Τρίτη, Μαρτίου 26, 2013

Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ- «ΜΗΝ ΜΠΛΕΚΕΤΕ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΑΣ»


Της Λ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Μηνύματα στη Δύση εναντίον της ξένης ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών έστειλε ο νέος Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, από τη Μόσχα, την οποία επέλεξε για την πρώτη του επίσημη προεδρική επίσκεψη. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισήμαναν μετά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο ότι το ταξίδι αυτό αναδεικνύει «τη στρατηγική συνεργασία» των δύο χωρών, ενώ σε μια συμβολική ένδειξη εμπιστοσύνης προς τον Κινέζο Πρόεδρο, ο Σι έγινε ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε το κέντρο στρατιωτικής διοίκησης στη Μόσχα.


Μιλώντας εξάλλου σε φοιτητές σχολής διεθνών σχέσεων, ο Σι τόνισε ότι «οι ισχυρές σινο-ρωσικές σχέσεις όχι μόνο ανταποκρίνονται στα διμερή συμφέροντα, αλλά αποτελούν και σημαντική, αξιόπιστη εγγύηση για μια διεθνή στρατηγική ισορροπία και ειρήνη».

Σε ένα σαφές μήνυμα προς τη Δύση, υποστήριξε ακόμη ότι «πρέπει να σεβόμαστε το δικαίωμα κάθε χώρας του κόσμου να επιλέγει ανεξάρτητα το δρόμο της προς την ανάπτυξη και ν' αντιτασσόμαστε στην ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών». Είναι μια θέση που παγίως υποστηρίζουν Μόσχα και Πεκίνο και η οποία άλλωστε αντανακλάται στο κοινό μέτωπο που έχουν ώς τώρα διατηρήσει σε σοβαρές διεθνείς κρίσεις όπως η λιβυκή και η συριακή, αλλά και έναντι πρωτοβουλιών της διεθνούς κοινότητας για ζητήματα όπως το ιρανικό και το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Κυρίως όμως είναι μια θέση που σχετίζεται με την αντίδραση Κίνας και Ρωσίας στις διεθνείς επικρίσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό τους.

Επόμενος σταθμός του Σι, η Αφρική και ειδικότερα η Τανζανία, όπου θέλησε να κατευνάσει τις ανησυχίες περί νεο-ιμπεριαλιστικών κινεζικών φιλοδοξιών δηλώνοντας ότι επιδιώκει μια σχέση μεταξύ ίσων. Ανανεώνοντας την προσφορά για παροχή δανείων στην Αφρική ύψους 20 δισ. δολαρίων μεταξύ 2013 και 2015, ο Σι υποσχέθηκε ότι η Κίνα θα βοηθήσει την Αφρική να μετατρέψει την αφθονία των πόρων της σε αναπτυξιακή ισχύ και να πετύχει ανεξάρτητη και αειφόρο ανάπτυξη: «Η Κίνα θα συνεχίσει να προσφέρει, όπως πάντα, την απαραίτητη βοήθεια στην Αφρική χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις. Τα πάμε καλά και αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο ως ίσο».

Παρά το γεγονός ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Αφρική θεωρούνται μείζονος σημασίας, το τελευταίο διάστημα διατυπώνονται όλο και συχνότερα αντιρρήσεις για τον τρόπο που λειτουργούν οι εκεί κινεζικές εταιρείες, οι οποίες προσλαμβάνουν κατά κανόνα μόνο Κινέζους εργάτες, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των ντόπιων που ζητούν δουλειά. Προσπαθώντας ν' απαντήσει στις ανησυχίες ότι η Αφρική δεν επωφελείται σε επίπεδο ανάπτυξης δεξιοτήτων ή τεχνολογίας, ο Σι ανήγγειλε ότι η Κίνα θα εκπαιδεύσει 30.000 ντόπια στελέχη, θα προσφέρει 18.000 υποτροφίες σε Αφρικανούς φοιτητές και θα «αυξήσει τη μετάδοση τεχνολογικής γνώσης και πείρας». Η εκστρατεία γοητείας συνεχίζεται στο Κονγκό και στη Ν. Αφρική.

(ΠΗΓΕΣ: Reuters-AFP) enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
26-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: