Παρασκευή, Μαρτίου 22, 2013

«ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΚΟΥΡΕΜΑ» ΛΕΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ,ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Δραματική έκκληση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην απουσία μιας εναλλακτικής λύσης να υιοθετήσει την πρόταση του Eurogroup για επιβολή τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων, πέραν των 100.000 ευρώ, προκειμένου να σωθεί το τραπεζικό σύστημα, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη.«Απευθύνουμε δραματική έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του τόπου να αναλογιστεί τις ευθύνες που βαραίνουν όλους μας για το πού οδηγείται η κυπριακή οικονομία», ανέφερε ο κ. Αρτέμη σε δήλωσή του, πλαισιούμενος από τον αντιπρόεδρο της τράπεζας Ευδόκιμο Ξενοφώντος και τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Γιάννη Κυπρή.


Όπως είπε, «θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, πολίτες και πολιτικούς και ιδιαίτερα από τα 56 μέλη του Κοινοβουλίου, ότι, από την στιγμή που διαφάνηκε ότι δεν υπάρχουν άμεσες εναλλακτικές λύσεις, δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην υιοθέτηση της πρότασης του Eurogroup για επιβολή του όποιου τέλους επί των καταθέσεων πέραν των 100.000 ευρώ απαιτείται για την σωτηρία του τραπεζικού μας συστήματος».

«Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι τυχόν κατάρρευση του τραπεζικού τομέα οδηγεί μέχρι και στην ολική απώλεια όλων ανεξαιρέτως των καταθέσεων που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, καθώς και την άμεση εκποίηση των εξασφαλίσεων που συνοδεύουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», πρόσθεσε.

Κατά τον πρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου, «αυτό σημαίνει το άμεσο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων. Σημαίνει την άμεση απώλεια χιλιάδων εργασίας, όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο».

«Η λύση αυτή θα οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή που δεν θα προκληθεί μόνο από την αυξημένη ανεργία, αλλά και από την απώλεια ακίνητης και άλλης περιουσίας χιλιάδων συμπολιτών μας, μέσω των εκποιήσεων», είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Αρτέμη επισήμανε ότι τυχόν επιστροφή στην κυπριακή λίρα «θα σημαίνει σημαντική απώλεια της αξίας όλων των περιουσιακών στοιχείων όλων των πολιτών, οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και υπερπληθωρισμού».

«Η πολιτική ηγεσία οφείλει να δώσει τη διέξοδο»

Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον αυτού του τόπου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, καλώντας όλους «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων». «Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί σε λίγο να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις, τις δύσκολες αποφάσεις, αναμφίβολα θα υπάρχουν και οδυνηρές πτυχές σε οποιαδήποτε απόφαση κι αν ληφθεί, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί», τόνισε.

Η πολιτική ηγεσία, πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης, «οφείλει παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις να δώσει τη διέξοδο». Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση «διαπραγματεύονται σκληρά και βρίσκονται στο τελικό στάδιο με την τρόικα για να καταλήξουν σε λύσεις που θα διασώσουν το τραπεζικό σύστημα, ευρύτερα την οικονομία και θα επαναφέρουν τη νηνεμία στη χώρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «αυτές τις πραγματικά κρίσιμες ώρες, οι πάντες επιβάλλεται να δείξουμε τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας». Συνέχισε λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «πήρε στους ώμους του ένα μεγάλο πολιτικό βάρος και αποδέχθηκε τη συμφωνία με το Eurogroup για τέλος σταθερότητας, παρά τις έντονες διαφωνίες του έχοντας στην έγνοια του την κοινωνική δυστυχία που θα αποκαλούσε η τυχόν απόρριψη της πρότασης».

«Σε λίγες ώρες θα κληθούμε ξανά να πάρουμε τις μεγάλες αποφάσεις και να απαντήσουμε στα σκληρά διλήμματα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει τα νομοσχέδια και είναι γνωστή ήδη η φιλοσοφία μέσα από την οποία προσπαθεί υπό τις περιστάσεις να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση».

Ο εκπρόσωπος συνέχισε αναφέροντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως θεματοφύλακας της ενότητας, κρατούσε συνεχώς ενήμερη την πολιτική ηγεσία και σεβάστηκε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Με τις συνεχείς συσκέψεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, «στόχευε στη συλλογική σοφία», εξήγησε. «Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον αυτού του τόπου, όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε λεπτομέρειες όσον αφορά στο περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, αφού αυτή βρίσκεται «σε πολύ δύσκολο σημείο και θα ήταν άσοφο, άσκοπο και ενδεχομένως λάθος να μπούμε σε μια δημόσια διαπραγμάτευση».

Κληθείς να πει κατά πόσο είναι έμμεση έκκληση προς τη Βουλή η δήλωσή του να ψηφίσει αυτό που είχε απορρίψει, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «νομίζω η δήλωση οδηγεί τον καθένα σε αυτονόητα συμπεράσματα, επιμένω, οι ώρες είναι δύσκολες και πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Μανώλης Καλατζής 

 http://www.enet.gr

  ΠΡΕΖΑ TV
22-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: