Τρίτη, Μαρτίου 12, 2013

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ


Του Μπάμπη Αγρολάμπου
http://www.efsyn.gr/?p=30610
Το θέμα των αποδήμων Ελλήνων ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση, εκκινώντας παράλληλα και τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το προσχέδιο για την ψήφο των ομογενών που επεξεργάστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης συγκαταλέγεται στις αμέσως επόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με την τρόικα.
Στην ατζέντα του πρωθυπουργού,η ψήφος των αποδήμων έχει δεσπόζουσα θέση και γι” αυτό είχε ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να επεξεργαστεί σχέδιο νόμου ώστε στις επόμενες γενικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, να δοθεί η δυνατότητα της συμμετοχής σε όσο το δυνατόν περισσότερους Ελληνες που βρίσκονται εκτός Ελλάδος. Η επεξεργασία των τεχνικών παραμέτρων του σχεδίου έχει ολοκληρωθεί και τις επόμενες μέρες το κείμενο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε μέχρι τον Απρίλιο να πάρει την τελική μορφή του και να κατατεθεί στη Βουλή.


Τι προβλέπεται 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου είναι τα εξής:

- Δίνεται η δυνατότητα στους απόδημους να ψηφίσουν στις χώρες όπου διαμένουν στις ελληνικές διπλωματικές αρχές (πρεσβείες και προξενεία).

- Η ψήφος του θα προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας και όχι στις κατά τόπους εκλογικές περιφέρειες όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Η επιστολική ψήφος δεν εξετάζεται, καθώς από τις δύο προηγούμενες πρωτοβουλίες που έμειναν στα χαρτιά, Σκανδαλίδη – Δόλλη επί ΠΑΣΟΚ και Παυλόπουλου – Κασσίμη επί Ν.Δ., είχαν διατυπωθεί σοβαρές ενστάσεις ως προς την τεχνική διασφάλιση του αδιάβλητου και της μυστικότητας της ψήφου.

Εκτός των τεχνικών παραμέτρων υπάρχει και μία κρίσιμη πολιτική προϋπόθεση. Το σχέδιο νόμου, για να τεθεί σε ισχύ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, πρέπει να περάσει από τη Βουλή με ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Για να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι πρέπει το σχέδιο νόμου να υπερψηφιστεί και από δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Στις προηγούμενες απόπειρες, εν τέλει τα σχέδια έμειναν στα χαρτιά, καθώς εκδηλώθηκαν αγεφύρωτες διαφωνίες και ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Με βάση τη σημερινή κοινοβουλευτική αριθμητική, η κυβέρνηση είτε πρέπει να πείσει την αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ, να υπερψηφίσει το σχέδιο ή να πάρει με το μέρος της τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Στην Πολιτική Επιτροπή 

Ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε το θέμα των αποδήμων στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. τονίζοντας ότι: «Και στη συζήτηση για το Σύνταγμα έχουμε προτάσεις για τον απόδημο Ελληνισμό. Εχουμε ήδη επιτύχει στενές επαφές με τους απόδημους. Μιλάω επανειλημμένως με εκείνους. Τους βλέπω έξω, τους βλέπω μέσα από το Διαδίκτυο. Είμαστε σε συνεχή συζήτηση. Πρέπει να αποκτήσουν ρόλο και λόγο».

Σε ανύποπτο χρόνο υπέρ της συμμετοχής των αποδήμων στις γενικές εκλογές έχουν ταχθεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Ωστόσο, επειδή στα εκλογικά νομοσχέδια οι τελικές τοποθετήσεις καθορίζονται από τις λεπτομέρειες και το σχέδιο αυτό είναι εκλογικό, τίποτε δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Είναι ενδεικτικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής», κάνει λόγο για «πέντε εκατομμύρια Ελληνες, σχεδόν άλλη μισή Ελλάδα».

Πρώτα απ” όλα, πρέπει να τύχει της έγκρισης των δύο κυβερνητικών εταίρων (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ). Υπέρ της ψήφου των ομογενών τάχθηκε προ ημερών και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος. Και έτσι όμως θα χρειαστούν οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ ή της Χρυσής Αυγής εφόσον και οι ανεξάρτητοι που προέρχονται από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.ΕΛΛ. και ΔΗΜΑΡ ψηφίσουν θετικά. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, με ή χωρίς αναλογικότερο χαρακτήρα, αλλά σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξουν οι περιφέρειες και παράλληλα να εκκινήσουν οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος, πριν από το Πάσχα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και γι” αυτό ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας έχει αναλάβει τη συλλογή και επεξεργασία των προτάσεων από τις ομογενειακές κοινότητες. 
ΠΡΕΖΑ TV
12-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: