Δευτέρα, Μαρτίου 18, 2013

ΣΤΟ «ΣΦΥΡΙ» ΟΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Συνεδριάζει εκ νέου, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στις 8 το απόγευμα το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, αναφορικά με την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Eurogroup και κυπριακών Αρχών σε σχέση με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.


Στο συμβούλιο θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας, ο αναπληρωτής υπουργός κ.Χ.Σταϊκούρας, ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος και ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη.

Το Συμβούλιο συνεδρίασε προχθές Σάββατο και αποφάσισε ομόφωνα την μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Για τον σκοπό αυτόν, η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε αμέσως την διερεύνηση του ενδιαφέροντος των πιστωτικών ιδρυμάτων προς αγορά των ως άνω στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και οι τρεις συστημικές τράπεζες, ο όμιλος της Εθνικής - Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, η κάθε μια βέβαια με διαφορετικούς όρους και επιμέρους προτάσεις. Ανοικτό παραμένει πάντα και το ενδεχόμενο οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα να περάσουν στο Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο.

Όπως επισημαίνουν έγκυρες πληροφορίες μεταξύ άλλων έχουν να επιλυθούν νομικά και διαδικαστικά ζητήματα καθώς οι δυο από τις τρεις κυπριακές τράπεζες είναι ιδιωτικές και χρειάζεται η άδεια του βασικού μετόχου προκειμένου να προχωρήσει η σχέση διαδικασία.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, το όλο έργο της εξεύρεσης των ενδιαφερομένων για την απόκτηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα έχει αναλάβει η ΤτΕ.

Στόχος ήταν να γίνει η μεταβίβαση των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών σε υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό όμιλο έως την Τρίτη το πρωί, αλλά η αναβολή απόφασης από την κυπριακή Βουλή ως προς το σχέδιο διάσωσης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για την Τρίτη το απόγευμα. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πάντως σε επανειλημμένες δηλώσεις του έχει διαβεβαιώσει ότι οι καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τρεις κυπριακές τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου, η Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Popular Bank) και η Ελληνική Τράπεζα με δίκτυο, που ξεπερνά τα 330 υποκαταστήματα και τους περίπου 5.000 εργαζόμενους. Διαθέτουν συνολικό ενεργητικό στην Ελλάδα ύψους 25 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ και τα δάνεια σε 20 δισ. ευρώ.

Οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας ανέπτυξαν έντονη και δραστηριότητα μεταξύ άλλων στο τομέα της λιανικής τραπεζικής στη χώρα, κερδίζοντας σημαντικά μερίδια αγοράς και αναπτύσσοντας παράλληλα υπολογίσημο δίκτυο καταστημάτων. Εξάλλου, στα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχονται οι συνολικές επιστροφές καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα προς το ελληνικό, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, από τις εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό, που είχαν παρατηρηθεί πριν τις διπλές ελληνικές εκλογές, παραμένουν έως σήμερα περίπου 1.5 με 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μεταξύ των καταθέσεων που «έφυγαν» από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό συμπεριλαμβάνονται και ποσά καταθέσεων μικρόκαταθετων που κυμαίνονται από 5.000 μέχρι 15.000 ευρώ.

με πληροφορίες ΑΠΕ 

enet.gr 
 ΠΡΕΖΑ TV
18-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: