Τρίτη, Μαρτίου 05, 2013

Αντιδράσεις για την κατάργηση των αλβανικών λεωφορειακών γραμμών προς την Ελλάδα


Τη δυσφορία των αλβανών πολιτών προκάλεσε η απόφαση της Ελληνικής πλευράς να καταργήσει  τις  αλβανικές γραμμές λεωφορείων που εκτελούσαν δρομολόγια σε προορισμούς στην Ελλάδα.


Τα συγκεκριμένα λεωφορεία είχαν χαμηλό αντίτιμο εισιτηρίου.  Λόγου χάρη το εισιτήριο της διαδρομής Τίρανα - Αθήνα κόστιζε μόλις 30 Ευρώ.

Η δυσαρέσκειά τους οφείλεται στο γεγονός ότι η κατάργηση των αλβανικών εταιριών θα εκτοξεύσει στο διπλάσιο και τριπλάσιο τις τιμές των εισιτηρίων για τα ίδια δρομολόγια, τα οποία θα εκτελούν στο μέλλον ελληνικές εταιρίες.

 Ταυτόχρονα  δεν θα έχουν  την ίδια καλή εξυπηρέτηση, εφόσον  στην μέχρι τώρα τιμή των εισιτηρίων συμπεριλαμβάνονταν και η μεταφορά τους με άλλα μέσα της εκάστοτε εταιρίας προς τα κέντρα διαμονής τους.  

Έτσι οι περίπου 20 αλβανικές εταιρίες λεωφορείων που εκτελούσαν δρομολόγια σε διάφορους προορισμούς στην Ελλάδα, από την Δευτέρα δε θα μπορούν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, τη Δευτέρα επί 5 ώρες πραγματοποίησαν καταλήψεις στα τελωνεία της Κακαβιάς και  Κρυσταλλοπηγής ενώ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Τίρανα.

Ταυτόχρονα τονίζουν ότι θα αποκλείσουν τις συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν ρυθμιστεί το θέμα τους. 

Οι συγκεκριμένες εταιρίες διαμαρτύρονται ότι πρόκειται για μονομερή απόφαση της ελληνικής πλευράς σε όφελος των μονοπωλιακών συμφερόντων των ελληνικών ΚΤΕΛ και ζητούν από το αρμόδιο αλβανικό Υπουργείου να διεκδικήσει την ισότιμη αντιμετώπιση. Οι αλβανικές εταιρίες λεωφορείων με διακρατική δραστηριότητα επιμένουν ότι οι άδειες τους, που προέκυψαν μετά από διακρατική συμφωνία, ισχύουν μέχρι και το 2014.

Είναι ωστόσο γεγονός ότι οι Αλβανικές εταιρίες λεωφορείων που λειτουργούν ως θυγατρικές των αντίστοιχων ελληνικών θα συνεχίσουν κανονικά τα δρομολόγιά τους.

Εντωμεταξύ, η αναμενόμενη άνοδος τιμών στα εισιτήρια των ελληνικών εταιριών είναι βέβαιο ότι θα μειώσει τα ταξίδια πολλών αλβανών πολιτών προς Ελλάδα, με αποτέλεσμα και την μείωση εισροής ρευστού εξ΄αυτών.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/225345/adidraseis-gia-tin-katargisi-ton-alvanikon-leoforeiakon-grammon-pros-tin-ellada-/#ixzz2Mgnzs6Bi 
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

ΠΡΕΖΑ TV
5-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: