Δευτέρα, Μαρτίου 04, 2013

ΧΡΥΣΟΣ: ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΟ


Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΡΡΗ
«ΓΥΡΙΖΕΙ» πτωτικά ο χρυσός στις αγορές καθώς εντείνονται οι διαφωνίες στις κεντρικές τράπεζες για το ρυθμό ρίψης πάμφθηνου χρήματος στις αγορές από το ελικόπτερο. Οι τιμές του χρυσού βιώνουν τη μεγαλύτερη σε διάρκεια μηνιαία πτώση εδώ και 16 χρόνια. Ο χρυσός έχει υποχωρήσει στα 1.587 δολ./ουγκιά, σημειώνοντας μηνιαία πτώση 4%. Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται στο «κόκκινο» για 5 διαδοχικούς μήνες.
Την τελευταία φορά που βρέθηκε ο χρυσός τόσο στριμωγμένος στο καναβάτσο ήταν στα τέλη του 1996, αρχές του 1997. Και βρίσκεται σε χαμηλό 8 μηνών. Η βασική πίεση έρχεται από την αβεβαιότητα για την πολιτική των κεντρικών τραπεζών αναφορικά με τη διοχέτευση «ενέσεων» στο σύστημα, όσο οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την ύφεση... του «δημοσιονομικού γκρεμού» και η Ευρωζώνη πνιγμένη στο «φαύλο κύκλο» της λιτότητας.


Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs κατεβάζει τις προβλέψεις της για την τιμή του χρυσού το 2013 στα 1.615 δολ./ουγγιά από 1.825 δολ. προηγουμένως και την 12μηνη πρόβλεψη στα 1.550 δολ. αντί για 1.800 δολάρια.

Σε ανάλυση σημειώνει ότι «το πρόσφατο "ξεπούλημα" είναι πιθανότατα υπερβολικό», ωστόσο «έδωσε ένα σήμα για λιγότερες τοποθετήσεις σε χρυσό και ειδικά σε ETFs (Exchange Traded Funds)».

Οι αντιπαραθέσεις για τα επιτόκια και την «εκτύπωση» χρήματος φέρνουν ανησυχίες για την έκβαση ενός «νομισματικού πολέμου» (ανταγωνιστικής υποτίμησης των νομισμάτων), ως προσπάθεια διεξόδου από την κρίση, καθώς χάνεται ο έλεγχος της διαχείρισης της θηλιάς του χρέους και της ύφεσης, πέντε χρόνια από το πιστωτικό κραχ.

Ο χρυσός έκανε βουτιά πριν μερικές ημέρες όταν βγήκαν στον... αέρα οι διαμάχες των τραπεζιτών στους κόλπους της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) για πιθανό περιορισμό των «ενέσεων» στήριξης.

Την ίδια ώρα, στην κεντρική τράπεζα της Βρετανίας «μαλώνουν» για το ακριβώς ανάποδο, την επέκταση του «μαξιλαριού» 375 δισ. στερλινών που έχουν αποφασίσει.

Οι εξελίξεις προβληματίζουν συνολικά μετά και από τα νέα δυσμενή στοιχεία υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και την κρίση που στροβιλίζει την Ιταλία.

Οι τιμές του χρυσού χτύπησαν ρεκόρ 1.920 δολ./ουγκιά τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν η κρίση χρέους χτυπούσε «κόκκινο» προκαλώντας έκρηξη αγορών χρυσού για «ασφάλεια».

Ομως, από την αρχή του χρόνου η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει σχεδόν 7% στον απόηχο των διαφοροποιήσεων της Fed για την πορεία του προγράμματος στήριξης, που έχει λειτουργήσει ως «ατμομηχανή» ανόδου μέχρι σήμερα.

Οι δύο γύροι «ποσοτικής χαλάρωσης» της Fed, ύψους 2,3 τρισ. δολ., μεταξύ Δεκεμβρίου 2008 και Ιουνίου 2011, εκτόξευσαν 70% τις τιμές του χρυσού, οι οποίες ανέβαιναν για 12 διαδοχικά χρόνια.

Τώρα η τάση δείχνει σημάδια «κόπωσης». Τεχνικοί αναλυτές λένε ότι οι τιμές έχουν μπει σε ένα πτωτικό κανάλι που σηματοδοτεί πιθανή περαιτέρω πτώση:

«Υπάρχει μια στήριξη στα χαμηλά Ιουλίου 2011 που προσφέρει μια σχετική στήριξη στα 1.568 δολ./ουγκιά. Αλλά περιμένουμε αυτό να σπάσει προς τα κάτω καθώς εντείνονται τα σήματα πώλησης, με νέα πιθανή ισχυρή στήριξη στα χαμηλά Μαΐου 2012, στα 1.526 δολ./ουγκιά».

Προς το παρόν πάντως ο Μπερνάνκι λέει ότι τα οφέλη της «ποσοτικής χαλάρωσης» και διοχέτευσης στην αγορά 85 δισ. δολ. το μήνα, είναι προφανή και ότι «δεν έχει εξετάσει άλλη στρατηγική εξόδου».

Ολο και λιγότεροι, όμως, τον πιστεύουν.

enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: