Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2013

ΝΕΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, ΝΕΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Ένα κεντρικό θέμα της φετινής έκθεσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά είναι η αύξηση της εμφάνισης και χρήσης νέων συνθετικών ναρκωτικών. Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη εμφανίζεται και μια νέα συνθετική ουσία με πολλούς κινδύνους για την υγεία των χρηστών.

Στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, μεταξύ άλλων έχει κάνει την εμφάνισή της μια φθηνή, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία, γνωστή στην πιάτσα με την ονομασία «σίσα». Πρόκειται για μια μορφή κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη για τη σωματική και ψυχική υγεία των χρηστών. Οι κύριες επιδράσεις της ουσίας είναι η αϋπνία, οι παραισθήσεις και η επιθετικότητα. Η αύξηση της διακίνησης αυτής της νέας ουσίας στην Ελλάδα, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι κατασκευάζεται σε μικρά εργαστήρια, έχει τρομοκρατήσει τις αρμόδιες αρχές που ανησυχούν ότι δε θα μπορέσουν να ελέγξουν αποτελεσματικά τη διακίνησή της.
Επιπλέον οι εξαρτημένοι είναι μεταξύ αυτών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση ως πιο αδύναμη κοινωνική ομάδα με πολλά προβλήματα που ήδη βρίσκεται στο περιθώριο.  Τα κρούσματα ΗIV/AIDS και άλλων λοιμωδών νοσημάτων έχουν πολλαπλασιαστεί,  η αυτοκαταστροφικότητα, η εξαθλίωση και η περιθωριοποίηση είναι πιο έντονες. Την περίοδο αυτοί οι εξαρτημένοι χάνουν το κίνητρό τους για θεραπεία και βυθίζονται ακόμα περισσότερο στην παθητικότητα της χρήσης, επειδή νιώθουν  ότι, αν διακόψουν τις ουσίες, θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με τα προσωπικά τους προβλήματα  αλλά και με την ανεργία, τον  κοινωνικό ρατσισμό, ενδεχομένως το νόμο και τελικά την απουσία οποιασδήποτε θετικής προοπτικής.
Άλλωστε ήδη  βλέπουμε πόσο σημαντικές δυσκολίες  αντιμετωπίζουν σήμερα όσοι έχουν καταφέρει  να απεξαρτηθούν και διεκδικούν τη θέση τους στην αγορά εργασίας και  στην κοινωνία.  Ένα σημαντικό  στοιχείο είναι επίσης ότι οι οικογένειες  όλο και πιο δύσκολα πια μπορούν να σταθούν δίπλα στους εξαρτημένους και να υποστηρίξουν την απεξάρτηση και την κοινωνική ένταξη, όπως έκαναν παλιά, εξαιτίας των βιοτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Ας μην ξεχνάμε τέλος ότι η κρίση φέρνει και περισσότερη χρήση με την έννοια ότι ευνοεί μια σειρά από παράγοντες που αφορούν το άτομο, την οικογένεια και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον οι οποίοι ευνοούν την καταφυγή στη χρήση παράνομων ουσιών αλλά και άλλες μορφές εξάρτησης, όπως το αλκοόλ και ο τζόγος.
Ο νέος νόμος  χρειάζεται να υποστηρίξει στην πράξη  την ένταξη των ατόμων στην κοινωνία αντί της φυλάκισης και να δώσει  τη δυνατότητα στους φορείς πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής ένταξης  να ανταποκριθούν στις αυξημένες  ανάγκες της κρίσης.
Διαβάστε τι δήλωσε σε συνέντευξή του στο NEWS 247 ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χαράλαμπος Πουλόπουλος, για τον "Κώδικα περί ναρκωτικών".
Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NΕWS247) για το νέο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που κατατέθηκε ξανά στη Βουλή.
* Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος  είναι διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας  Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Είναι  πρόεδρος της επιστημονικής και  συμβουλευτικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (W.F.T.C.) και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της  Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (E.F.T.C).
http://news247.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
6-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: