Τρίτη, Μαρτίου 26, 2013

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΤ – ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


-Μπάχαλο στην Κεντρική Τράπεζα, καλούν σε συσκέψεις χωρίς να ουσία
-Δημιούργησαν μία αρχή εξυγίανσης, υπεύθυνη να δίνει εγκρίσεις για τις πληρωμές και κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι αυτή, η πως θα λειτουργήσει
-Ξεκρέμαστοι χιλιάδες μικρομεσαίοι πελάτες των δύο τραπεζών, που περιμένουν να προχωρήσουν σε συναλλαγές πληρωμών για να παραλάβουν εμπόρευμα, η να πληρώσουν το προσωπικό τους


Με πύργο της Βαβέλ, μοιάζει η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, αφού εάν οι δύο τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή ανοίξουν την πόρτα τους για το κοινό, μεθαύριο Πέμπτη, με περιοριστικούς όρους, στη βάση της οδηγίας που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα, τότε η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου, καθώς μέχρι στιγμής, κανένα από τα στελέχη των τραπεζών, δεν γνωρίζει, με ποιο τρόπο θα εξυπηρετήσει τους πελάτες του, πως θα γίνουν οι πληρωμές και από πού θα λάβουν εξουσιοδότηση για να προχωρούν στην διεκπεραίωση συναλλαγών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.com.cy, στις συναντήσεις που έγιναν χθες με την Κεντρική Τράπεζα και τις διοικήσεις των τραπεζών, δεν δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές, στους εργαζόμενους, οι οποίοι ουσιαστικά καλούνται να λειτουργήσουν στα τυφλά.

Ενδεικτικά, όπως μας αναφέρθηκε από τραπεζίτες, η οποιαδήποτε συναλλαγή, θα πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται και να εγκρίνεται από την ΚΤ, η οποία προχώρησε, για το σκοπό αυτό, στη δημιουργία της λεγόμενης «Αρχής Εξυγίανσης».

Ποιος ο ρόλος της Αρχής Εξυγίανσης

Με βάση τις εξουσίες που δόθηκαν στα μέλη της Αρχής Εξυγίανσης για τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, η διεκπεραίωση πληρωμών, θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από δική της έγκριση.
Μάλιστα έχει σταλεί και ειδική εγκύκλιος, από την ΚΤ, προς τα στελέχη των δύο τραπεζών, στην οποία αναφέρεται ότι, η όποια πληρωμή θα πρέπει να γίνεται, αφού δοθεί η σχετική άδεια. 

Το παράδοξο είναι όμως ότι, μέχρι στιγμής, κανείς δεν γνωρίζει από ποια πρόσωπα απαρτίζεται αυτή η Αρχή Εξυγίανσης, άρα σε ποιους να απευθύνεται, ενώ στην προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν σήμερα με την Κεντρική Τράπεζα, όπως μας ανέφεραν οι ίδιες πηγές, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση!

Στον αέρα οι επιχειρήσεις

Τα πρακτικά προβλήματα, ειδικά για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, είναι πολλά, αφού οι εργαζόμενοι δεν θα είναι σε θέση να τους απαντήσουν, εάν και με ποιο τρόπο θα μπορούν να προχωρήσουν σε συναλλαγές πληρωμών. 

Για παράδειγμα, εάν ένας πελάτης της τράπεζας διατηρεί ένα όριο με παρατράβηγμα στο λογαριασμό του, στο οποίο υπάρχει διαθέσιμο ένα ποσόν για την πληρωμή του μισθολογίου των υπαλλήλων της εταιρείας του, οι εργαζόμενοι στην τράπεζα δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση, για να του απαντήσουν, σε πρώτη φάση, εάν αυτό είναι εφικτό και με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει. 

Εδώ δημιουργείται και η απορία, εάν για την διεκπεραίωση μίας συναλλαγής χρειάζεται ειδική άδεια από την Κεντρική Τράπεζα, σε πόσα αιτήματα, είναι δυνατόν να απαντήσει η Κεντρική Τράπεζα, μέσα σε διάστημα μίας ημέρας, εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι θα κληθεί να εξυπηρετήσει χιλιάδες πελάτες, σε διάφορα υποκαταστήματα τραπεζών, σε όλη την Κύπρο από την πρώτη κιόλας μέρα της επανέναρξης λειτουργίας της.

Μάλιστα το αίτημα πληρωμών, θα πρέπει να γίνεται με γραπτή επιστολή, κάτι το οποίο κρίνεται χρονοβόρο και οι εργαζόμενοι, αναμένεται ότι θα χαθούν μέσα στην αλληλογραφία.

Μάλιστα όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι υπάλληλοι της τράπεζας έχουν ήδη αποστείλει, επιστολή, υπό τη μορφή αιτήματος, ώστε να τους γίνει γνωστό, με ποιο τρόπο θα τρέξει και η δική τους μισθοδοσία, αλλά ακόμη και γι’ αυτό δεν έλαβαν καμία απάντηση. 

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που μας αναφέρθηκε, ότι ανάμεσα στους πελάτες μίας εκ των τραπεζών, είναι και μία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία, η οποία αναμένει το άνοιγμα της τράπεζας για να προχωρήσει σε έμβασα ενός μεγάλου ποσού, ώστε να μπορεί να εισάγει καύσιμα.

Τα χρήματα υπάρχουν κατατεθειμένα σε λογαριασμό από τις 15/3/2013, αλλά το ερώτημα είναι, πόσα λεφτά θα παραμείνουν μέσα αφού η κατάθεση είναι μερικών εκατομμυρίων και με ποιο τρόπο θα μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές της, για να μπορέσει να προχωρήσει στην εισαγωγή νέας ποσότητας καυσίμων.

Μάλιστα από αυτή και μόνο την πράξη, η αγορά κινδυνεύει άμεσα να μείνει χωρίς καύσιμα και να καταρρεύσει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιείται στην Κύπρο.

Σε μία άλλη περίπτωση, εταιρεία που εισάγει κατεψυγμένα τρόφιμα, έχει παραλάβει μεγάλη ποσότητα εμπορεύματος που παραμένει δεσμευμένο στο λιμάνι και δεν μπορεί να το εκτελωνίσει καθώς τα χρήματα παραμένουν δεσμευμένα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρών. 

Επιταγές –Πιστωτικές Κάρτες 

Ασάφεια επικρατεί και για το κατά πόσο θα είναι δυνατή η πληρωμή με επιταγές και αν θα υπάρχει προκαθορισμένο όριο.

Οι πιστωτικές κάρτες της Λαϊκής ουσιαστικά καθίστανται άχρηστες στην αγορά, καθώς, όπως εξήγησε η ΚΤ, θα γίνονται δεκτές για συναλλαγές μόνο σε καταστήματα που συνεργάζονται με την συγκεκριμένη τράπεζα.
Με λίγα λόγια, θα πρέπει ο πελάτης προτού προχωρήσει σε αγορές από οποιοιδήποτε κατάστημα να ρωτήσει πρώτα, η να βεβαιωθεί με κάποιο τρόπο, ότι το κατάστημα αυτό συνεργάζεται με τη Λαϊκή Τράπεζα.  http://www.newsit.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
26-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: