώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης με τίτλο: «Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη - Αουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού».

Πορεία

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε συμβολική πορεία μνήμης από την πλατεία Ελευθερίας, τόπο συγκέντρωσης των εβραίων της Θεσσαλονίκης, ώς τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Ανάμεσα στο πλήθος, ο 88χρονος Μοσέ Αελιόν και ο νεότερός του Αβραάμ Ασκεναζί, που ταξίδεψαν από το Ισραήλ για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα, η Ζάνα Σαντικάριο, μητέρα της Ελληνίδας ευρωβουλευτή Χρυσούλας Παλιαδέλη, αλλά και δύο Γερμανίδες που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να ζητήσουν «συγγνώμη» για τα όσα έκαναν συγγενείς τους στη διάρκεια του πολέμου.

 enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
19-3-2013

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

επιλεξτε
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΩ...ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΥΑΛΟ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ..

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΧΕΙ ΚΗΡΥΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΛΟΜΠΥ, ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΠΙΑ ΜΕ ΠΟΙΟΥ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ..

ΕΚΤΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΠΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΛΟΜΠΥ, Ο ΠΡΟΑΙΩΝΙΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ..

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΦΑΝΕΡΑ, ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ.