Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2013

«Υπάλληλοι των κομμάτων» οι δημοσιογράφοι, λέει ο Γκρίλο


Την αυτονομία των ιταλών δημοσιογράφων αμφισβήτησε με κείμενό του στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Μπέπε Γκρίλο, κατηγορώντας τους για στενές σχέσεις με τα μεγάλα κόμματα (το Δημοκρατικό και τον Λαό της Ελευθερίας). Ας μην κάνουμε αναφορές σε ξέσπασμα της βίας, η έμμεση απάντηση του Μπερσάνι που προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, καθώς άλλωστε η πολιορκία του κινήματος του Γκρίλο με στόχο κάποιας μορφής υποστήριξη σε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση δεν έχει λήξει.


Οι δημοσιογράφοι «είναι υπάλληλοι που δουλεύουν με πλήρη απασχόληση για τα δυο μεγάλα κόμματα. Ο στόχος τους είναι να κατασπαράξουν δημοσίως κάθε πολίτη που πρόσκειται σε εμάς ή έχει εκλεγεί με το Κίνημα Πέντε Αστέρων» (M5S) υποστήριξε ο Γκρίλο, αναφερόμενος κυρίως στους δημοσιογράφους της ιταλικής τηλεόρασης.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Time, ο ιταλός πολιτικός και δημοφιλής κωμικός είπε: «Αν αποτύχουμε, θα ξεσπάσει βία στους δρόμους. Ο μισός πληθυσμός της Ιταλίας δεν αντέχει άλλο».

Ο επικεφαλής του M5S είπε ακόμα πως «αυτό που επιθυμεί με το κίνημά του, είναι το 100% της Βουλής και της Γερουσίας κι όχι το 20% ή το 30%. Όταν αυτό συμβεί, οι πολίτες θα γίνουν κράτος και τα Πέντε Αστέρια δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης».

Υπάρχει φοβερή ένταση στην χώρα μας με πολλές περιπτώσεις που έχουν φτάσει στα άκρα, παραδέχτηκε ο ηγέτης του Pd Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, καλώντας ωστόσο να επιδείξουν όλοι αίσθημα ευθύνης. «Δεν πρέπει να ευχόμαστε ή να υποθάλπουμε τίποτα από όλα αυτά, διότι η χώρα μας μπορεί να πεθάνει», υπογράμμισε απαντώντας έμμεσα στις δηλώσεις του Γκρίλο. 

Ο Μπερσάνι πρόσθεσε ότι «χρειάζονται σοβαρές απαντήσεις, όχι προτάσεις με κουκούλες» αναφερόμενος, ως φαίνεται, σε πρόσφατες εμφανίσεις του αρχηγού του Γκρίλο με μαύρο μπουφάν και κουκούλα, κοντά στο εξοχικό του σπίτι, στην Τοσκάνη. Με αυτή τη μεταμφίεση προσπάθησε να αποφύγει τους δημοσιογράφους.

«Μια χώρα που θέλει να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι στην 72η θέση διεθνώς στον κατάλογο των πιο διεφθαρμένων κρατών», είπε επίσης ο Μπερσάνι. Είπε ότι όταν αναλάβει κυβέρνηση, θα «καταπολεμήσει της ψηφοθηρία», θα ποινικοποιήσει την υποβολή πλαστών και εικονικών τιμολογίων και ισολογισμών από εταιρείες και θα κηρύξει «πόλεμο κατά της διαφθοράς και των υπεξαιρέσεων».

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης της πολιτικής κρίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είπε την Πέμπτη ότι «θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, έως την τελευταία ημέρα της θητείας του, έστω και αν κάποιες φορές δεν είναι εύκολο να φωτίσεις ένα ομιχλώδες τοπίο».

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, η νέα δήλωση Ναπολιτάνο επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται τελικώς να παραιτηθεί νωρίτερα από την κανονική λήξη της θητείας του (15η Απριλίου). Ο Ναπολιτάνο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι και πάλι πρόεδρος—είναι άλλωστε 87 ετών. 

Newsroom ΔΟΛ 

 ΠΡΕΖΑ TV
8-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: