Σάββατο, Μαρτίου 02, 2013

ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Σε έναν έλεγχο διάρκειας δύο εβδομάδων υποβάλλεται η ελληνική οικονομία, με «έπαθλο» στο τέλος τη δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Αιχμή το «τσεκούρι» των απολύσεων στο δημόσιο, που βρίσκεται πρώτο και καλύτερο στη φαρέτρα της τρόικας. Οι επικεφαλής της τρόικας (Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ) έφτασαν στην Αθήνα το Σάββατο και αρχίζουν τις συζητήσεις την Κυριακή, στις 10 το πρωί, με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Οι εκβιασμοί από το ΔΝΤ διαμορφώνουν κλίμα αυστηρών ελέγχων επί δυο εβδομάδες.


Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα την Κυριακή 10 Μαρτίου (αφού συναντηθούν και με τους άλλους εμπλεκόμενους στο Μνημόνιο υπουργούς), ενώ εδώ και μια εβδομάδα βρίσκονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που προετοιμάζουν το έδαφος για τους επικεφαλής.

Ο έλεγχος θα εστιαστεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η πορεία άλλων μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, όπως είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράγοντες της οικονομίας θεωρούν ότι τώρα οι πιέσεις δεν θα είναι ασφυκτικές και ότι δεν θα επαναληφθούν το «θρίλερ στις διαπραγματεύσεις» και οι καθυστερήσεις στην έγκριση των προηγούμενων δόσεων.

Αν και, κατ' άλλους, δόθηκε ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, το «στίγμα» ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ, γεγονός που προϊδεάζει για τις απαιτήσεις των δανειστών.

Στο μεταξύ το ΑΠΕ μεταδίδει ότι θετικά αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών το στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, με τον οποίο τίθεται σε απόλυτη προτεραιότητα η ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και η ανακούφιση των μακροχρόνιων ανέργων.

Τεχνικό κλιμάκιο


Αυτό προέκυψε από τις σημερινές συναντήσεις του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά εξέθεσε κατά τη συνάντηση όλες τις πτυχές του προβλήματος της ανεργίας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας, ότι αν η κατάσταση δεν αντιμετωπισθεί θα απειληθεί με κατάρρευση ο κοινωνικός ιστός, ενώ θα δοκιμασθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων και τα φορολογικά έσοδα.

Η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Από την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου αλλά και της επόμενης δόσης των 6 δισ. ευρώ του Απριλίου, με την οποία θα αποπληρωθούν λήξεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Στον πάγκο… του χασάπη μπαίνει ως πρώτη προτεραιότητα η διαδικασία απόλυσης 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, μέσω του σχεδίου «κινητικότητας» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με το σχέδιο οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να έχουν «μετακινηθεί» έως τον Ιούνιο.

Οι πρόσφατες ήπιες δηλώσεις του Σ. Κόνορ, εκπροσώπου του επιτρόπου για οικονομικά θέματα Όλι Ρεν, σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο, έδειξαν μια τάση να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να μην προκληθούν αντιπαραθέσεις στην κοινωνία που θα μπορούσαν να διαταράξουν την αποκλιμάκωση της έντασης ενόψει και των γερμανικών εκλογών το Σεπτέμβριο.

Ο Ρεν, ούτε λίγο ούτε πολύ μετέθεσε το ζήτημα σε επίπεδο οργανογράμματος υπουργείων και κινητικότητας, αλλά το «αγκάθι» παραμένει, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι ήδη στα κάγκελα.

Ωστόσο, οι πιέσεις από μεριά ΔΝΤ, ανάβουν τα αίματα.

Επίσης θα εξεταστούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, ενώ θα εστιάσει στην πρόοδο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Από τις ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζονται έσοδα 2,6 δισ. ευρώ το 2013, με επίκεντρο τις αποκρατικοποιήσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ.

Ακόμα, η τρόικα θα αξιολογήσει και την κωδικοποίηση της φορολογίας εισοδήματος, αλλά και την πρόοδο στην σύνταξη του κώδικα φορολογικών διαδικασιών.

Το κυβερνητικό επιτελείο θα παρουσιάσει τα εξής σημεία: προτάσεις για την ανασύσταση του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού, τον ενιαίο φόρο ακινήτων, το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς επίσης και ζητήματα σχετικά με τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, την νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Με πληροφορίες ΑΠΕ

enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
2-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: