Mε αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Βίας στα σχολεία, καταγράφουμε το μίσος που γεννιέται στις καρδιές μικρών μαθητών. Ενα μίσος που ολοένα κι εξαπλώνεται ακόμη και σε πολύ μικρές ηλικίες
Των Κώστα Ζαφειρόπουλου, Γιάννη Μπασκάκη Φωτ.: Μάριος Βαλασόπουλος
Δολοφονική επίθεση σε μαθητή στο Παλαιό Φάληρο: Δευτέρα 28 Ιανουαρίου. 8.20 το πρωί, έξω από ένα λύκειο. Τρεις νέοι άντρες πλησιάζουν έναν 16χρονο μαθητή λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι, τον ακινητοποιούν και ένας από αυτούς τον μαχαιρώνει στο πρόσωπο τρεις φορές. Η πρώτη είναι στο λαιμό, το μαχαίρι 9 χιλιοστών φτάνει τρία εκατοστά από την καρωτίδα του θύματος. Η δεύτερη του κόβει τη μύτη και η τρίτη τού χαράζει κατακόρυφα το πρόσωπο. Δεν είναι μια ιστορία από ένα σχολείο του Μπρονξ της δεκαετίας του ’80. Συνέβη στο Παλαιό Φάληρο, στο 3ο Γενικό Λύκειο. Δράστης και θύμα είναι Ελληνες. Το περιστατικό γίνεται μπροστά στα μάτια του μισού σχολείου, ο δράστης δεν φοράει κουκούλα.
Το παιδί μεταφέρεται σε ιδιωτική κλινική, χειρουργείται επί 3 ώρες, του γίνεται μετάγγιση αίματος. Σώζεται από θαύμα, λένε οι γιατροί, ενώ και ο ιατροδικαστής έτρεμε όταν τον είδε.
Η αστυνομία Παλαιού Φαλήρου κινείται γρήγορα και συλλαμβάνει τον δράστη. Είναι 20 χρονώ, κάτοικος της περιοχής και φοιτητής της Θεολογικής Σχολής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο θύτης ήταν για πάνω από 2 χρόνια μέλος της Χρυσής Αυγής, από την οποία φαίνεται να αποχώρησε οικειοθελώς πριν από 8 μήνες. Κρατείται στις Φυλακές Αυλώνα, κατηγορούμενος για προμελετημένη απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.
Ο δράστης είχε δεσμό με μια συμμαθήτρια και παιδική φίλη του θύματος, ο οποίος της έλεγε: «Μα τι κάνεις εσύ με αυτόν τον τραμπούκο; Είναι φασίστας». Η στιχομυθία μεταφέρθηκε και πυροδότησε την οργανωμένη επίθεση. Υπήρξε καθηγητής που μόλις αντίκρισε τον αιμόφυρτο μαθητή τού είπε: «Τι έγινε ρε μαλάκα, παίξατε μπουνιές;» Ο ίδιος καθηγητής κατέθεσε υπέρ του δράστη. Περίπου 50 παιδιά ήταν μάρτυρες της επίθεσης, μόνο δύο όμως τόλμησαν να καταθέσουν. Τους άλλους δεν τους άφησαν οι οικογένειές τους.
Εδώ και ένα μήνα βασιλεύει μια συνωμοσία σιωπής στο σχολείο, στη γειτονιά, ανάμεσα στους γονείς και τους καθηγητές. «Δεν είναι μια ιστορία ενδοσχολικης βίας, μας έλεγε πριν από λίγες μέρες ο σύλλογος γονέων, μη στιγματίσετε το σχολείο, δεν έχει σχέση με ρατσιστική επίθεση, ίσως είναι κάτι άλλο». Ενα μήνα μετά το περιστατικό η μητέρα του θύματος αποφασίζει να σπάσει αυτό το φράγμα του φόβου. Σοκαρισμένη ακόμα από το περιστατικό, αλλά με μια δύναμη ψυχής αξιοθαύμαστη.
«Εχω να κοιμηθώ βδομάδες, για 3 εκατοστά θα χάναμε το παιδί μας» μας λέει. «Πολλοί φίλοι και γνωστοί μού είπαν: Μη μιλήσεις, μπορεί να σε σκοτώσουν, μην τα βάλεις με αυτούς. Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας, αυτό που συμβαίνει στο δικό μου το παιδί θα μπορούσε να συμβεί στο οποιοδήποτε παιδί».
Στο σχολείο υπάρχει ένας πυρήνας παιδιών -τουλάχιστον 15- φίλα προσκείμενων στη Χ.Α., που δίνουν συγκεκριμένα ονόματα στους εξωσχολικούς μισθοφόρους οι οποίοι κάνουν περιπολίες στο απέναντι παρκάκι. Το σχέδιο είναι οργανωμένο: τα σχολεία είναι μοιρασμένα σε συγκεκριμένα άτομα, αυτοί βρίσκουν τους νταήδες του σχολείου και τους στρατολογούν.
«Αισθάνομαι ντροπή που δεν είχα ασχοληθεί πιο πριν. Μέσα από το περιστατικό του γιου μου έμαθα ότι παιδιά της περιοχής έχουν δεχτεί πολλές απειλές τελευταία και από τον ίδιο τον δράστη και από άλλους με μαχαίρι» διηγείται η μητέρα. «Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν μπει σε 2 σχολεία της περιοχής, γράφανε συνθήματα της Χ.Α., ζωγραφίζανε σβάστικες στους τοίχους και όταν τα παιδιά τους είπαν «βγείτε έξω γιατί είστε εξωσχολικοί» απείλησαν «καθίστε φρόνιμα γιατί θα σας φάμε»».
Ο Λούκας από την Καλλιθέα
«Είχα πρηστεί από το αριστερό μέρος του κεφαλιού μου κι είχα κάποιες μελανιές. Και είχα ένα βαθούλωμα στο κεφάλι το οποίο το έχω ακόμα». Ονομάζεται Λούκας. Κατάγεται από την Πολωνία. Οι γονείς του ήρθαν στην Ελλάδα ως οικονομικοί μετανάστες το 2003. Ο πατέρας του δούλεψε ως ελαιοχρωματιστής και η μητέρα του ως καθαρίστρια. Τότε ήταν 9 ετών. Σήμερα είναι 19. Μαθητής στο 2ο Επαγγελματικό Λύκειο στη Σιβιτανίδειο. Πριν από ένα χρόνο δέχτηκε βίαια επίθεση στο κέντρο της Καλλιθέας, Δαβάκη και Θησέως. Γυρνούσε από τη βραδινή του έξοδο και δυστυχώς ήταν μόνος. «Οπως προχωράω εκεί πέρα στον δρόμο κεντρικά, ακούω από πίσω να μου φωνάζουν «Αντίφα!», αναρχικέ να το πω έτσι, γυρνάω και τελικά με χτύπησαν. Στην αρχή ήταν δύο άτομα μόνο και λέω εντάξει, δεν είχα άλλη επιλογή, έπρεπε να αμυνθώ. Αλλά στον καβγά πάνω ρίχτηκαν κι άλλα άτομα μέσα από το στενό της Φιλαρέτου και μέσα από τη στάση του 040, που ουσιαστικά με περικύκλωσαν». Οι δράστες ήταν συνομήλικοί του. Από 17 έως 20 χρονώ. «Κολλούσα σε όλο το σχολείο αυτοκόλλητα που έγραφαν «έξω οι φασίστες από τα σχολεία μας». Στις τουαλέτες, στους διαδρόμους, στο προαύλιο. Μάλλον φαίνεται ότι αυτό τούς ενόχλησε και έγινε ό,τι έγινε, είχαμε οργανωμένους χρυσαυγίτες μέσα στη σχολή της Σιβιτανιδείου» μας λέει.
Το πρώτο μεγάλο κρούσμα στην Καλλιθέα δεν ήταν η επίθεση στον Λούκας. Αυτό ήταν το αποκορύφωμα. Η πρώτη μεγάλη επίθεση έγινε από 10 μαθητές γυμνασίου. Βγήκαν οργανωμένα από το σχολείο και έδειραν άγρια μετανάστη που δούλευε ντελίβερι. Αίσθηση προκαλούν και οι επιθέσεις εναντίον Αιγυπτίων κατοίκων της περιοχής. Οχι από μαθητές, από μέλη της Χρυσής Αυγής. Οι επιθέσεις σε μετανάστες κορυφώθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο. «Μετά τις εκλογές πληροφορηθήκαμε ότι ένα παρεάκι σκοπεύει να ανοίξει ένα χρυασαυγίτικο στέκι σε ένα υπόγειο. Με το που το μάθαμε ξεσηκωθήκαμε και τελικά εξαφανίστηκαν» λέει στην «Εφ.Συν.» η Πρωτοβουλία Καλλιθέας Ενάντια στον Φασισμό, η οποία μετά την επίθεση στον Λούκας ανέλαβε δράση. Διοργάνωσε δράσεις στον δρόμο κάθε Σάββατο, λαϊκές συνελεύσεις και τέσσερις μεγάλες διαδηλώσεις. «Είχαμε κάνει και μια μεγάλη συναυλία, όπου οι χρυσαυγίτες είχαν έρθει οπλισμένοι. Τελικά τους απωθήσαμε» λένε τα μέλη της Πρωτοβουλίας.
Νεοναζί στη Ν. Φιλαδέλφεια
«Πληροφορηθήκαμε ότι υπήρχε οργανωμένος πυρήνας της Χ.Α. μέσα σε σχολείο της περιοχής και μάλιστα με μαθητές που συμμετείχαν σε στρατιωτικά σώματα της Χ.Α. Δηλαδή μαθητές που κατέβαιναν στο κέντρο για να χτυπήσουν μετανάστες. Μαρτυρίες μάς έλεγαν ότι μαγνητοσκοπούσαν αυτές τις σκηνές, την ώρα που γινόταν ο ξυλοδαρμός των μαθητών και τις διακινούσαν στο Διαδίκτυο» λέει στην «Εφ.Συν.» η Γεωργία Κόφα, φιλόλογος στο 1ο Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας. «Η είσοδος των νεοναζί στα σχολεία έφερε και έναν πολύ μεγάλο φόβο. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις καταγγελίες που δεχτήκαμε, υπάρχουν μαθητές που έρχονται με μαχαίρια στο σχολείο, απειλούν συμμαθητές τους, έχουν ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίον όχι μόνο μεταναστών, αλλά και μαθητών που είναι αντιφασίστες. Οταν λοιπόν ο φόβος έρχεται και βαραίνει τις πλάτες των μαθητών, πολύ δύσκολα αυτά βγαίνουν προς τα έξω».
Οι καθηγητές της Ν. Φιλαδέλφειας, μιας περιοχής με παράδοση στην προσφυγιά, δημιούργησαν μια αντιφασιστική πρωτοβουλία. Στόχος τους η απώθηση του ρατσιστικού μίσους μέσω δράσεων και πολιτικών συζητήσεων με τα παιδιά. Τελευταίο πλήγμα για την περιοχή ήταν μια επερώτηση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Αφορούσε ένα πρόγραμμα για τη «μετανάστευση και την προσφυγιά», που εφαρμόζεται στο 1ο Δημοτικό. Η Χρυσή Αυγή ζήτησε τον τερματισμό του και την ποινική δίωξη των υπευθύνων.
ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου